Την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα της απώλειας των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην Ρόδο και κατ’επέκταση στα υπόλοιπα νησιά που επίκειται να εφαρμοστεί, εξέφρασε στην «δ» ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Παπασταματίου, υπογραμμίζοντας πως «είναι αστείο, αυτοί που τον κατάργησαν, να έρχονται τώρα και να μας λένε ότι θα προσπαθήσουν να τον επαναφέρουν….»
«Η απώλεια ενός ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως είναι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, δύσκολα αναπληρώνεται. Και μιλάμε για απώλεια (με κεφαλαία γράμματα!). Επίσης, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις και μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η απώλεια αυτή θα επιφέρει πενιχρά έσοδα στα ταμεία του κράτους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η απώλεια αυτή είναι…. πολύ βαριά για την τοπική αγορά. Ήταν ένα θεσμικά κατοχυρωμένο κίνητρο για τα νησιά. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, η θέσπιση μέτρων ή κινήτρων, να αποκαταστήσουν τις απώλειες και τις ζημιές από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Θα πρέπει να είναι μέτρα τα οποία –ποσοστικοποιούμενα- θα επιφέρουν τα ίδια αποτελέσματα, κάτι το οποίο στην πράξη είναι σχεδόν αδύνατο», ανέφερε ο γ.γ. του ΕΒΕΔ.
Ο κ. Παπασταματίου σχολιάζοντας τις δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς για «εξισορρόπηση» της απώλειας αυτής, τόνισε: «Αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν κανένα νόημα. Πώς λένε ότι θα προσπαθήσουν να τους επαναφέρουν την στιγμή που τους έχουν καταργήσει αυτοί οι ίδιοι; Και σύμφωνα με όλες τις επίσημες δηλώσεις, ήταν καθαρά μια πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης».
Επιπλέον, δήλωσε πως η «απώλεια» έχει φανεί ήδη στην αγορά της Ρόδου αφού ο ΦΠΑ, σε όλα τα επίπεδα, όντας Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ήταν ένας φόρος ο οποίος αναφερόταν σε όλα τα στάδια της πώλησης: από τον χονδρέμπορο, τον έμπορο κ.λπ.
«Η απώλεια έχει φανεί και μάλιστα είναι πολύ βαριά. Μπορεί να έρθει κάποιος να μου πει ότι δεν έχει δει μεγάλη αύξηση σε τιμές, αλλά δεν είναι αυτό. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με νούμερα αυτή την στιγμή και να συντείνει στην λεγόμενη ‘καθίζηση’ της αγοράς. Οι έμποροι όμως και όλοι όσοι ασχολούνται με την αγορά, το ξέρουν καλά. Άλλωστε είναι αδύνατο να ‘απορροφήσουν’ τέτοιες αυξήσεις που ήρθαν συγκεντρωτικά. Κατάφεραν να απορροφήσουν μία μονάδα αλλά όχι περισσότερο. Ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος ο οποίος προστίθεται στην αξία και αυξάνει την τελική τιμή του προϊόντος κάθε φορά…» εξήγησε ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ