Ειδήσεις

Δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει όλες τις εκκρεμείς προτάσεις της εργαλειοθήκης Νο 1 του ΟΟΣΑ, ενώ συμφωνεί να προχωρήσει και τις μεταρρυθμίσεις της εργαλειοθήκη No2. Πάντως σε non paper ξεκαθαρίζεται ότι στις αγορές προϊόντων θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για ΜΗΣΥΦΑ, ψωμί, γάλα, Κυριακές.
Ποια επαγγέλματα απελευθερώνονται με βούλα ΟΟΣΑ - Οι κινήσεις για λιγότερη γραφειοκρατία

«Ναι» στις μεταρρυθμίσεις με βάση όσα έχει προτείνει κατά καιρούς ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα και τα οποία είχε αποδεχθεί και στο δισέλιδο έγγραφό της που είχε στείλει στα τέλη του Ιουνίου προς του δανειστές, λέει η κυβέρνηση όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο για τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και εστάλη στους δανειστές.

Στο πολυσέλιδο κείμενο η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει όλες τις εκκρεμείς προτάσεις της εργαλειοθήκης Νο 1 του ΟΟΣΑ, αρχίζοντας από τα τουριστικά λεωφορεία, τις άδειες φορτηγών, τον κώδικα συμπεριφοράς για τα παραδοσιακά τρόφιμα, τα δομικά υλικά, ενώ συμφωνεί να προχωρήσει και τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη No2 του ΟΟΣΑ για τον κλάδο των ποτών και των προϊόντων πετρελαίου.

Πάντως στο non paper που εστάλη από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζεται ότι στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση, θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα), ψωμί, γάλα, Κυριακές.

Ωστόσο στο επίσημο κείμενο και συγκεκριμένα στο σκέλος της εφαρμογής όλων των εκκρεμών προτάσεων της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ γίνεται αναφορά εξαίρεσης μόνο για τα ΜΗΣΥΦΑ.

Για την προώθηση του ανταγωνισμού, στο κείμενο που έχει σταλεί στους δανειστές, αναφέρεται πως θα ξεκινήσει μια νέα αξιολόγηση με την τεχνική υποστήριξη του ΟΟΣΑ, για το χονδρικό εμπόριο, τις κατασκευές, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα μέσα ενημέρωσης. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016 και οι προτάσεις θα εγκριθούν το δεύτερο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και συγκεκριμένα των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών, και των δικαστικών επιμελητών, ενώ προβλέπεται και απελευθέρωση της αγοράς για τις τουριστικές ενοικιάσεις. Πρόταση η οποία είχε συμπεριληφθεί και στη δισέλιδη επιστολή που είχε στείλει η ελληνική πλευρά στους δανειστές στα τέλη Ιουνίου.

Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύεται για κατάργηση των μη ανταποδοτικών τελών, ενώ σημειώνεται ότι το όποιο κόστος θα ευθυγραμμιστεί με τις υπηρεσίες που παρέχονται.

Για τη μείωση της γραφειοκρατίας, η ελληνική πρόταση συντάσσεται με όσα έχουν συμφωνηθεί κατά καιρούς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και όσα προέβλεπαν στο παρελθόν προτάσεις τόσο της Παγκόσμιας Τράπεζας όσο και του ΟΟΣΑ. Επί της ουσίας αυτό που προτείνεται είναι να γίνει πιο ευέλικτη, άμεση και εύκολη η αδειοδότηση των επενδύσεων και μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι θα υπάρξει τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη χαλάρωση των απαιτήσεων αδειοδότησης.

Επίσης, για τις επιχειρήσεις προωθείται η καλύτερη λειτουργία του one stop shop (τρίτο τρίμηνο του έτους) αλλά και ταυτοποίηση και χαρτογράφηση των υποχρεώσεων πληροφόρησης και των διοικητικών διαδικασιών των επιχειρήσεων (τέταρτο τρίμηνο 2015) με εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης το πρώτο τρίμηνο του 2016.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου