Συνεντεύξεις

Θ. Στεφανάκης : «Η γενική οικονομική κρίση έχει εξαγριώσει τους φορολογούμενους»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν λύνεται με την επιβολή φόρων στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα ούτε με τη μείωση των μισθών. Αν η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τα έσοδα και να εισπράττει χρήματα θα πρέπει να ενισχύσει τους φορολογικούς μηχανισμούς και να σταματήσει να πειραματίζεται με  τις δομές».
Στην ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν  τα όρια της φοροδοτικής ικανότητας  των φορολογουμένων ώστε να μην επωμίζονται όλα τα βάρη, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου κ. Θεοδόσης Στεφανάκης.
«Αν η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τα έσοδά της  και να εισπράττει χρήματα θα πρέπει να ενισχύσει τους φορολογικούς μηχανισμούς και να σταματήσει να πειραματίζεται με  τις δομές.Επιβάλλεται ακόμη να επαναπροσδιορίσει τα όρια της φοροδοτικής ικανότητας  των φορολογουμένων  και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στους ελέγχους των  μεγάλων υποθέσεων  φοροδιαφυγής  και στη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου», δηλώνει ο κ. Θεοδόσης Στεφανάκης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Υπαλλήλων δηλώνει πως ο νομός Δωδεκανήσου  λόγω της οικονομικής του δυναμικής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το κράτος. «Να  μην ξεχνάμε και τη δυναμική που έχει η Ρόδος εξαιτίας του τουρισμού.  Θα πρέπει να είναι καλύτερα οργανωμένες οι υπηρεσίες της . Είναι θετικό που  δεν καταργήθηκε και η  ΔΟΥ της Κω», δηλώνει ο κ.Στεφανάκης.

Η συνέντευξή του κ. Θεοδόση Στεφανάκη, αναλυτικά:
• Πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογο Εφοριακών.
Πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογό μας.

Η παράταξή μας αναδείχθηκε πρώτη δύναμη  για τρίτη φορά. Η προηγούμενη  θητεία ήταν δύσκολη. Ισοπεδώθηκαν όλες οι κατακτήσεις του κλάδου. Πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά ενωτικά . Η νέα θητεία θα είναι γεμάτη με διεκδικήσεις  για τον κλάδο,  ο οποίος  είναι  πολύ σημαντικός για το κράτος. Πρέπει να αποκτήσει το κύρος που έχουν οι οργανώσεις των εφοριακών  σε άλλες χώρες  της Ευρώπης. Δεν είμαστε απλοί δημόσιοι υπάλληλοι. Είμαστε αυτοί που θα πρέπει να υλοποιήσουμε  και να εφαρμόσουμε  τη φορολογική πολιτική  για να βγει η χώρα από τη δημοσιονομική κρίση.  Θα πρέπει να έχουμε την ανάλογη  προσοχή από το κράτος  δηλαδή καλή μεταχείριση. Να μην ξεχνούν πως είμαστε  αυτοί που θα πρέπει να υλοποιήσουν τους στόχους του προϋπολογισμού. Έτσι θα σταθεί η χώρα στο ευρύτερο οικονομικό γίγνεσθαι. Ακόμη και η τρόικα έχει υποδείξει στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη αντιμετώπιση ο κλάδος των εφοριακών.
• Αυτό σημαίνει πως οι εφοριακοί δεν είναι μεταξύ των υπαλλήλων του δημοσίου που παραπέμπτονται για απόλυση;
Όχι . Η τρόικα δεν ζητά να  απολυθούν εφοριακοί . Ζητά να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Στη ΔΟΥ  Ρόδου έχουν έρθει επτά  άτομα από την πρώην δημοτική αστυνομία. Πέντε άτομα έχουν τοποθετηθεί στην Εφορία της  Κω.

• Έχει  ομαλοποιηθεί  η κατάσταση μετά την κατάργηση των εφοριών της Καρπάθου, της Λέρου και της Καλύμνου;
Το μεγαλύτερο φορολογικό κέντρο του νομού είναι η ΔΟΥ Ρόδου. Να μην ξεχνάμε πως συγκαταλέγεται στις 30 μεγαλύτερες της χώρας.  Στη Ρόδο λειτουργεί επίσης  το ΣΔΟΕ και η Κτηματική Υπηρεσία που ασχολούνται με εξειδικευμένα θέματα. Παραμένει σε πλήρη λειτουργία και η Εφορία της Κω.  Δεν διαθέτει όμως δικαστικό τμήμα  και τμήμα ελέγχου. Θεωρούμε πως οι συγκεκριμένες υπηρεσίες  θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν. Στην Κάρπαθο, την Κάλυμνο και τη Λέρο  λειτουργούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων . Κάθε γραφείο ΓΕΦ  στελεχώνεται  από τρεις τέσσερις υπαλλήλους που εξυπηρετούν τους νησιώτες. Θα ήθελα να τονίσω πως  η διεκπεραίωση των περισσότερων υποθέσεων  μέσω του διαδικτύου έχει λύσει αρκετά προβλήματα. Επειδή όμως βρισκόμαστε σε μεταβατικό διάστημα δημιουργούνται αρκετά θέματα που σχετίζονται με την   εξυπηρέτηση των πολιτών . Λόγω της νησιωτικότητας και των δυσκολιών μετακίνησης τα προβλήματα διογκώνονται.
• Εχει ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα;
Θεωρούμε πως ο νομός μας λόγω της οικονομικής του δυναμικής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το κράτος. Να  μην ξεχνάμε και τη δυναμική που έχει η Ρόδος εξαιτίας του τουρισμού.  Θα πρέπει να είναι καλύτερα οργανωμένες οι υπηρεσίες της . Είναι θετικό που  δεν καταργήθηκε και η  ΔΟΥ της Κω. Στην υπόλοιπη Ελλάδα λειτουργεί μόνο μια ΔΟΥ ανά νομό. Εμείς δώσαμε αγώνα για να λειτουργούν δύο εφορίες στο νομό. Στόχος μας είναι να ενισχυθεί και να στελεχωθεί πιο  καλά η Εφορία στην Κω.
• Εξαιτίας των μέτρων οι πολίτες έχουν εξαγριωθεί.  Υπάρχει ένταση στις εφορίες;
Η γενική οικονομική κρίση έχει εξαγριώσει τους φορολογούμενους,  με αποτέλεσμα οι εφορίες  να έχουν γίνει τόπος εκτόνωσης της λαϊκής οργής. Οι υπάλληλοι  έχουν γίνει σάκος του μποξ  και δέχονται τον θυμό  που εκφράζουν οι πολίτες .Ενδεικτικά αναφέρω το περιστατικό με τον  συμπολίτη που  παρέδωσε  το παιδί του στη ΔΟΥ Ρόδου  ως ένδειξη διαμαρτυρίας.  Δεχθήκαμε απειλές και  με τσεκούρια. Η δουλειά του “φοροεισπράκτορα”  ανά τους αιώνες και σε όλη την υφήλιο ήταν και συνεχίζει να είναι από τις πιο άχαρες. Οι εφοριακοί  κατηγορούνται για όλα.
• Πρέπει να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα;
Θα πρέπει οι νόμοι που διέπουν τη λειτουργία του φορολογικού συστήματος να είναι απλοί σταθεροί και δίκαιοι.  Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει αίσθημα ασφάλειας στους φορολογούμενους και τους επενδυτές. Οι φορολογικές υπηρεσίες επιβάλλεται  να λειτουργούν καλά. Πρέπει να επισημάνω πως το  ανθρώπινο δυναμικό στις εφορίες της Ρόδου και της Κω  διαθέτει αυξημένα τυπικά προσόντα οικονομικές σπουδές. Η πλειοψηφία των υπαλλήλων έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.
• Στην Ελλάδα όμως στηρίζεται ο δημόσιος τομέας ή απαξιώνεται;
Δυστυχώς, στη χώρα μας απαξιώνεται ο δημόσιος τομέας. Αυτό έχει συμπαρασύρει και τον ευαίσθητο χώρο του φορολοελεγκτικού μηχανισμού. Το κράτος θα πρέπει να στηρίξει τις φορολογικές υπηρεσίες και  τους εργαζόμενους σε αυτές . Πρέπει να έχουν  ειδικό μισθολόγιο, καλή  αξιολόγηση και  τακτική επιμόρφωση Αυτό γίνεται σε όλες τις  σύγχρονες χώρες. Πλεονασματικοί προϋπολογισμοί  δεν μπορούν να υπάρχουν όταν  εξαθλιώνεται  ο φοροελεγκτικός μηχανισμός  και απαξιώνονται οι ελεγκτικές υπηρεσίες
• Οι Ροδίτες πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν;
Πρέπει να   δοθεί έμφαση στο όριο της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.  Είμαστε σε οριακό σημείο. Η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί. Η επιβολή πρόσθετων φόρων  θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Πιστεύω πως αυτό έχει γίνει κατανοητό. Για  το λόγο αυτό βλέπουμε τα πρώτα σημάδια φορο-ελαφρύνσεων. Το νομοσχέδιο που θα  ψηφιστεί στις αρχές του Δεκεμβρίου θα πρέπει να περιέχει αρκετές διατάξεις που θα είναι ευεργετικές για τους φορολογούμενους.
• Πως μπορεί να καλύψει το κενό η κυβέρνηση ;
Το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν λύνεται με την επιβολή φόρων στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα ούτε με τη μείωση των μισθών. Αν η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τα έσοδα και να εισπράττει χρήματα θα πρέπει να ενισχύσει τους φορολογικούς μηχανισμούς και να σταματήσει να πειραματίζεται με  τις δομές. Επιβάλλεται ακόμη να επαναπροσδιορίσει τα όρια της φοροδοτικής ικανότητας  των φορολογουμένων  και να δώσει  μεγαλύτερη έμφαση στους ελέγχους των  μεγάλων υποθέσεων  φοροδιαφυγής  και στη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Πρέπει  και να σταματήσει η επιβολή  φόρων   στα μικρά και μεσαία εισοδήματα . Υπάρχει πολιτική βούληση για να γίνουν κάποια πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου