ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στουρνάρας: Πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ταχέως

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Στουρνάρας Γιάννης

Κάθε ώρα που απο­τυγ­χά­νουμε να ολο­κλη­ρώ­σουμε την αξιο­λό­γηση, το κλίμα επι­βα­ρύ­νε­ται, προει­δο­ποιεί ο διοι­κη­τής της ΤτΕ. Η πρό­βλεψη για ανά­καμψη το β’ εξάμηνο του 2016 υπό­κει­ται σε κιν­δύ­νους.

Η πρώτη αξιο­λό­γηση του ελλη­νι­κού προ­γράμ­μα­τος από τους δανει­στές θα πρέπει να ολο­κλη­ρω­θεί γρήγορα, για να μπο­ρέ­σει να απο­κα­τα­στα­θεί η εμπι­στο­σύνη προς τη χώρα, δήλωσε ο διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρ­νά­ρας, σε ομιλία του σε επι­τροπή της Βουλής.

“Πρέπει να ολο­κλη­ρω­θεί η πρώτη αξιο­λό­γηση ταχέως. Θα βελ­τιώ­σει το κλίμα εμπι­στο­σύ­νης και την επι­στροφή των κατα­θέ­σεων”, τόνισε ο κ. Στουρ­νά­ρας.

Ο κεντρι­κός τρα­πε­ζί­της επα­νέ­λαβε ότι η ελλη­νική οικο­νο­μία ανα­μέ­νε­ται να ανα­κάμ­ψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά η πρό­βλεψη αυτή υπό­κει­ται σε κιν­δύ­νους.

“Πρέπει να απο­φευ­χθούν τα λάθη του παρελ­θό­ντος, που οδή­γη­σαν σε αδιέ­ξοδο. Κάθε ώρα που απο­τυγ­χά­νουμε να ολο­κλη­ρώ­σουμε την αξιο­λό­γηση, το κλίμα επι­βα­ρύ­νε­ται”, τόνισε.

Αντι­με­τω­πί­στη­καν οι ανι­σορ­ρο­πίες

Όπως είπε ο Γ. Στουρ­νά­ρας, η συμ­φω­νία με τον ESM μπορεί να απο­τε­λέ­σει σημείο εκκί­νη­σης και να διευ­κο­λύ­νει σημα­ντικά την άσκηση μιας οικο­νο­μι­κής πολι­τι­κής, που θα επι­διώ­ξει την ταχύ­τερη δυνατή επάνοδο της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας σε ανα­πτυ­ξιακή τροχιά. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειω­θεί ότι η συμ­φω­νία με τον ESM και η έμφαση στις μεταρ­ρυθ­μί­σεις που ευνοούν την ανά­πτυξη δεν θα μπο­ρού­σαν να υπάρξουν- του­λά­χι­στον σε αυτή τη μορφή- εάν δεν είχαν αντι­με­τω­πι­στεί τα προη­γού­μενα χρόνια οι μακρο­οι­κο­νο­μι­κές ανι­σορ­ρο­πίες της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας. Συγκε­κρι­μένα:

• Περιο­ρί­στηκε το μεγάλο δημο­σιο­νο­μικό έλλειμμα και καλύ­φθη­καν τα 3/4 της ολικής προ­σαρ­μο­γής (τελικός στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα από το 2018 σε σύγκριση με έλλειμμα 10,1% του ΑΕΠ το 2009).

• Αντι­με­τω­πί­στη­καν το έλλειμμα στο ισο­ζύ­γιο τρε­χου­σών συναλ­λα­γών, η απώλεια αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, καθώς και οι δυσκαμ­ψίες και τα εμπόδια στην αγορά εργα­σίας, οδη­γώ­ντας σε σημα­ντική ενί­σχυση των εξα­γω­γών.

• Παρα­τη­ρή­θηκε σημα­ντική ανα­διάρ­θρωση των κλάδων παρα­γω­γής υπέρ των εμπο­ρεύ­σι­μων αγαθών και υπη­ρε­σιών. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην αύξηση της συνο­λι­κής παρα­γω­γι­κό­τη­τας και κατ΄ επέ­κταση του δυνη­τι­κού προ­ϊ­ό­ντος της οικο­νο­μίας σε μακρο­χρό­νια βάση.

«Στους τομείς αυτούς τα δύο προη­γού­μενα προ­γράμ­ματα πέτυχαν τους στόχους τους, με υψηλό βέβαια κόστος, που συνο­ψί­ζε­ται στη μακρά διάρ­κεια και το μέγεθος της ύφεσης», σημεί­ωσε ο επι­κε­φα­λής της ΤτΕ. «Ενας βασικός λόγος που εξηγεί το μέγεθος και τη διάρ­κεια της ύφεσης είναι οι οπι­σθο­δρο­μή­σεις που συνέ­βη­σαν αρκετές φορές στο παρελ­θόν και ανέ­τρε­παν την πρόοδο που είχε επι­τευ­χθεί κατά την αμέσως προη­γού­μενη περίοδο. Ένα σημα­ντικό μάθημα λοιπόν από την μέχρι τώρα εμπει­ρία είναι ότι πρέπει να απο­φύ­γουμε πάση θυσία, μία νέα οπι­σθο­δρό­μηση, έναν νέο φαύλο κύκλο».

Οι τρά­πε­ζες

«Η βαθ­μιαία απο­κα­τά­σταση του κλί­μα­τος εμπι­στο­σύ­νης είχε ως απο­τέ­λε­σμα την έστω και μικρή επι­στροφή των κατα­θέ­σεων», σημεί­ωσε ο Γ. Στουρ­νά­ρας. Περισ­σό­τερα των 2 δισεκ. ευρώ επέ­στρε­ψαν στο τρα­πε­ζικό σύστημα από την 20ή Ιουλίου 2015, όταν καταρ­γή­θηκε η τρα­πε­ζική αργία, μέχρι σήμερα. Επι­πλέον, μειώ­θηκε η εξάρ­τηση των ελλη­νι­κών τρα­πε­ζών από τον Έκτακτο Μηχα­νι­σμό Χρη­μα­το­δό­τη­σης (ELA), όπως φαί­νε­ται από τη μείωση του ανω­τά­του ορίου του από τον Ιούλιο του 2015 έως σήμερα κατά περίπου 19 δισ. ευρώ. Η μείωση του ανώ­τα­του ορίου του ELA αντα­να­κλά τη βελ­τί­ωση της ρευ­στό­τη­τας των ελλη­νι­κών τρα­πε­ζών, στο πλαίσιο της υπο­χώ­ρη­σης της αβε­βαιό­τη­τας και της στα­θε­ρο­ποί­η­σης των ροών κατα­θέ­σεων του ιδιω­τι­κού τομέα».

Πρό­κληση τα κόκκινα δάνεια

Η αντι­με­τώ­πιση του υψηλού συσ­σω­ρευ­μέ­νου απο­θέ­μα­τος μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων απο­τε­λεί την πλέον σημα­ντική πρό­κληση για το τρα­πε­ζικό σύστημα. Στην αντι­με­τώ­πιση αυτής της πρό­κλη­σης εκτι­μά­ται ότι θα συμ­βά­λουν οι στόχοι για τη δια­χεί­ριση των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων που θα θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος εντός του τρέ­χο­ντος μηνός, κατόπιν δια­βού­λευ­σης με τις τρά­πε­ζες, με ορί­ζο­ντα εφαρ­μο­γής από τον Ιούνιο του 2016 και παρα­κο­λού­θηση ανά τρίμηνο.

Η υπο­χρέ­ωση των τρα­πε­ζών να επι­τύ­χουν τους στόχους, σε συν­δυα­σμό με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που συν­δέ­ε­ται με τη δημιουρ­γία δευ­τε­ρο­γε­νούς αγοράς μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων, τον εκσυγ­χρο­νι­σμό του πτω­χευ­τι­κού δικαίου και τη νομο­θε­σία που ορίζει τους όρους για την προ­στα­σία από τους πλει­στη­ρια­σμούς κύριας κατοι­κίας, εκτι­μά­ται ότι θα συμ­βά­λουν θετικά στη στα­διακή υπο­χώ­ρηση του ποσο­στού των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων. Σε κάθε περί­πτωση, είναι απα­ραί­τητη η συνέ­χιση της συντη­ρη­τι­κής πολι­τι­κής των τρα­πε­ζών, όσον αφορά το σχη­μα­τι­σμό προ­βλέ­ψεων, και η δια­τή­ρηση του δείκτη κεφα­λαια­κής επάρ­κειας σε επίπεδα αρκού­ντως υψη­λό­τερα των ελα­χί­στων που καθο­ρί­ζουν οι επο­πτι­κοί κανόνες.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.