Με την εκτίμηση ότι η χώρα θα έχει σταθερή πορεία την επόμενη χρονιά, οι ξενοδόχοι της Ελλάδας περιμένουν αφίξεις με ποιοτικά οικονομικά χαρακτηριστικά.

Όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τα ελληνικά ξενοδοχεία βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στον απόηχο της έντασης που δημιουργήθηκε με την Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης με αφορμή την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Πάντως, χθές ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος επιχείρησε και από την πλευρά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το βήμα της συνέντευξης τύπου της 34ης Philoxenia, ώστε να χαμηλώσουν οι τόνοι. Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία, το σώμα επιβεβαίωσε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στις στρατηγικές επιλογές και τις ενέργειες της Διοίκησης της ΠΟΞ και διατράνωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχιστεί με το ίδιο αγωνιστικό φρόνημα η διεκδίκηση της επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως: η υπερφορολόγηση, τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις ανεξέλεγκτες βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, κλπ.

Επίσης, τονίστηκε εμφατικά η αξία της ενότητας του κλάδου προκειμένου να ακούγεται δυνατά και καθαρά η φωνή του Έλληνα ξενοδόχου.

Μετά το πέρας των εργασιών, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος σε σχετική δήλωσή του τόνισε: “Τα ελληνικά ξενοδοχεία με μεγάλο αγώνα και πολλές θυσίες συνέβαλαν τα μέγιστα, όπως όλοι αναγνωρίζουν, στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση. Αυτή τη στιγμή όμως υφίστανται ένα τεράστιο βάρος. Πρέπει να τύχουν της προσοχής και της υποστήριξης που χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσουν την προσφορά τους στην οικονομία και την κοινωνία. Η χώρα έχει ανάγκη από πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα. Τα ξενοδοχεία μπορούν να δώσουν τα αποτελέσματα αυτά, με την προϋπόθεση να μπορέσουν να πάρουν ανάσα. Σε αυτή την κατεύθυνση, με ενότητα, κύρος κι αξιοπιστία συνεχίζουμε τον αγώνα της ΠΟΞ”.

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος, o Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

«Χρειάζεται η εκάστοτε κυβέρνηση να έρθεικοντά στο 25% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ με βάσει τον ανταγωνισμό» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τασιος προσθέτοντας «τότε θα προσδοκούμε σε καλύτερα αποτελέσματα».

Σκεπτικισμός από Μεγάλη Βρετανία

Από τη μια η επαναφορά των ανταγωνιστριων χωρών όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος αλλά και η πιθανότητα του Brexit φέρνει ανησυχία στον κλάδο.

«Υπάρχει σκεπτικισμός στον Βρετανό πελάτη με το πότε, πως θα κλείσει, αν θα είναι η λίρα ισχυρή» επισημαίνει ο κ. Τασιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σκεπτικισμός του Βρετανού ταξιδιώτη φάνηκε στην WTM στο Λονδίνο. Οι προκρατήσεις μετατοπίζονται στον Ιανουάριο, Φεβρουάριο, «όταν γινόντουσαν πάντα Οκτώβριο, Νοέμβριο» επισήμανε ο κ. Τασιος.

πηγές newmoney.gr και ethnos.g

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ