Ειδήσεις

Οικονόμου: Η πίεση στο ΕΣΥ συνδέεται με τα ποσοστά εμβολιασμού – Συνταγματικά προβληματική η υποχρεωτικότητα

Με τα ποσοστά εμβολιασμού συνέδεσε την πίεση στο ΕΣΥ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναχαιτίσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας και αυτό να περάσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα δεν είμαστε στο σημείο κορύφωσης του τέταρτου κύματος.

Αντιστρόφως ανάλογη με την εμβολιαστική κάλυψη
«Βρισκόμαστε σε μια φάση που πιεζόμαστε πάρα πολύ από την πανδημία, πιέζεται και το Σύστημα Υγείας. Αντίστοιχα κύματα βιώνουν και άλλες χώρες της Ευρώπης. Η πίεση είναι ευθέως συνδεδεμένη με τα ποσοστά του εμβολιασμού. Είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εμβολιαστική κάλυψη. Η αγωνία μας, η προσπάθειά μας, είναι να εφαρμόσουμε μια πολιτική σε όλα τα επίπεδα και σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των μέτρων και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ για να αντέξουμε την πίεση αυτή» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον RealFm.

«Δεν είμαστε, απ’ ό,τι φαίνεται, ακόμη στην κορύφωση του κύματος αυτού. Παρακολουθούμε καθημερινά τα μεγέθη και σε συνεργασία με τους επιστήμονες κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει, για να καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε αυτή την πίεση και να την περάσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου και προσέθεσε:

«Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την πανδημία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και έχει στόχο να προστατέψει τους πάντες. Να προστατέψει τους εμβολιασμένους, που ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστήμης έκαναν το εμβόλιο και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να είναι σήμερα η οικονομία, η κοινωνία, η ζωή ανοιχτή. Να προστατέψουμε και τους ανεμβολίαστους από τη μόλυνση που, εν πολλοίς, σημαίνει και βαριά νόσηση, και να τους παρακινήσουμε να εμβολιαστούν.

»Χθες κλείστηκαν 41.000 καινούρια ραντεβού. Έχουμε μια πολύ σημαντική αύξηση του ρυθμού ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου. Έχει βοηθήσει σ’ αυτό και το πλαίσιο των μέτρων που έχουμε ανακοινώσει, αλλά και οι εικόνες που βλέπουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας από αυτούς που είναι στη ΜΕΘ. Το 90% αυτών που είναι διασωληνωμένοι, είναι ανεμβολίαστοι.

Στρατηγική ανοιχτής οικονομίας και κοινωνίας
»Συνολικά και συγκροτημένα, κάνουμε ό,τι απαιτείται προκειμένου η χώρα να παραμείνει ανοιχτή και ταυτόχρονα μια προσπάθεια επέκτασης των εμβολιασμών ώστε να υπάρξει περιορισμός των απωλειών των συμπολιτών μας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε την κατηγορηματική άρνηση της κυβέρνησης για ένα νέο lockdown λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Έχουμε μια στρατηγική ανοιχτής οικονομίας και κοινωνίας και ταυτόχρονα, προσπάθειας τιθάσευσης του κοροναϊού, με επέκταση του εμβολιασμού και ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Δεν θέλουμε να παρεκκλίνουμε από αυτή τη στρατηγική. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να μείνουμε εκεί. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε να προχωρήσουν τα πράγματα έτσι. Δεν θέλουμε να ξανακλείσει και δεν θα ξανακλείσει, η κοινωνία και η οικονομία».

Η υποχρεωτικότητα δεν ώθησε στον εμβολιασμό
Παράλληλα, αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δήλωσε: «Πρώτα απ’ όλα, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο τομέας των υγειονομικών έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία αναγνωρίζουμε όλοι. Παρά το γεγονός πως από την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ενισχύθηκαν τα νούμερα των εμβολιασμένων υγειονομικών, εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα υγειονομικοί που είναι ανεμβολίαστοι. Είναι γύρω στις πέντε-έξι χιλιάδες. Όχι τόσο πολύ γιατροί και υγειονομικό προσωπικό, αλλά κυρίως διοικητικό προσωπικό.

»Δείχνει ότι και η υποχρεωτικότητα -παρά το γεγονός ότι έμειναν για περίπου δύο μήνες χωρίς εισόδημα- δεν τους ώθησε να εμβολιαστούν για να γυρίσουν στη δουλειά τους και να ενισχύσουν και αυτοί το Σύστημα Υγείας. Ένα αυτό. Σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, που συζητά κανείς την υποχρεωτικότητα, υπάρχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμών.

Συνταγματικά προβληματική η υποχρεωτικότητα
»Και το σπουδαιότερο, πουθενά στην Ευρώπη, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει εκτεταμένη υποχρεωτικότητα, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα. Στις ΗΠΑ το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι προβληματική η υποχρεωτικότητα στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή των μέτρων που έχουμε.

»Στην προσαρμογή τους, ενδεχομένως, ανάλογα με τη δυναμική εξέλιξη της επιδημίας. Στην επέκταση των εμβολιασμών και κυρίως στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με παραπάνω κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, με ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, με σωστή διαχείριση του δυναμικού που υπάρχει στο ΕΣΥ, με κινητροδότηση γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα να έρθουν στο ΕΣΥ. Και βεβαίως αν δεν αποδώσει αυτό, με αναγκαστική συστράτευσή τους για να ενισχυθεί το ιατρικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Πολύ λίγα τμήματα κλειστά στα σχολεία
Σε ότι αφορά τα σχολεία, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «στα σχολεία η πραγματικότητα είναι ότι με το σχεδιασμό και με το πλαίσιο που είχαμε δουλέψει από το καλοκαίρι, έχουμε καταφέρει, μέχρι στιγμής, να έχουμε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Όταν το Σεπτέμβριο περιγράφαμε πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία, οι περισσότεροι έλεγαν ότι σε κανένα μήνα θα κλείσουν.

»Μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση ότι, όπως έκλεισαν τα σχολεία με τα lockdown, έτσι και άνοιξαν, χωρίς να γίνεται τίποτα. Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα έχουμε 9 Νοεμβρίου και μέσω του συνεχούς testing, των μέτρων και των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, έχουμε πολύ λίγα τμήματα κλειστά σε σχέση με τα 80.000. Αυτό συμβαίνει γιατί, προφανώς τα πρωτόκολλα, τα μέτρα, ο σχεδιασμός, λειτουργούν και αυτό νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το αναδεικνύουμε».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου