ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωταθλήτρια υπερφορολόγησης και το 2018 η Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
φοροι

Το ελ­λη­νι­κό Δη­μό­σιο εξο­ντώ­νει τις επι­χει­ρή­σεις εξαι­τί­ας των υψη­λών φόρων και των ασφα­λι­στι­κών ει­σφο­ρών, αλλά και του αστα­θούς φο­ρο­λο­γι­κού συ­στή­μα­τος που τρο­πο­ποιεί­ται διαρ­κώς.

Είναι εν­δει­κτι­κό ότι η Ελ­λά­δα κα­τα­τάσ­σε­ται στην 29η θέση ανά­με­σα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ στον φε­τι­νό Δεί­κτη Διε­θνούς Φο­ρο­λο­γι­κής Αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας του Tax Foundation που αξιο­ποιεί στοι­χεία του 2018 και πα­ρου­σιά­ζε­ται από το ΚΕΦίΜ.

Ο δεί­κτης συ­νυ­πο­λο­γί­ζει, με­τα­ξύ άλλων, τις επι­δό­σεις κάθε χώρας στους εται­ρι­κούς φό­ρους, στους φό­ρους ατο­μι­κού ει­σο­δή­μα­τος, στους κα­τα­να­λω­τι­κούς φό­ρους και στους φό­ρους ακί­νη­της πε­ριου­σί­ας.

Σε σχέση με το 2017, η Ελ­λά­δα υπο­χώ­ρη­σε σε τρεις επι­μέ­ρους το­μείς του δεί­κτη: τους εται­ρι­κούς φό­ρους, τους φό­ρους επί της ιδιο­κτη­σί­ας και τη φο­ρο­λο­γία της κα­τα­νά­λω­σης.

Συ­γκε­κρι­μέ­να και σε ό,τι αφορά την εται­ρι­κή φο­ρο­λό­γη­ση, η οποία, σύμ­φω­να με τον ΟΟΣΑ, έχει τη ση­μα­ντι­κό­τε­ρη επί­δρα­ση στην οι­κο­νο­μι­κή με­γέ­θυν­ση, κατά την τε­λευ­ταία πε­ντα­ε­τία η Ελ­λά­δα έχει υπο­χω­ρή­σει 10 θέ­σεις – από την 15η θέση το 2014, σή­με­ρα βρί­σκε­ται στην 25η. Οπως μά­λι­στα υπο­γραμ­μί­ζε­ται στη με­λέ­τη, ο συ­ντε­λε­στής της εται­ρι­κής φο­ρο­λό­γη­σης στην Ελ­λά­δα βρί­σκε­ται στο 29% ή δια­φο­ρε­τι­κά 5,1 μο­νά­δες πάνω από τον μέσον όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Η Ελ­λά­δα έχει από τους υψη­λό­τε­ρους φο­ρο­λο­γι­κούς συ­ντε­λε­στές στην Ευ­ρώ­πη που φθά­νουν το 39,65% (συ­ντε­λε­στές κερ­δών και με­ρι­σμά­των), εξέ­λι­ξη που υπο­νο­μεύ­ει προ­φα­νώς την ανά­πτυ­ξη των επι­χει­ρή­σε­ων.

Από το 26% που ήταν το 2014 ο συ­ντε­λε­στής εται­ρι­κής φο­ρο­λό­γη­σης έφθα­σε το 29%, ενώ ο φόρος στα με­ρί­σμα­τα εκτι­νά­χθη­κε από το 10% στο 15%.

Πά­ντως, συ­γκρι­τι­κά με το πε­ρυ­σι­νό έτος η θέση της χώρας μας βελ­τιώ­θη­κε κατά μία θέση, εξέ­λι­ξη που προ­φα­νώς δεν είναι για πα­νη­γυ­ρι­σμούς. Κάτω από την Ελ­λά­δα βρί­σκο­νται το Ισ­ρα­ήλ, η Πορ­το­γα­λία, η Πο­λω­νία, η Ιτα­λία και η Γαλ­λία. Μά­λι­στα, η Γαλ­λία (για πέμ­πτο συ­νε­χό­με­νο έτος) έχει το λι­γό­τε­ρο αντα­γω­νι­στι­κό φο­ρο­λο­γι­κό σύ­στη­μα στον ΟΟΣΑ, καθώς έχει από τους υψη­λό­τε­ρους συ­ντε­λε­στές φόρου ει­σο­δή­μα­τος στον ΟΟΣΑ, υψηλό φόρο ακί­νη­της πε­ριου­σί­ας, ενώ ταυ­τό­χρο­να έχει υψη­λούς συ­ντε­λε­στές στα με­ρί­σμα­τα αλλά και στα κε­φα­λαιου­χι­κά κέρδη.

Ο ΦΠΑ

Οπως προ­κύ­πτει από την έκ­θε­ση, η χώρα μας υπο­χώ­ρη­σε έξι θέ­σεις σε ό,τι αφορά τη φο­ρο­λό­γη­ση επί της ιδιο­κτη­σί­ας και δύο θέ­σεις στη φο­ρο­λό­γη­ση της κα­τα­νά­λω­σης, έχο­ντας έναν από τους υψη­λό­τε­ρους φό­ρους προ­στι­θέ­με­νης αξίας (24%) με­τα­ξύ των χωρών τον ΟΟΣΑ, υψη­λό­τε­ρο από τον μέσο όρο του ορ­γα­νι­σμού κατά 4,9%.

«Η ανα­με­νό­με­να απο­γοη­τευ­τι­κή επί­δο­ση της Ελ­λά­δας είναι ακόμη ένα ηχηρό κα­μπα­νά­κι ότι, αν θέ­λου­με να ξε­φύ­γου­με επι­τέ­λους από την κρίση και να δια­σφα­λί­σου­με ισχυ­ρή, βιώ­σι­μη ανά­πτυ­ξη και δη­μιουρ­γία νέων θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας, θα πρέ­πει να προ­χω­ρή­σου­με απο­φα­σι­στι­κά στην κα­τεύ­θυν­ση της δρα­στι­κής μεί­ω­σης της φο­ρο­λο­γι­κής επι­βά­ρυν­σης στα άτομα και στις επι­χει­ρή­σεις, μια μεί­ω­ση που μπο­ρεί να γίνει εφι­κτή μόνο μέσω της αντί­στοι­χης μεί­ω­σης του με­γέ­θους του κρά­τους», ανέ­φε­ρε ο επι­κε­φα­λής ερευ­νη­τής του ΚΕΦίΜ Κω­στα­ντί­νος Σα­ρα­βά­κος.

πηγή kathimerini.gr

Συ­ντά­κτης ΠΡΟ­ΚΟ­ΠΗΣ ΧΑ­ΤΖΗ­ΝΙ­ΚΟ­ΛΑ­ΟΥ

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.