Τοπικές Ειδήσεις

Κλειστό σχεδόν έναν χρόνο το Κτηματολόγιο Ρόδου – SOS εκπέμπουν φορείς του νησιού

Στον «αέρα» πάνω από 30.000 κτηματολογικές πράξεις

Κλειστό εδώ και σχεδόν έναν χρόνο είναι το Κτηματολόγιο της Ρόδου, με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει πάνω από 30.000 κτηματολογικές πράξεις και να «παγώσει» η αγορά του νησιού, αφού έχουν μπλοκάρει οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις. Την ίδια ώρα, πάνω από 14.000 ακίνητα κινδυνεύουν να χαθούν σε Ρόδο, Κω και Λέρο, με συνέπεια περίπου 20.000 ιδιοκτήτες να έχουν χάσει τον ύπνο τους (!), καθώς κινδυνεύουν με κατεδαφίσεις ακίνητα επειδή εκκρεμεί ακόμη η ενσωμάτωση του ιταλικού κτηματολογίου στο ελληνικό.

Οπως υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο  Σωτήρης Βαγιανός, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων της Ρόδου (ΕΝΙΑΔ), η οποία είναι μέλος της ΠΟΜΙΔΑ, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί… ευθύνονται ένα κτίριο, ένα σχέδιο νόμου – το οποίο είναι έτοιμο από τον περασμένο Απρίλιο και ακόμη δεν έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση – και μία τροπολογία. Ειδικότερα, κατά τον Σωτήρη Βαγιανό, το κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι Κτηματολογικές Υπηρεσίες Ρόδου παραμένει κλειστό σχεδόν έναν χρόνο λόγω κτιριακών προβλημάτων. Τι σημαίνει αυτό; «Σημαίνει πως εγγραφές, μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες ακινήτων και έκδοση πιστοποιητικών έχουν παγώσει» συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ρόδου. «Εν έτει 2021 υπάρχει ασύλληπτη γραφειοκρατία και διοικητική αδράνεια».

Αλυσιδωτές αντιδράσεις…
Το 1948 έγινε η ενσωμάτωση του νησιωτικού συμπλέγματος στην Ελλάδα. Ωστόσο, 73 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η κτηματογράφηση που ξεκίνησαν οι Ιταλοί, με συνέπεια, όπως αναφέρουν από την Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ρόδου, χιλιάδες ιδιοκτησίες να μην μπορούν να καταγραφούν στους τόμους του Κτηματολογίου και να κινδυνεύουν να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Και εδώ μπαίνει το προαναφερόμενο σχέδιο νόμου. Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, συστάθηκε, από τον περασμένο Φεβρουάριο, ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με αντικείμενο τη σύνταξη νομοθετικής ρύθμισης για τη μετάπτωση των κτηματολογίων Ρόδου – Κω – Λέρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Η επιτροπή έχει συντάξει ήδη ένα σχέδιο νόμου, το οποίο, σύμφωνα με τον Σωτήρη Βαγιάνο, παραμένει στα συρτάρια, αφού από τον περασμένο Απρίλιο που έχει συνταχθεί δεν έχει δοθεί ακόμη για διαβούλευση.

 

Πελατειακές σχέσεις…
Στο μεταξύ, και μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα, όπως καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ρόδου «ευδοκιμούν οι πελατειακές σχέσεις από διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς…». Σύμφωνα με τον ίδιο «σε άλλες περιπτώσεις εκδίδονται νέα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής προστίμων και κατεδάφισης σε νόμιμους ιδιοκτήτες και σε άλλες παραχωρούνται χώροι 15 τ.μ. στα πέντε μέτρα από το κύμα για τοποθέτηση καντίνας χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει, ενώ επιτρέπονται σε αυτούς τους χώρους υπερβάσεις εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων.

 

Το καθεστώς και ο αιγιαλός
Η ελληνική πολιτεία, υιοθετώντας αποκλειστικά τα ιταλικά κτηματολογικά δεδομένα, αποδέχθηκε και επικύρωσε τις προβλέψεις των διατάξεων του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου  που όριζε τον αιγιαλό, προσαυξάνοντας κατά  12 μέτρα τα όρια της οριογραμμής του αιγιαλού, όπως ορίζουν οι διατάξεις του για τις εκτός αστικών κέντρων περιοχές, μέχρι και τα όρια κάθε δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν από την ΕΝΙΑΔ, τεράστιες εκτάσεις γης, με χιλιάδες ιδιοκτησίες στην παράκτια ζώνη των νησιών, να μην κτηματογραφηθούν με τη δικαιολογία ότι βρίσκονται στη ζώνη της παραλίας. «Η διαφορετικότητα του τρόπου οριοθέτησης του αιγιαλού και της παραλίας σε Ρόδο, Κω και Λέρο αποτελεί και το βασικό στοιχείο αντισυνταγματικότητας του Κανονισμού αυτού, γεγονός στο οποίο βασίστηκε η κυβέρνηση και έκανε δεκτό το αίτημά μας προχωρώντας σε αναστολή των κατεδαφίσεων που εφαρμόζεται – σημείο αιχμής τα Δωδεκάνησα – σε όλη τη χώρα έως το τέλος Οκτωβρίου 2021» αναφέρει ο Σωτήρης Βαγιανός. «Γι’ αυτό πρέπει είναι αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 26 του Ν. 2971/2001 να ορίσει την ισότητα στον τρόπο οριοθέτησης του αιγιαλού και της παραλίας στα Δωδεκάνησα με όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Και συμπληρώνει: «Δυστυχώς μέχρι σήμερα το θέμα έχει παγώσει. Και δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τους αρμοδίους για την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος. Δεν ξέρουμε τι θα προβλέπεται για τους εξαιρουμένους της ιταλικής κτηματογράφησης ιδιοκτήτες που είναι πάμπολλοι. Πώς δηλαδή θα διαχωριστούν από τους συγχρόνους καταπατητές δημόσιας γης που το ίδιο το Δημόσιο τους παραχώρησε…».

Πηγή tanea.gr

Προκόπης Γιόγιακας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου