«Η μητέρα μου, η αδελφή μου Σούζαν και εγώ φτάσαμε στη Ρόδο ύστερα από ένα ολονύχτιο ταξίδι από τον Πειραιά. Φτάσαμε εγκαίρως για να παραστούμε στο δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών που είχε μετατεθεί. Ηταν Νοέμβριος 1953. Πήγαμε απευθείας στο ξενοδοχείο “Θέρμαι” όπου θα παρετίθετο το δείπνο. Ο πατέρας μας είχε επιβιβαστεί στο “Courier” αρκετούς μήνες νωρίτερα, όταν είχε αγκυροβολήσει στη Μάλτα. Αναχωρήσαμε οικογενειακώς από τη Ρόδο την 1η Αυγούστου 1956». Αυτά τα λόγια της Kathryn (Dahlby Fiese) αναγράφονται στην ιστοσελίδα της έκθεσης για τον Ψυχρό Πόλεμο, που παρουσιάζεται αυτό το φθινόπωρο στη Ρόδο.

Από το 1952 έως το 1964 το λιμάνι της Ρόδου φιλοξενούσε ένα ξεχωριστό πλοίο: το σκάφος ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής «USCGC Courier». Το «Courier» μετέφερε τον μεγαλύτερο ραδιοπομπό που είχε ποτέ εγκατασταθεί σε πλοίο και ο οποίος μετέδιδε (από το 1952) το πρόγραμμα της Φωνής της Αμερικής στις χώρες πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου. Κατά τη διάρκεια εκείνων των χρόνων δημιουργήθηκαν πολλές φιλίες μεταξύ των Αμερικανών που ζούσαν και εργάζονταν στη Ρόδο και των κατοίκων του νησιού. Δεκάδες από εκείνες τις φιλίες κατέληξαν ακόμα και σε γάμο.

Η έκθεση «Η Ρόδος στον Ψυχρό Πόλεμο – Το USCGC Courier & Η Φωνή της Αμερικής» παρουσιάζεται στο Κατάλυμα της Γαλλίας (οδός Ιπποτών) έως τις 15 Δεκεμβρίου 2015 και αφορά το «Courier», το προσωπικό του και τη Ρόδο την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τα ήσυχα μεταπολεμικά χρόνια πριν ο τουρισμός αλλάξει τη μοίρα του νησιού.

«Ομως πάνω απ’ όλα παρουσιάζει την κοινή κληρονομιά μεταξύ Ρόδου και ΗΠΑ και τη διαρκή φιλία των Ροδιτών με τους Αμερικανούς», αναφέρεται από τους διοργανωτές. Η ειδική ιστοσελίδα www.rhodesinthecoldwar.com περιέχει πολύτιμο συνοδευτικό υλικό: μαρτυρίες και φωτογραφίες από το προσωπικό του «Courier» και πολλές άλλες πληροφορίες.

Η έκθεση είναι πρωτοβουλία του USCGC Courier – Voice of America Memorial Foundation σε συνεργασία με την ακτοφυλακή των ΗΠΑ και τη Rhodes International Culture & Heritage Society. Ελεύθερη είσοδος

Καθημερινή Ν. Βατόπουλος

*Η έκθεση για τη Ρόδο στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου παρουσιάζει σπάνιο και γοητευτικό φωτογραφικό υλικό.
Στην φωτογραφία ο Gregory Peck στη Ρόδο

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ