Τοπικές Ειδήσεις

Μεγάλη πληγή για τα νησιά η έλλειψη φαρμάκων! Πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για εύρεση λύσης

Την μεγάλη πληγή στο χώρο της υγείας, την έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων από την ελληνική αγορά, αποφάσισε να αντιμετωπίσει το νέο Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, καθώς η κατάσταση βαίνει πλέον από το κακό στο χειρότερο, με τα νησιά να είναι εκείνα που βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων.

Η έλλειψη φαρμάκων στα νησιά, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, θέμα το οποίο έχει κατ΄επανάληψη αναδείξει η «δ», αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα των φαρμακοποιών, ιδίως στα νησιά, αφού είναι αναγκασμένοι να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου και μαραθώνιο τηλεφωνημάτων προκειμένου να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα φάρμακα για τους ασθενείς τους.
Μεταξύ των αιτιών των ελλείψεων είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που είτε γίνονται νομίμως, είτε παρανόμως από ιδιώτες που αγοράζουν γνωστά φάρμακα για να τα μεταπωλήσουν στο εξωτερικό, όπου οι τιμές τους είναι υψηλότερες, ακόμα και έως 120%.
Επιπλέον, οι ίδιες οι παρασκευάστριες εταιρείες αποσύρουν τα σκευάσματα από την ελληνική αγορά (!) λόγω υπερβολικών μειώσεων στις τιμές τους, ενώ συχνά δεν τροφοδοτούν την αγορά με τις απαραίτητες ποσότητες ως αποτέλεσμα μιας πιo «σφικτής» πολιτικής που ακολουθούν στην Ελλάδα.
Ελλείψεις παρουσιάζονται σε όλα τα φάρμακα, από τα ευρείας κατανάλωσης μέχρι τα εξειδικευμένα και αναγκαία για τους καρκινοπαθείς. Ειδικά στα εξαγώγιμα σκευάσματα, ο χρόνος αναμονής του ασθενούς προκειμένου να πάρει το φάρμακό του μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα τον ένα μήνα!
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, ο οποίος έχει κάνει παρεμβάσεις προς κάθε αρμόδιο φορέα, ως μέλος πλέον του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εκπροσωπεί τον φορέα στην επιτροπή που συστάθηκε μεταξύ του Π.Φ.Σ. των εκπροσώπων φαρμακευτικών εταιρειών και των εκπροσώπων φαρμακαποθηκών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα το οποίο -όπως λέει- διογκώθηκε από το 2014 και μετά όταν και άλλαξε ο νόμος για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακαποθηκών.
«Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κάθε μέρα η μόνιμη ασχολία μας είναι να εξασφαλίσουμε φάρμακα για τους ασθενείς μας στα νησιά. Γίνεται πολύς λόγος και δικαίως για το Καστελλόριζο, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό γίνεται όσο το νησί μπαίνει στο στόχαστρο των Τούρκων. Όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, δεν εξαφανίζονται ως δια μαγείας τα προβλήματα, παραμένουν. Εγώ δυσκολεύομαι να στείλω φάρμακα στο Καστελλόριζο, στη Χάλκη, στα νησιά γενικώς κι αυτή είναι η πραγματικότητα. Επιτέλους θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και σίγουρα την ευθύνη αυτή δεν την έχουν οι φαρμακοποιοί. Την έχουν πρωτίστως οι εταιρείες και δευτερευόντως ορισμένες φαρμακαποθήκες», λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης.
Όπως έκανε γνωστό, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, επίκειται συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων πλευρών, προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού λύσεις: «Το φάρμακο δεν είναι ένα απλό εμπορεύσιμο είδος, είναι ένα κοινωνικό αγαθό στο οποίο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, είτε μένει κανείς σε απομακρυσμένο νησί είτε σε απομακρυσμένο ορεινό χωριό. Σήμερα, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές!
Το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών φαρμάκων εξάγεται και διατίθεται μόνο μια μικρή ποσότητα στη χώρα, στο βωμό του κέρδους. Ως νέο Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχουμε θέσει ως στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος. Προηγήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους των εταιρειών, του ΕΟΦ, των φαρμακαποθηκών χωρίς να βρεθεί άκρη κι έτσι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα καθίσουμε εκπρόσωποι του ΠΦΣ, των εταιρειών και των φαρμακαοποθηκών στο ίδιο τραπέζι. Αυτό που ζητάμε ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, είναι να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στη διάθεση των φαρμάκων από τις εταιρείες στις φαρμακαποθήκες ανά σκεύασμα και ανά αποθήκη, ώστε να γνωρίζουμε ποια φάρμακα διατίθενται πού. Επιπλέον θα ζητήσουμε την αλλαγή του νόμου που αφορά την ίδρυση και λειτουργία των φαρμακαποθηκών. Αυτό που ζητάμε είναι για να λειτουργήσει μια φαρμακαποθήκη να διαθέτει τουλάχιστον το 50% των κωδικών των κυκλοφορούντων φαρμάκων. Αυτές τις προτάσεις θα καταθέσουμε την επικείμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακοποθηκών και αυτές θα καταθέσουμε και στον υπουργό Υγείας, προκειμένου να μπει τέλος στην ασυδοσία που παρατηρείται από ορισμένους, οι οποίοι παίζουν κυριολεκτικά με τις ζωές των ασθενών».
Στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, το πρόβλημα οξύνεται λόγω και της περιορισμένης σύνδεσης με τη Ρόδο, με αποτέλεσμα οι Δωδεκανήσιοι να στενάζουν μέχρι να παραλάβουν τα φάρμακά τους.
Πολλές φορές απαιτείται αγώνας δρόμου από τον φαρμακοποιό, για να καταφέρει να βρει σκευάσματα για την ανακούφιση του ασθενούς.
Κοινό χαρακτηριστικό των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη είναι ότι πρόκειται για φάρμακα πολυεθνικών, οι οποίες ενδιαφέρονται να τα πουλήσουν στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα οι τιμές τους είναι εξευτελιστικά χαμηλές.
Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις που, εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης πολλών σκευασμάτων από τα φαρμακεία, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν. Συνεπώς, οι ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν εκ νέου τους γιατρούς τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου