Σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες παραχώρησης απλής χρήσης των παραλιών προς τρίτους από το Δήμο Ρόδου. Για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια, ξεκινούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι διαδικασίες για την παραχώρηση των παραλιών, προκειμένου να αποφευχθούν τα παρατράγουδα τα οποία σημειώνονται πάντα, με τους πρώτους επισκέπτες του νησιού να βρίσκουν τις παραλίες σε κακή κατάσταση. Η προθεσμία υποβολής αίτησης προτιμησιακού δικαιώματος λήγει στις 26 Ιανουαρίου 2018 και στη συνέχεια θα γίνουν οι πλειστηριασμοί.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Σάββας Διακοσταματίου, δήλωσε σχετικά: «Έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες η διαδικασία για την παραχώρηση των παραλιών. Η άσκηση του προτιμησιακού δικαιώματος θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιανουαρίου 2018. Αυτή είναι η καταληκτική ημερομηνία. Καλώ όλους τους ενδιαφερόμενους, όσους έχουν δηλαδή το προτιμησιακό δικαίωμα, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, να έρθουν να καταθέσουν την αίτησή τους μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου. Μετά από αυτή την ημερομηνία δεν θα γίνεται καμία αίτηση δεκτή και οι χώροι αυτοί θα δημοπρατούνται. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιος θέλει να ασκήσει το προτιμησιακό δικαίωμα ώστε τα πόστα αυτά να μην συμπεριληφθούν στους πλειστηριασμούς. Τις δε δημοπρασίες υπολογίζουμε να κάνουμε μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου».
Όπως ανέφερε παραπέρα ο κ. Διακοσταματίου η Οικονομική Επιτροπή θα ψηφίσει σήμερα την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των αιτήσεων προτιμησιακού δικαιώματος. Επίσης, διευκρίνισε ότι ο Δήμος Ρόδου θα πλειστηριάσει και τις παραλίες που ανήκουν στην ΕΤΑΔ (Τσαμπίκα, Έλλη, Καζίνο, Κάτω Πέτρες, Ιαλυσού). Μένει μόνο να διευκρινιστεί τι θα γίνει με την παραλία Αφάντου, λόγω της επένδυσης στο γκολφ, που παραμένει στον «πάγο». Το 30% των εσόδων από τις παραλίες θα αποδίδονται στο κράτος και το 70% θα το εισπράττει ο Δήμος Ρόδου, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 40 αιτήσεις προτιμησιακού δικαιώματος με τα «πόστα» να είναι γύρω στα 100. Ο χρόνος παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, προς τρίτους, για τις απευθείας μισθώσεις θα είναι διετής.
Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ Τεύχος Β’ 1636/12.05.2017 ), με την οποία ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα τεχνικά θέματα και οι διαδικασίες για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, η παραχώρηση του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών (εφεξής αιγιαλού, παραλίας), γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ανακλίντρων (ξαπλωστρών) λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου, με την διαδικασία και τους όρους του άρθρου 13 του ν. 2971/2001 και της παρούσας.
Η ισχύς της ΚΥΑ θα λήξει στις 31.12.2019. Είναι δυνατή η παραχώρηση απλής χρήσης για ένα ή περισσότερα έτη, με λήξη των συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αποκλειστικά τις ημερομηνίες 31.12.2018 ή 31.12.2019. Δεν επιτρέπεται η παραχώρηση για μικρότερα χρονικά διαστήματα του δωδεκάμηνου, ανεξάρτητα του ενδεχομένως μικρότερου χρόνου χρήσης των χώρων.
Εντός του 1ου τριμήνου (Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος) εκάστου έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι απευθείας όσο και οι κατόπιν δημοπρασίας παραχωρήσεις απλής χρήσης από τους Δήμους.
Από την 1η Απριλίου εκάστου έτους οι παραχωρήσεις απλής χρήσης διενεργούνται αποκλειστικά από τις ΠΔ και ΑΓ Δημόσιας Περιουσίας. Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης από το Δήμο μέχρι 31η Μαρτίου εκάστου έτους εντός των επόμενων 5 ημερών στις αρμόδιες κατά χώρο ΠΔ και ΑΓ Δημόσιας Περιουσίας.
Εντός του Ιουνίου εκάστου έτους οι Περιφερειακές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις αιτηθείσες παραχωρήσεις (συναφθεί όλες οι συμβάσεις παραχώρησης), καθώς επίσης εντός της αιχμής της θερινής περιόδου ανά περιοχή να διενεργούνται αυτοψίες.

Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης ή δεν έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη δημοπρασίας από το Δήμο στις αρμόδιες κατά χώρο ΠΔΔΠ ή ΑΓΔΠ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ