ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο γραμμές στην κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΑΙΠΕΔ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Σε «πυρο­σβέ­στη» που σβήνει τις «πυρ­κα­γιές» των υπουρ­γών της κυβέρ­νη­σης έχει μετα­τρα­πεί το ΤΑΙΠΕΔ. Η διοί­κηση του Ταμείου, εκτός από τη δια­πραγ­μά­τευση των απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεων με τους ενδια­φε­ρό­με­νους επεν­δυ­τές, έχει ανα­λά­βει και την επι­κοι­νω­νιακή δια­χεί­ριση των κρίσεων που προ­κα­λούν οι υπουρ­γοί με τις τοπο­θε­τή­σεις τους.

Τελευ­ταίο κρούσμα απο­τέ­λεσε η κρίση της Fraport. Η τελευ­ταία, ανα­κοι­νώ­νο­ντας τα απο­τε­λέ­σματα α΄ τρι­μή­νου 2015, έκανε λόγο προς τους μετό­χους της για μια συμ­φω­νία που δεν «περ­πα­τάει» και ότι πλέον, σε αντί­θεση με τις αρχικές εκτι­μή­σεις, η ολο­κλή­ρωσή της δεν ανα­μέ­νε­ται μέσα στο 2015.

Οι δηλώ­σεις αυτές ήρθαν λίγες ημέρες αφότου η γερ­μα­νική εται­ρεία πραγ­μα­το­ποί­ησε τις πρώτες επαφές στην Ελλάδα. Εκεί δια­πί­στωσε την ύπαρξη δύο γραμμών στις τάξεις της κυβέρ­νη­σης, σε ό,τι αφορά την απο­κρα­τι­κο­ποί­ηση που την ενδια­φέ­ρει. Η πρώτη εκφρά­στηκε από τον υπουργό Οικο­νο­μίας Γιώργο Σταθάκη και η δεύτερη από τον πρόεδρο του Ταμείου Απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεων, Στέργιο Πιτσιόρλα. Ο πρώτος από τους δύο, ως αρμό­διος υπουρ­γός, ζητούσε την αλλαγή των όρων της συμ­φω­νίας στην οποία έχει κατα­λή­ξει η Fraport με το TΑΙΠΕΔ, ενώ ο δεύ­τε­ρος εμφα­νί­σθηκε διστα­κτι­κός σε κάτι τέτοιο. Πιθανώς, ο πρό­ε­δρος του ΤΑΙΠΕΔ, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τις δυσκο­λίες του εγχει­ρή­μα­τος, εμφα­νί­σθηκε λιγό­τερο πρό­θυ­μος να κάνει αλλαγές στους όρους της σύμ­βα­σης παρα­χώ­ρη­σης, καθώς οι περισ­σό­τε­ροι νέοι όροι που προ­κρί­νο­νταν τόσο από τον κ. Σταθάκη όσο και από άλλα μέλη της κυβέρ­νη­σης (π.χ. Χρ. Σπίρ­τζης) ναρ­κο­θε­τούν νομικά τη συμ­φω­νία.

Οι δια­φω­νίες στο εσω­τε­ρικό της κυβέρ­νη­σης φαί­νε­ται ότι απο­τυ­πώ­θη­καν και εγγρά­φως, σε μια απά­ντηση που έδωσαν τα δύο στελέχη σε επι­στολή της Fraport. Κάθε πλευρά απέ­στειλε δια­φο­ρε­τική απά­ντηση στην κοινή επι­στολή που έλαβε από τον προ­τι­μη­τέο επεν­δυτή. Αυτό απο­τέ­λεσε τη σταγόνα που ξεχεί­λισε την υπομονή των Γερ­μα­νών, θεω­ρώ­ντας χάσιμο χρόνου την ενα­σχό­ληση με την απο­κρα­τι­κο­ποί­ηση.

Το ΤΑΙΠΕΔ αντέ­δρασε τελικά ψύχραιμα, επα­να­βε­βαιώ­νο­ντας τις προ­θέ­σεις της κυβέρ­νη­σης για ολο­κλή­ρωση της απο­κρα­τι­κο­ποί­η­σης χωρίς αλλαγές στο περιε­χό­μενο της αρχικής συμ­φω­νίας. Αλλωστε, η περί­ο­δος που δια­νύ­ουμε δεν είναι εύκολη για να αλλά­ζεις προ­σφο­ρές, με προ­κα­τα­βαλ­λό­μενο τίμημα ύψους 1,23 δισ. ευρώ. Σημειώ­νε­ται ότι το ποσό αυτό είναι το υψη­λό­τερο που έχει συλ­λε­γεί, όχι μόνον από μια απο­κρα­τι­κο­ποί­ηση αλλά από τις απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεις μιας ολό­κλη­ρης χρονιάς, για όλα τα προη­γού­μενα έτη κατά τα οποία υλο­ποιεί­ται το πρό­γραμμα απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεων.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΤΑΙΠΕΔ παρε­νέ­βαινε πυρο­σβε­στικά στις δηλώ­σεις του υπουρ­γού Γ. Σταθάκη. Το ίδιο είχε πράξει λίγες ημέρες πριν και στην υπόθεση του ΟΛΠ. Το Ταμείο Απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεων, μάλιστα, ανα­γκά­στηκε να εκδώσει ανα­κοί­νωση, προ­κει­μέ­νου να δια­ψεύ­σει δηλώ­σεις του υπουρ­γού Οικο­νο­μίας. Συγκε­κρι­μένα, απα­ντώ­ντας σε ερώτηση του βου­λευτή της Ν.Δ., Νικήτα Κακλα­μάνη, σχετικά με την ιδιω­τι­κο­ποί­ηση του ΟΛΠ, ο υπουρ­γός Οικο­νο­μίας είπε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται με την Cosco» την αλλαγή των όρων του δια­γω­νι­σμού για την ιδιω­τι­κο­ποί­ηση του Λιμένα Πει­ραιώς. Την επομένη το πρωί, το ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι το Ταμείο «δεν δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται με κανέναν την αλλαγή όρων του δια­γω­νι­σμού». Υπο­γράμ­μιζε, δε, ότι το Ταμείο «τηρεί απα­ρέ­γκλιτα τους όρους δια­φά­νειας και ίσης μετα­χεί­ρι­σης των επεν­δυ­τών και ενη­με­ρώ­νει ότι επε­ξερ­γά­ζε­ται μικρής έκτασης τρο­πο­ποί­ηση των όρων, τους οποίους και θα επι­κοι­νω­νή­σει άμεσα σε όλους τους επεν­δυ­τές που βρί­σκο­νται στη Β΄ φάση του δια­γω­νι­σμού».

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.