Ειδήσεις

Αγία Σοφία: Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τη μετατροπή της σε τζαμί

Παγκόσμια είδηση έχει γίνει η απόφαση της Τουρκικής Δικαιοσύνης να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Διεθνή μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν την είδηση στρέφοντας τα “πυρά” τους στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναλύοντας τους λόγους που φαίνεται πως οδήγησαν τον Τουρκο Πρόεδρο στην αποφαση να υπογράψει το σχετικό διάταγμα.

Για την γερμανική εφημερίδα «Franfkurter Allgemeine Zeitung», το Ανώτατο Δικαστήριο στην Τουρκία ανακάλεσε το καθεστώς του διάσημου κτηρίου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ανοίγοντας το δρόμο για την μετατροπή της πρώην εκκλησίας σε τζαμί.

ια την γερμανική εφημερίδα «Bild»: «Ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί!»

«Διαμαρτυρία της UNESCO: Η παγκόσμια κληρονομιά στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να παραμείνει μουσείο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο γερμανικό περιοδικό «Focus» αναφέρονται τα εξής:  «Το σχέδιο του Ερντογάν φαίνεται να λειτουργεί. Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί».

Το αυστριακό δίκτυο «Nachricten.at» γράφει, με τη σειρά του, τα εξής: «Δικαστήριο στην Τουρκία επιτρέπει στην την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς να μετατραπεί σε τζαμί».

Την απόφαση για την Αγία Σοφία σχολιάζει και η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». «Δικαστήριο της Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Το δικαστήριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934 που είχε μετατρέψει το κτίριο σε μουσείο», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Η είδηση απασχολεί και το αραβόφωνο δίκτυο «Aljazeera »:

«H Τουρκία ανακαλεί το καθεστώς του μουσείου της Αγιάς Σοφιάς. Η τουρκική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας του 6ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί», σημειώνεται.

“Η Τουρκία μετατρέπει το εμβληματικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί” γράφει το BBC, ενώ στο ρεπορτάζ του γίνεται αναφορά στην προτροπή της UNESCO να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας χωρίς συζήτηση.

Όπως αναφέρει “οι Ισλαμιστές στην Τουρκία ζητουσαν από καιρό να μετατραπεί σε τζαμί, αλλά μέλη της κοσμικής αντιπολίτευσης είχαν αντιταχθεί σε αυτή την κίνηση. Η πρόταση προκάλεσε κριτική από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο”.

1

“Ο Ερντογάν διέταξε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί”, γράφει το CNN.

Όπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο:”Ο Ερντογάν έχει τοποθετηθεί ως φίλος των συντηρητικών ισλαμιστών στην Τουρκία, απομακρύνοντας τη χώρα από τις κοσμικές ρίζες της. Ο Mailsmail Kandemir, επικεφαλής της Ένωσης για την Υπηρεσία των Ιστορικών Ιδρυμάτων και του Περιβάλλοντος, δήλωσε μετά την απόφαση ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο βλάπτει τη συνείδηση των ανθρώπων”.

1

Απο την πλευρά της η Washington Post σημειώνει πως “ο Ερντογάν ζήτησε από ένας εξαιρετικά συμβολικός χώρος παγκόσμιας κληρονομιάς να μετατραπεί σε τζαμί παρά τις εκτεταμένες διεθνείς επικρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των ορθόδοξων χριστιανών ηγετών. Η κίνηση θα μπορούσε επίσης να εντείνει τις εντάσεις με τη γειτονική Ελλάδα”.

1

“Ο κάποτε μεγαλύτερος ναός του Χριστιανισμού περνάει στη μουσουλμανική λατρεία. Πάλι”, γράφει η El Mundo.

Όπως σημειώνει “Αν και η κυβέρνηση του Ερντογάν υποστηρίζει ότι η αλλαγή δεν θα άλλαζε σχεδόν την τρέχουσα κατάσταση του ναού, οι επικριτές της ισχυρίζονται ότι η απόφαση είναι αποτέλεσμα της λαϊκιστικής ώθησης του προέδρου σε περιόδους οικονομικής κρίσης”.

1

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου