Τον αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Φλεβάρη επισκέφτηκαν χτες οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ομπρελάδων Φαληρακίου ‘Ήλιος’ κ.κ. Δημήτρης Κεπέρης και Αναστασία Καρίπη, στον οποίο εξέθεσαν τα προβλήματά τους.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Φλεβάρης εξήρε τις πρωτοβουλίες τους να φροντίζουν και να καθαρίζουν εθελοντικά τις παραλίες στις οποίες δραστηριοποιούνται: «Οι άνθρωποι που εργάζονται και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στις παραλίες του Φαληρακίου, αποδεικνύουν τις ευαισθησίες τους, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους προκειμένου να προστατέψουν το προϊόν που ονομάζεται τουρισμός.
Ακόμη και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως η ρύπανση με πετρελαιοκηλίδες, έσπευσαν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους αποτρέποντας την επέκταση της μόλυνσης στο περιβάλλον με αποτέλεσμα να είναι την επόμενη κιόλας ημέρα, οι παραλίες καθαρές για τους ξένους επισκέπτες μας και τους λουόμενους», είπε ο κ. Φλεβάρης. Υπογράμμισε μάλιστα πως οι εθελοντές, απομακρύνουν ολόκληρους τόνους σκουπιδιών από τις παραλίες βοηθώντας έτσι να κρατηθούν καθαρές.
Ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Δημήτρης Κεπέρης αναφέρθηκε στην μείωση των εσόδων που παρουσιάζεται στις παραλίες του Φαληρακίου αυτή την περίοδο έως και 30%: «Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνον του Φαληρακίου. Η μείωση των εσόδων στις παραλίες, εμφανίζεται και στις παραλίες της Ρόδου –ακόμη και στις πιο κεντρικές και δημοφιλείς.
Όλα αυτά θα έρθουν να προστεθούν στην υπερ-φορολόγηση που έχουμε με τον υψηλό ΦΠΑ στο 24% που έχει ως αποτέλεσμα τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου, που συσσωρεύονται. Είμαστε 50 οικογένειες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες του Φαληρακίου, προσπαθούμε για την καθαριότητα, για την ασφάλεια των λουομένων ενώ θέλουμε να είναι καθαρές και κατά τους χειμερινούς μήνες».
Σε ερώτηση σχετικά με την καταβολή της β’ δόσης για τα ενοίκια που πληρώνουν στον Δήμο Ρόδου, ο κ. Κεπέρης δήλωσε πως ήταν δύσκολο αλλά το τακτοποίησαν. «Ελπίζουμε να καταφέρουμε να αποσβέσουμε τα χρήματα και να κλείσει η σεζόν με θετικό πρόσημο», ανέφερε.

Η β’ φάση για το
Φράγμα Γαδουρά
Κληθείς να σχολιάσει την «αποδοχή της χρηματοδότησης που εγκρίθηκε από τον υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, μετά την κατάθεση σχετικής πρότασης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο Πρόγραμμα ‘ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ-Ι’ για την υδροδότηση της Λίνδου, της Νότιας Ρόδου, των Αφάντου και της Αρχαγγέλου και αποδοχή των όρων του σχετικού δανείου του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, το οποίο εγκρίθηκε ομοφώνως στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Φλεβάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του και τόνισε τα εξής:
«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρωτοπορεί σε επίπεδο έργων και δεν είναι τυχαίο αυτό. Σας θυμίζω ότι η ΠΝΑι είχε καταθέσει από νωρίς την σχετική πρόταση με προϋπολογισμό 26 εκ. ευρώ.
Το υπουργείο μέσα από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, μας βοήθησε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες. Είναι ένα μεγάλο έργο για το νησί της Ρόδου –ίσως και στην περιοχή της ΠΝΑι.
Σίγουρα θα απαιτηθεί χρόνος για την υλοποίησή του γιατί δεν είναι έργο που γίνεται σε έναν μήνα.
Ωστόσο, είναι αναγκαίο για το νησί διότι πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό».

Τα ελαιουργεία
Αναφερόμενος ο αντιπεριφερειάρχης στις προετοιμασίες ενόψει της νέας ελαιουργικής περιόδου, είπε τα εξής: «Αν και βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού, ξεκινήσαμε από τώρα να κάνουμε συναντήσεις με τους ελαιουργούς, τις τοπικές ενώσεις, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς κ.λπ. σε όλα τα νησιά της περιοχής ευθύνης της ΠΝΑι με στόχο να γίνει σωστός και έγκαιρος συντονισμός, να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και να πάμε σε μια καλή ελαιουργική περίοδο. Φαίνεται ότι φέτος θα είναι μια καλή και παραγωγική ελαιουργική περίοδος για την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.
Ελπίζουμε να παραχθούν μεγάλες ποσότητες και να διατεθούν σε καλή ποιότητα στην αγορά. Είναι ένα προϊόν που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και να το προωθήσουμε και για εξαγωγές».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ