Ειδήσεις

Κουμουτσάκος για μεταναστευτικό: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έξαρση θα συνεχιστεί 

“Οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει την κατάσταση στη Συρία και τα τουρκοσυριακά σύνορα μπορεί να είναι αιτία ενός νέου κύματος προσφύγων, το οποίο εκμεταλλεύονται κι άλλοι και γίνεται ένα κύμα προσφύγων και μεταναστών, ειδικά αν οι επιχειρήσεις που φαίνεται ότι θα αρχίσει η Τουρκία συναντήσουν και μια εξισορρόπηση από άλλες επιχειρήσεις που θα μπορούσε να κάνει το καθεστώς Άσαντ σε άλλη περιοχή των τουρκοσυριακών συνόρων πιο κοντά σε εμάς, δηλαδή στο Ιντλίμπ” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος στον Realfm 97,8.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελλατόλα ανέφερε “Εάν η επιθετικότητα της Τουρκίας επιχειρηθεί να εξισορροπηθεί με μια νέα επίθεση του καθεστώτος Άσαντ και των συμμάχων του σε άλλες περιοχές της Συρίας. Όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν, ότι οι πηγές του μεταναστευτικού και προσφυγικού ωστικού κύματος που μπορεί να φτάσει στη χώρα, βρίσκονται εκτός συνόρων και τελικώς εκτός ελέγχου της χώρας μας επειδή ακριβώς βρίσκονται εκτός συνόρων. Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να δώσει έναν αγώνα σε δύο μέτωπα, αφενός στο εξωτερικό όπως η πρόσφατη επίσκεψή μου στην Τουρκία και η διαμόρφωση μιας ομάδας κρατών που είναι τα κράτη πρώτης γραμμής της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, οι κατ’ιδίαν και διμερείς συζητήσεις και προβολή του θέματος, ενώ πρέπει να δίδεται ταυτόχρονα και η μάχη στο εσωτερικό μέτωπο που είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, η καλύτερη διαχείριση του προβλήματος και του μεγέθους που αποκτά και βεβαίως κυρίαρχα η καλύτερη προστασία των συνόρων μας”.”Υπάρχουν πράγματι όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που δείχνουν ότι η σημερινή έξαρση θα συνεχιστεί θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αποκτήσει χαρακτηριστικά κρίσης 2015-2016. Παρά το γεγονός, και αυτό ήταν το μήνυμά μας με τους συναδέλφους της Κύπρου και της Βουλγαρίας χθες, ότι η Ε.Ε. δεν είναι νοητό να πιαστεί δεύτερη φορά απροετοίμαστη μπροστά σε μια νέα κρίση. Πράγματι υπάρχουν χαρακτηριστικά και ενδείξεις, υπήρχαν μήνες πριν” τόνισε.

“Δηλώνουμε και θα πιέσουμε για να αυξηθούν τα κονδύλια στον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό. Αυτό ήταν κάτι που δεν είχε γίνει. Όπως δεν είχε ξαναγίνει, η επικοινωνία και η αίτηση και η ενίσχυση μιας πρωτοβουλίας με τη Unicef για να διαχειριστούμε καλύτερα το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, και υπήρξε επιστολή, αποτέλεσμα και προϊόν ελληνικής παρέμβασης, δικής μου παρέμβασης στη Νέα Υόρκη” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη Μόρια απάντησε ότι “παραλάβαμε μια τραγική εικόνα, έγινε ακόμα πιο δύσκολη λόγω του ωστικού κύματος των τελευταίων τριών μηνών, η προσπάθειά μας είναι να αποσυμφορηθεί και να φτάσουμε σε συνθήκες τέτοιες που δεν θα είναι ντροπιαστικές για τη χώρα αλλά ούτε για την ασφάλεια των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου