Ειδήσεις

Στάση εργασίας των αρχαιοφυλάκων τη Δευτέρα-Κλειστά τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

Κλειστά θα μείνουν την Δευτέρα (30/03) οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας, μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων να προχωρήσει σε στάση εργασίας.

Πρόκειται για προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 12:00. Στο διάστημα αυτό, τα μουσεία και οι χώροι θα φυλάσσονται από προσωπικό ασφαλείας. Να σημειωθεί ότι η Ακρόπολη εξαιρείται από την προαναφερόμενη κινητοποίηση και θα είναι κανονικά επισκέψιμη για το κοινό.

Η ΠΕΥΦΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, αναλύοντας τους λόγους που την οδήγησαν στη στάση εργασίας:

“Για ακόμη μία χρονιά φτάνουμε στην 1 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία ξεκινά η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου στα μεγάλα Μουσεία και τους επιλεγμένους Αρχαιολογικούς χώρους. Φτάνουμε στην ήμερα που έχει χαρακτηριστεί, ακόμη και από επίσημα στόματα, ως η ουσιαστική αφετηρία της «τουριστικής σεζόν» για τη χώρα μας. Μία χώρα για την οποία ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά της βιομηχανία και ταυτόχρονα την ελπίδα της για «ανάσα» στα ταμεία, τόσο του κράτους, όσο και των επιχειρήσεων, που βρίσκονται μεταξύ «σφύρας και άκμονος», λόγω της τραγικής οικονομικής κρίσης που βιώνουμε για 6 πλέον έτος.

Δυστυχώς η πραγματικότητα μας φέρνει για μία ακόμη χρονιά, να είμαστε, όλοι εμείς που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε και να διαφυλάττουμε τα Μνημεία του Ελληνικού Πολιτισμού, στο ίδιο έργο θεατές. Τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι «υποδέχονται» το διευρυμένο ωράριο υποστελεχωμένα σε προσωπικό και δη σε φυλακτικό, που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία τους.

Η Π.Ε.Υ.Φ.Α. με υπομνήματα της σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. και όχι μόνο, δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να διατυμπανίζει την ανάγκη για άμεση πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους για την κάλυψη των πρόδηλων αναγκών στον τομέα της Φύλαξης-Πληροφόρησης. Πόσο μάλλον τα τελευταία χρόνια που η «αιμορραγία» σε προσωπικό έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη , λόγω της συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού συναδέλφων.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να σκύψει πάνω στο ζήτημα και να δώσει μία καθαρή λύση και όχι να συνεχίζει το φαινόμενο, όπως κάθε χρόνο και πάντα την τελευταία στιγμή, να προσλαμβάνονται εκατοντάδες “συμβασιούχοι”. Εργαζόμενοι «μίας χρήσης» δηλαδή, οι οποίοι μέχρι να αποκτήσουν τη στοιχειώδη γνώση των καθηκόντων τους, τελειώνει η σύμβασή τους. Αυτή η λογική σε καμία περίπτωση δεν συνάδει -στις δηλώσεις τουλάχιστον- να αποκαλείται ο τουρισμός «βαριά βιομηχανία της χώρας» και ο Ελληνικός Πολιτισμός βασικός πυλώνας αυτής.

Η φύλαξη και η προστασία του Ελληνικού Πολιτισμού είναι ύψιστο Εθνικό καθήκον, είναι υποχρέωση όλων των κυβερνήσεων να πράττουν καθετί αναγκαίο, ώστε να παραδίδονται ανέπαφα τα Μνημεία μας στις επόμενες γενιές. Η φύλαξη και η προστασία τους πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως η άμυνα και η τάξη της χώρας.

Εκτός όμως από τα παραπάνω ως Π.Ε.Υ.Φ.Α. αντιμετωπίζουμε το μεγάλο ζήτημα της συγχώνευσης του ΥΠ.ΠΟ.Α με το Υπουργείο Παιδείας, βιώνοντας και πάλι την ίδια αποτυχημένη έμπνευση, όπως την βιώσαμε το καλοκαίρι του 2012. Όπως είναι φυσικό είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτή την ενέργεια και αγωνιζόμαστε μαζί με την Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. για την επανίδρυση του αυτόνομου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διαφορετικά είναι σίγουρη η σταδιακή κατάργησή του με μεγάλες συνέπειες για τον Τουρισμό μας.

Επίσης, ως Π.Ε.Υ.Φ.Α. έχουμε εκφράσει την αντίθεση μας στο νέο Οργανισμό λειτουργίας του Υπουργείου, τον οποίο θεωρούμε αναποτελεσματικό, συγκεντρωτικό και αντιαναπτυξιακό.

Τέλος, σε ότι αφορά το θέμα που προέκυψε με τις «σκέψεις» του κ. Ξυδάκη για μετατροπή μεγάλων Μουσείων της χώρας σε Ν.Π.Δ.Δ. η θέση της Π.Ε.Υ.Φ.Α. είναι πως μία τέτοια ενέργεια δεν έχει να προσφέρει καμία βελτίωση στη λειτουργία τους και στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά αντιθέτως θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα. Τα αποτελέσματα της λειτουργίας των Ν.Π.Δ.Δ τα βιώνουμε καθημερινά. Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, το παράδειγμα της Εθνικής Πινακοθήκης κτλ με τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και όχι μόνο. Και βέβαια, σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα προβάλουμε σθεναρή αντίσταση”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου