Δυναμικά μπήκε το 2018 για τον τουρισμό καθώς τα απανωτά ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις, συνεχίζονται. Με βάση τα στοιχεία διεθνών αεροπορικών και οδικών αφίξεων που δημοσιοποίησε ο ΣΕΤΕ, οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2018 ανήλθαν σχεδόν στο 1 εκατομμύριο (970.000) 153.000 περισσότερους επισκέπτες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2017.

Οι αφίξεις του Ιανουαρίου 2018 ήταν οι περισσότερες που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα μέχρι σήμερα κατά τον συγκεκριμένο μήνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, οι αφίξεις που κατεγράφησαν τον Ιανουάριο του 2018 ήταν αυξημένες κατά 50 χιλιάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017, φθάνοντας συνολικά τις 342.000, από 292.000 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Σε ό,τι αφορά τη Ρόδο, οι πτήσεις εξωτερικού παρουσιάζουν αύξηση 100% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport στο πρώτο δίμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν 26 πτήσεις έναντι 13 το 2017 (από Τουρκία, Κύπρο, Γερμανία και Ισραήλ). Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν 18 πτήσεις εξωτερικού προς το “ΔΙΑΓΟΡΑΣ”, έναντι πέντε τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Παρόλο όμως που οι πτήσεις εξωτερικού ήταν περισσότερες, ήταν μειωμένος ο αριθμός των επιβατών (206 το 2018 έναντι 235 το 2017). Σημειώνεται ότι ήταν αυξημένη η κίνηση επιβατών στις πτήσεις εσωτερικού τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο (111,825 επιβάτες το 2017 έναντι 107,051 το 2018). Συνολικά η κίνηση στο αεροδρόμιο Ρόδου παρουσιάζει αύξηση 4,4% (112,031 επιβάτες εσωτερικού-εξωτερικού το πρώτο δίμηνο του 2018, έναντι 107,286 το 2017).
Μπορεί η κίνηση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο να είναι παραδοσιακά υποτονική (ουσιαστικά ανύπαρκτη) για τη Ρόδο, ο Μάρτιος ωστόσο αναμένεται να είναι ο καλύτερος των τελευταίων ετών. Την σεζόν άνοιξαν φέτος οι ποδηλάτες οι οποίοι ταξίδεψαν στη Ρόδο απ’ όλη την Ευρώπη και από διάφορες περιοχές του κόσμου για να πάρουν μέρος στους διεθνείς αγώνες που πραγματοποιούνται στο νησί το διάστημα από τις 4 έως τις 11 Μαρτίου, με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με τη στήριξη τοπικών σωματείων και φορέων. Αντίστοιχα, οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο, όπως το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταε κβο ντο παραλίας και ο διεθνής μαραθώνιος της Ρόδου, αναμένεται να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό αθλητών και συνοδών τους από το εξωτερικό.
Την αυξημένη κίνηση που παρατηρείται αυτή την περίοδο στη Ρόδο επιβεβαιώνει ο διευθυντής του ξενοδοχείου Πλάζα, κ. Λουκάς Γεωργάς λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή την περίοδο διοργανώνονται στο νησί οι ποδηλατικοί αγώνες και διάφορες εκδηλώσεις στο νησί με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του Δήμου, και σε συνεργασία με διάφορα σωματεία και συλλόγους. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις έχουν την ουσιαστική στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και συμβάλλουν στην τόνωση της κίνησης, σε μία περίοδο που ουσιαστικά ήταν νεκρή μέχρι τώρα. Οι προοπτικές για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι πλέον απτές, κι αν συνεργαστούμε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε το στοίχημα. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις συμβάλλουν σε όλη αυτή τη διαδικασία χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Τα οφέλη όμως θα μπορέσει να τα καρπωθεί ο προορισμός αργά ή γρήγορα, εάν επενδύσει σοβαρά στην επιμήκυνση της σεζόν».
Η Ρόδος εμφανίζεται πλέον ώριμη για την ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού. Γι’ αυτό επιλέχθηκε άλλωστε από το Υπουργείο Τουρισμού ώστε να εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού.
Η Ρόδος με την Περιφέρεια Κρήτης θα συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα «Τουρισμός 365 ημέρες το χρόνο» και από τη νέα σεζόν 2018-2019. Όπως έγραψε η «δημοκρατική», το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του περιφερειάρχη με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και της αντιπροέδρου του ΕΟΤ Αγγελικής Χονδροματίδου.
Η κα Χονδροματίδου ανέφερε ότι, η Κρήτη και η Ρόδος είναι τουριστικά ώριμες, λόγω της άριστης συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στο Υπουργείο Τουρισμού, της Περιφέρειας, τους τουριστικούς φορείς αλλά και τους επιχειρηματίες για να δεχτούν τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο αρχής γενομένης από την περίοδο 2018-2019.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Υπουργείο δεσμεύεται να φέρει στη Ρόδο 70 πτήσεις εβδομαδιαίως κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ ανάμεσα στις προϋποθέσεις που έθεσαν οι ντόπιοι επιχειρηματίες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι η επιδότηση της εργασίας κατά τους χειμερινούς μήνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ