Ειδήσεις

Εγινε χθες η παρασημοφόρηση της ένδοξης σημαίας της 1/38 Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ευζώνων (φωτορεπορτάζ)

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε χθες, στο στρατόπεδο «Μπελούμπαση», η παρασημοφόρηση της ένδοξης σημαίας της 1/38 Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ευζώνων «ΜΠΙΖΑΝΙ».
Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο νέος Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο Αρχηγός του ΓΕΣ κ. Χρίστος Μανωλάς, ο Διοικητής της 95ΑΔΤΕ Υποστράτηγος κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος, ο νεοκλεγείς περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο επίσης νεοκλεγείς δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο νεοκλεγείς αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, ο τέως βουλευτής Δ/σου κ. Τάσος Καραμάριος και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΤΕΛΕΤΗ
Κατά την διάρκεια της τελετής ανακοινώθηκαν τα εξής:
Πιστοί στις ηθικές αξίες και παραδόσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, παρασημοφορούμε σήμερα, γεμάτοι εθνική υπερηφάνεια, την ένδοξη σημαία της 1/38 Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ευζώνων «ΜΠΙΖΑΝΙ».
Το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων, ή το 38ο Σύνταγμα Πεζικού, όπως στη συνέχεια ονομάστηκε και προκύπτει το 1/38, συγκροτήθηκε το 1912, λίγο πριν την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων. Από τότε και μέχρι τη διάλυσή του το 1929, συνέβαλε στους αγώνες του Έθνους για την ελευθερία έχοντας λάβει μέρος σε σημαντικές μάχες διαφόρων πολεμικών περιόδων:
Κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, τον Οκτώβριο του 1912 συντέλεσε αποφασιστικά στη διάσπαση του Οθωμανικού μετώπου στο Σαραντάπορο και έλαβε μέρος στη μάχη των Γιαννιτσών.
Στην πολιορκία του ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ, χάρη στην πρωτοβουλία του ήρωα Δκ/τή Ιωάννη ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ, προήλασε μέχρι τις παρυφές της πόλης των Ιωαννίνων, ενώ το οχυρό του Μπιζανίου δεν είχε καταληφθεί, αναγκάζοντας τον Τούρκο Δκτη ΕΣΑΤ ΠΑΣΑ να παραδώσει την πόλη. Το Σύνταγμα τιμής ένεκεν, εισήλθε πρώτο στην πόλη των Ιωαννίνων στις 21 Φεβρουαρίου 1913.
Κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο στην πολύνεκρη μάχη του ΚΙΛΚΙΣ-ΛΑΧΑΝΑ, επιτέθηκε εναντίον των βουλγαρικών θέσεων και εισήλθε πρώτο στο χωριό ΛΑΧΑΝΑ, τον Ιούνιο 1913.
Στη συνέχεια, κατά τη διάβαση των στενών της ΚΡΕΣΝΑΣ και ΤΖΟΥΜΑΓΙΑΣ, διεξήγαγε σφοδρές μάχες με κορύφωση την κατάληψη του ανδροκτόνου υψώματος 1378, όπου έστησε τη σημαία του θριάμβου, ως αιώνιο τρόπαιο της ελληνικής δόξας.
Στη μάχη αυτή φονεύθηκαν οι Διοικητές και των τριών Ταγμάτων του Συντάγματος, ενώ οι απώλειες ανέρχονταν στο 50% της δύναμής του. Το αίμα όμως όλων αυτών δεν είχε χυθεί μάταια. Οι Βούλγαροι υποχώρησαν και υπέγραψαν ανακωχή.
Κατά τον Α´ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, στις επιχειρήσεις διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου το 1918, μετά από επιθετική αναγνώριση ανακατέλαβε την πόλη των Σερρών.

Η Πολεμική του Σημαία παρασημοφορήθηκε δύο φορές, με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας και με τον Πολεμικό Σταυρό για την ηρωική αυτοθυσία των ανδρών του, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Την περίοδο αυτή ήταν ένα από τα λίγα Συντάγματα, το οποίο διεξήγαγε με επιτυχία όχι μόνο τακτικές υποχωρητικές επιχειρήσεις, από τον Σαγγάριο ποταμό έως τη Σμύρνη, αλλά κάλυψε και την υποχώρηση και άλλων τμημάτων της Στρατιάς Μικράς Ασίας, προς τα νησιά του Αιγαίου. Την 1η Σεπτεμβρίου 1922, αποβιβάστηκε συγκροτημένο στη Χίο, συμπτυσσόμενο από τη Σμύρνη. Στη συνέχεια, μεταστάθμευσε διαδοχικά στο Λαύριο, στην Αθήνα και στις 8 Οκτωβρίου του ιδίου έτους στη Λάρισα, όπου επανήλθε στην ειρηνική του σύνθεση.
Με το νόμο 4321 του 1929 δια του οποίου καθορίστηκε ο νέος Οργανισμός του Στρατού το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων έπαυσε να υφίσταται. Το 1975 επανασυγκροτήθηκε με Δγη του ΓΕΣ, στη Ρόδο και συγκεκριμένα στην περιοχή Άνω Καλαμώνα, ως 121 Ειδικό Σύνταγμα Προκαλύψεως, το οποίο μετονομάσθηκε σε 38η Διοίκηση Ταγμάτων Ελληνικής Χωροφυλακής (ΔΤΕΧ). Το Σεπτέμβριο του 2000, έλαβε τη σημερινή του ονομασία ως 1/38 Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής – Ευζώνων «ΜΠΙΖΑΝΙ» και υπάγεται οργανικά στην 95 Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ).
Το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα επίλεκτα, ένδοξα και ηρωικά Συντάγματα του Ελληνικού Στρατού. Δεν εκτέλεσε απλά με επιτυχία την αποστολή του, αλλά διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο σε κάθε κρίσιμη περίσταση. Οι επιτυχίες του κοσμούν τη νεότερη στρατιωτική μας ιστορία, ενώ χωρίς τη συμβολή του, ίσως οι πόλεμοι που έλαβε μέρος να είχαν διαφορετική εξέλιξη.
Οι Εύζωνοι του Συντάγματος μεγαλούργησαν σε στιγμές εθνικής ομοψυχίας, με ηρωισμό, αυτοθυσία, προικισμένοι με τις στρατιωτικές αρετές της φιλοπατρίας, της ανδρείας, της καρτερίας, της πειθαρχίας και αναδείχθηκαν, με τις πράξεις τους, ως εφάμιλλοι των τριακοσίων του Λεωνίδα.
Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό προσωπικό, με την ευκαιρία της σημερινής παρασημοφόρησης της ένδοξης σημαίας του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων, σας προσκαλώ:
Να αντλήσουμε πίστη, δύναμη και αντοχή από τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των ανδρών του Συντάγματος.
Να συνεχίσουμε με υψηλό φρόνημα και επίμονη προσπάθεια τη βελτίωση του επιπέδου της εκπαίδευσης και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων μας.
Να αναγνωρίσουμε τα έργα των ηρωικών πολεμιστών του Συντάγματος, ως πρότυπα της δικής μας συμπεριφοράς και δράσης, ώστε, αν η πατρίδα μας το απαιτήσει να φανούμε αντάξιοι τους και επάξια να αναφωνήσουμε προς τις σκιές τους που μας ακολουθούν «Εμείς γίναμε καλύτεροι από εσάς».

Η ΟΜΙΛΙΑ
ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Ακολούθησε ομιλία του κ. Αβραμόπουλου προς τις Ενοπλες Δυνάμεις, όπου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής:
‘Τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της ακριτικής χώρας γι’ αυτό και πριν από λίγες ημέρες βρεθήκαμε στο Βόρειο Αιγαίο κοντά στα νησιά στις Ένοπλες Δυνάμεις για να περάσουμε ένα μήνυμα.
Μήνυμα πεποίθησης, κύρους, σιγουριάς του ελληνικού λαού και της πατρίδας μας. Αυτή την εγγύηση την δίνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Πριν από δύο ώρες περίπου, βρεθήκαμε στο Καστελόριζο, ένα νησί που είναι σύμβολο σθένους, αντοχής και δύναμης του Ελληνισμού.

Σε μια εποχή που για μία ακόμα φορά όχι μόνο τα κυριαρχικά αλλά και τα συμφέροντα της χώρας αμφισβητούνται, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, προστατεύουν στο ακέραιο τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας’.
Είπε ακόμη ότι από σήμερα το Καστελόριζο θα έχει έναν μόνιμο ισχυρό σχηματισμό και όλα αυτά γίνονται με ένα στόχο: ‘για να θυμίζουμε ότι η Ελλάδα μέσα από το αμυντικό της σύστημα προστατεύει την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την περηφάνια της χώρας’.
Απευθυνόμενος στον Στρατηγό είπε: ‘Στρατηγέ μου θέλω να γνωρίζετε ότι εδώ στη Ρόδο, κι έξω από την κοσμποπολίτικη εικόνα του νησιού υπάρχει επίσης μια άλλη Ελλάδα των αξιών, την οποία πρεσβεύουν και εκπροσωπούν επάξια οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, συνιστώντας μια διαρκή εγγύηση ασφάλειας και σιγουριάς.
Γνωρίζω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δεν θα αργήσει η μέρα που θα αποκατασταθούν όλα εκείνα τα οποία αδίκησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους. Εμείς θα δώσουμε την μάχη να διασφαλιστεί στο ακέραιο, το δικαίωμα στη ζωή το δικό σας και των οικογενειών σας’.
Ακόμη, μίλησε για το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής, και υπογράμμισε:
‘Σε αυτό τον καιρό της αβεβαιότητας και της ρευστότητας, με το μέτωπο αστάθειας να εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία, με τη Μέση Ανατολή να φλέγεται, με νέες απειλές να προβάλλουν στον ορίζοντα, η χώρα μας χάρη στο αμυντικό της σύστημα που δημιουργήθηκε με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού αποτελεί βασικό πυρήνα σταθερότητας.
Τα μηνύματα που στέλνουμε και προς την γειτονιά μας αλλά και προς ολόκληρο τον κόσμο είναι μηνύματα ΕΙΡΗΝΗΣ.
Γιατί εδώ είναι μια ειρηνική χώρα. Δεν έχει ανοιχτές διεκδικήσεις και σε καμία περίπτωση η συνεπής ηγεσία της, δεν θα επιτρέψει να διολισθήσει ποτέ σε κάτι τέτοιο. Και η εγγύηση γι αυτό που διασφαλίζει την ειρήνη την γαλήνη στη χώρα παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Αυτές οι επισκέψεις τον τελευταίο καιρό έχουν ένα μήνυμα: ασφάλειας, σιγουριάς και αυτοπεποίθησης.
Είναι ένα μήνυμα προς την γείτονα χώρα αλλά και προς την Ευρώπη ότι εμείς είμαστε εδώ και προστατεύουμε τα σύνορά της.
Διότι μπορεί να βρισκόμαστε σε κρίση, αλλά αυτή η κρίση θα περάσει κάποια στιγμή και πρέπει να βρει τις προϋποθέσεις μιας βαθιάς εθνικής συνεννόησης για να μπορέσουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να την αντιμετωπίσουμε’.
Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών και δώρων προς τον Υπουργό, από τον Διοικητή της 95ΑΔΤΕ και εκπροσώπους του Στρατού.

ΣΥΝΤΟΜΟ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ 1/38 ΔΤΕ
Το 38 ΣΠ, συγκροτήθηκε με την ονομασία 38 Σύνταγμα Ευζώνων κατά την επιστράτευση του Σεπτεμβρίου του έτους 1912. Από τα 8ο και 9ο Τάγματα Ευζώνων, τα οποία είχαν συγκροτηθεί από τις επιπλέον εφεδρείες των 4ου και 6ου Ευζωνικών Ταγμάτων και υπαγόταν αρχικά στην VIΜεραρχία με έδρα την Λάρισα.

Το 38 Σύνταγμα Ευζώνων έλαβε μέρος σε όλους τους μετέπειτα απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους και κυρίως στις Ιστορικές Μάχες:
1. ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ
2. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
3. ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ (Με τη γνωστή δράση του ήρωα Τχη Βελισσαρίου, Δκτη 1ου Τάγματος).
4. ΚΙΛΚΙΣ- ΛΑΧΑΝΑ (Εισήλθε πρώτο στο Χωρ. ΛΑΧΑΝΑ).
5. ΚΡΕΣΝΑΣ και ΤΣΟΥΜΑΓΙΑΣ
Το Μάιο του 1917, τα Γαλλικά Στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη της Λάρισας και αμέσως προέβησαν στον αφοπλισμό των εκεί Ελληνικών Μονάδων. Από το 38 Σ.Ε., ζητήθηκε να παραδώσει τον οπλισμό του και τα ξίφη των Αξιωματικών του, γεγονός το οποίο από το Σύνταγμα θεωρήθηκε ατιμωτικό και γι’αυτό, με επικεφαλής το Δκτή του Ανχη Φράγκου Αθανάσιο, διέφυγε προς την κεντρική οροσειρά της Θεσσαλίας. Η ενέργεια αυτή του Συντάγματος, έγινε αμέσως αντιληπτή από τους Γάλλους οι οποίοι αρχικά καταδίωξαν με το ιππικό τους το Σύνταγμα, στη συνέχεια το κυκλώσανε και το διαλύσανε, αφού συνέλαβαν αιχμαλώτους το μεγαλύτερο μέρος των Αξιωματικών και οπλιτών του, τους οποίους έκλεισαν στις φυλακές Κατερίνης – Λιτόχωρου, μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους, οπότε οι φυλακισμένοι μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, αφέθησαν ελεύθεροι και ανασυγκρότησαν το Σύνταγμα, το οποίο επανήλθε στη Λάρισα και υπήχθηκε στην 1η Μεραρχία, υπό την οποία, από την 2 Μαΐου 1919, έλαβε μέρος στις Επιχειρήσεις της Μικρασιάτικης Εκστρατείας.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1922 υποχωρώντας από το Μικρασιατικό Μέτωπο, αποβιβάσθηκε στη Χίο, αποστράτευσε τις μεγαλύτερες κλάσεις 1912 – 1918 και από εκεί διαδοχικά μεταστάθμευσε στο Λαύριο (13/9), Αθήνα (14/9) και την 8η Οκτωβρίου του ίδιου έτους στη Λάρισα, όπου όπου επανήλθε στην σε καιρί ειρήνης σύνθεσή του, με κύρια αποστολή την εκπαίδευση και την ενίσχυση με προσωπικό το μέτωπο της Θράκης.
Μετά την λήξη της εμπολέμου κατάστασης, με νομοθετικό διάταγμα της 14 Ιουλίου 1926, με το οποίο κυρώθηκε ο πρώτος μεταπολεμικός οργανισμός του Στρατού, τα Συντάγματα Πεζικού ανέρχονταν σε 38, από τα οποία τέσσερα Ευζώνων, το 1/38 Σ.Ε. εξακολούθησε να υφίσταται και να υπάγεται στην 1η Μεραρχία, με το Νόμο δε 4321/29, με τον οποίο καθορίσθηκε ο νέος οργανισμός του Στρατού, και το Πεζικό αποτελούνταν από 24 Συντάγματα Πεζικού και τέσσερα Τάγματα, από τα οποία τρία Ευζώνων, το 1/38 Σ.Ε. σταμάτησε να υφίσταται. Από τότε εμφανίζεται το έτος 1975 όταν με την υπ’αριθ. ΑΑΠ.Φ.210.208/343/949340/Σ.79/24-12-75/ΓΕΕΘΑ/ΓΕΣ/5ΟΕΓ/Ι διαταγή, το εις τον ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΩΝΑ ΡΟΔΟΥ 121 ΕΣΠ, μετονομάσθηκε σε 38 ΔΤΕΧ (38ΣΠ) – τίτλο τον οποίο φέρει μέχρι σήμερα – και υπάχθηκε οργανικά στην 95 ΑΔΤΕΧ (95ΣΔΙ).

Το 2004 υπήχθη υπό την 1/38 ΔΤΕ η νεοσυγκροτηθείσα ΔΑΝ ΤΗΛΟΥ στη ΝΗΣΟ ΤΗΛΟ.
Μέχρι το 2005 στην 1/38 ΔΤΕ υπάγονταν το 211 ΤΠ,το 299 ΤΠ,το 548 ΤΕ και το ΤΕ Άνω Καλαμώνα. Το έτος αυτό με διαταγή του ΓΕΣ, το 211 μετέπεσε απο ΤΠ σε Μ/Κ ΤΕ, τα 299 ΤΠ και 548 ΤΕ διαλύθηκαν και εντάχθηκε υπό την 1/38 ΔΤΕ το 542 Μ/Κ ΤΕ.
Από την τελευταία επανασυγκρότησή του, είναι Διοίκηση συγκροτήματος Πεζικού, ετοιμότητας ´´Α´´, με προβλεπόμενο ποσοστό επανδρώσεως εν ειρήνη 70% επί της πολεμικής δύναμης. Η οργανική του συγκρότηση, αποτελείται από τη Δκση, το Επιτελείο, το Λόχο Διοικήσεως, το 211 Μ/Κ ΤΕ και το ΤΕ Άνω Καλαμώνα όλα στον ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΩΝΑ ΡΟΔΟΥ, το 542 Μ/Κ ΤΕ στο Χ. ΠΑΣΤΙΔΑΣ και τη ΔΑΝ ΤΗΛΟΥ στη ΝΗΣΟ ΤΗΛΟ.

Το Στρδο στο οποίο στρατωνίζεται η 1/38 ΔΤΕ έλαβε τιμητικά το όνομα του Λγου Νικολάου Μπελούμπαση ο οποίος ανήκε στο Σύνταγμα και έλαβε μέρος στις μάχες που διεξήχθησαν στην Μικρά Ασία και απεβίωσε ηρωικά μαχόμενος την 12 Αυγ. 1921 στο ΜΑΓΚΑΛ ΝΤΑΓ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου