Τοπικές Ειδήσεις

Ναυαγοσώστες: Διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο στο Λιμεναρχείο Ρόδου

Ενώ ο Δήμος Ρόδου συγκαταλέγεται μεταξύ των μόλις 18 δήμων της χώρας, από τους 120 υπόχρεους, που έχουν μεριμνήσει εγκαίρως για την πλήρη ναυαγοσωστική κάλυψη των 13 πολυσύχναστων παραλιών, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις όχι στον ανάδοχο του έργου αλλά στην δημοτική αρχή για επουσιώδεις, τυπικές παραλείψεις.
Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Ρόδου έχει εξοπλίσει τις πολυσύχναστες παραλίες με λεπτομερή εξοπλισμό που περιλαμβάνει εκτός από τα μηχανοκίνητα σκάφη, τα jet ski, μία μεγάλη λέμβο άνω των 5 μέτρων, πύργους νέων διαστάσεων και οριοθέτηση κολυμβητικού χώρου με σημαδούρες και όλα τα προβλεπόμενα είδη.
Σε έλεγχό του το Λιμεναρχείο εντόπισε ότι δεν υπήρχαν σε 3 σημεία “αδιάβροχοι φακοί”, σε ένα σημείο φορητή συσκευή VHF και σε άλλο ένα δύο πορτοκαλί σημαντήρες με σχοινί.
Η έναρξη της κολυμβητικής περιόδου για εφέτος μετακυλήθηκε στις 22 Ιουνίου ενώ όσοι Δήμοι είχαν ήδη προχωρήσει τη διαδικασία κάλυψης ενήργησαν κανονικά και παρείχαν την υπηρεσία νωρίτερα.
Και ενώ για τις όποιες παραλείψεις κατά το ισχύον ΠΔ 71/2020 ευθύνεται η ναυαγοσωστική σχολή καθώς της έχει ανατεθεί με δημόσια σύμβαση η κάλυψη, το Λιμεναρχείο βεβαίωσε τις ελλείψεις στο Δήμο!
Και όπως όφειλε ο Δήμος απάντησε δια της Νομικής του Υπηρεσίας.
Πιο συγκεκριμένα οι ναυαγοσώστες πρέπει να φέρουν:
1. Αδιάβροχο φακό.
2. Κιάλια μεγέθυνσης τουλάχιστον επτά επί πενήντα mm
3. Ναυαγοσωστικό σωσίβιο, σύμφωνα με το Παράρτημα «Α».
4. Σανίδα διάσωσης, τουλάχιστον 2,20 μέτρων, από συνθετικό ή ημισυνθετικό υλικό ήπνευστή, αβύθιστη, σύμφωνα με το Παράρτημα «Γ»
5. Σωστικό σωλήνα, σύμφωνα με το Παράρτημα «Β» (Ο εφοδιασμός με σωστικό σωλήνα είναι προαιρετικός).
6. Φορητό φαρμακείο, με το περιεχόμενο του Παραρτήματος «Δ» και φορητό, αυτόματοεξωτερικό απινιδωτή με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, ενηλίκων και βρεφών.
7. Πτυσσόμενο φορείο και σανίδα ακινητοποίησης επιπλέουσα, με ιμάντες πρόσδεσης και σύστημα ακινητοποιητή κεφαλής συμβατό με τη σανίδα ακινητοποίησης.
8. Δύο (02) σημαντήρες, χρώματος πορτοκαλί, με σχοινί μήκους τουλάχιστον πενήντα (50) μέτρωνκαι διαμέτρου τουλάχιστον 10mm.
9. Ένδυμα κολύμβησης χρώματος πορτοκαλί, στο οποίο αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ-LIFE GUARD.
10. Καπέλο, στην εμπρόσθια όψη του οποίου αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και, κάτωθεν αυτής, η ένδειξη LIFE GUARD.
11. Γυαλιά ηλίου.
12. Πινακίδα, χρώματος πορτοκαλί, διαστάσεων 80Χ100 εκ., με την ένδειξη ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ και κάτωθεν αυτής την ένδειξη FIRST ΑID,
μπλε απόχρωσης.
13. Ισοθερμικές κουβέρτες.
14. Καταδυτικό μαχαίρι.
15. Μάσκα βυθού.
16. Βατραχοπέδιλα.
17. Σημαία Ναυαγοσώστη, χρώματος πορτοκαλί, διαστάσεων 80Χ100εκ., με την ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και, κάτωθεν αυτής, την ένδειξη LIFE GUARD, μπλε απόχρωσης.
18. Σημαία χρώματος ερυθρού, ίσων διαστάσεων με την προηγούμενη, με την ένδειξη ΧΩΡΙΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ και, κάτωθεν αυτής, την ένδειξη ΝΟ LIFE GUARD, λευκής απόχρωσης.
19. Κινητό τηλέφωνο για κάθε βάθρο, με διαφορετικό αριθμό κλήσης έκαστο, ο αριθμός κλήσης του οποίου δημοσιοποιείται, με μέριμνα των, κατά περίπτωση, υπόχρεων, με κάθε πρόσφορο μέσο, αναγράφεται σε περίοπτη θέση στο βάθρο (παρατηρητήριο) και αναφέρεται εγγράφως στην τοπική Λιμενική Αρχή.
20. Φορητή μεγαφωνική συσκευή (τηλεβόας).
21. Κοινή σφυρίχτρα.
22. Πράσινη σημαία (Κολυμπάτε ελεύθερα) 80χ100εκ.
23. Κίτρινη σημαία (Κολυμπάτε με προσοχή) 80χ100εκ.
24. Κόκκινη Σημαία (Απαγορεύεται η είσοδος στο νερό) 80χ100εκ.
25. Φορητή συσκευή VHF marine
26. Κατάλληλη, ειδική, πλαστική ή χάρτινη κάρτα, εντός πλαστικής μεμβράνης ή θήκης, η οποία περιέχει το όνομα του ναυαγοσώστη, τη φωτογραφία του, τον αριθμό πρωτοκόλλου της άδειαςναυαγοσώστη που κατέχει, καθώς και τη Λιμενική Αρχή έκδοσης της άδειας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου