Ειδήσεις

Αγκυρα: αποσύρουμε το «Barbaros» αν…

Το «πάγωμα» των ερευνών που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της χώρας επιδιώκει η Άγκυρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το μήνυμα που διαβιβάσθηκε από την Τουρκία προς την Κύπρο ως «συνταγή αποκλιμάκωσης», συνίσταται σε μια κίνηση ένθεν και ένθεν, που θα οδηγήσει σε «ισοδύναμης αξίας» αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, αυτό που φαίνεται να έθεσε υπόψη και των Ηνωμένων Εθνών η Άγκυρα (και διά του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου), είναι να «παγώσει» τις έρευνες για υδρογονάνθρακες η Κυπριακή Δημοκρατία και να σταματήσει οποιαδήποτε άλλη κίνηση, όπως για παράδειγμα νέο γύρο αδειοδότησης.

Ως «αντάλλαγμα» η Τουρκία θα αναστείλει τις έρευνές της, που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους, στην περιοχή νοτίως της νήσου, στα τεμάχια που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είναι γνωστό, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να διενεργεί σεισμογραφικές έρευνες, και στην Άγκυρα ενόψει της ολοκλήρωσής τους προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα, που -σύμφωνα με τις διαρροές που γίνονται από Τουρκία και κατεχόμενα- είναι να εγκαταστήσει πλατφόρμες.

Πάντα κατά το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ο διπλωματικός «ελιγμός» από πλευράς της Τουρκίας για πάγωμα των εξελίξεων στο θέμα των υδρογονανθράκων, δείχνει τις προθέσεις της.
Πρώτο, στέλνει το μήνυμα πως η αποκλιμάκωση της έντασης, που η ίδια προκάλεσε στην περιοχή, περνά μέσα από ένα δίλημμα που τίθεται στη Λευκωσία δια εκβιασμών, απειλών και επιχειρείται να επιβληθεί με τη στρατιωτική παρουσία: Είτε θα αρχίσει συζήτηση για τη συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου, είτε τερματίζονται οι έρευνες.
Δεύτερο, προβάλλεται από τουρκικής πλευράς η γνωστή τακτική της. Υιοθετεί για ακόμη μία φορά τη συνταγή, που προκαλεί την κρίση και για να εκτονωθεί ζητά ανταλλάγματα.

Φιλελεύθερος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου