Τοπικές Ειδήσεις

Τα σχολικά είδη πρόσθετο πρόβλημα για τις οικογένειες

Μετά τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την προσεχή Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, ακολουθεί ο Γολγοθάς για τους γονείς οι οποίοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα απαραίτητα εφόδια των μαθητών.
Ρούχα, παπούτσια, φόρμες, σχολικά είδη και κυρίως οι σχολικές λίστες, τινάζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό αφού λόγω των συνεχών ανατιμήσεων το κόστος για την προετοιμασία ενός μαθητή για το σχολείο έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Σε αυτά δεν υπολογίζονται τα έξοδα των φροντιστηρίων που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και τον βασικό μισθό.
Οι πολύτεκνες και οι μονογονεϊκές οικογένειες όπως επίσης και οι χαμηλόμισθοι ή άνεργοι γονείς, αδυνατούν να καλύψουν το κόστος που συνεπάγεται το άνοιγμα των σχολείων. Μοναδικό στήριγμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι φιλανθρωπικοί σύλλογοι του νησιού μας που από νωρίς ξεκίνησαν την συγκέντρωση και την διανομή σχολικών ειδών.
Πέρα από τις σχολικές τσάντες, τις κασετίνες, τα αναλώσιμα, τις αθλητικές φόρμες και τα αθλητικά παπούτσια που είθισται να έχει κάθε παιδί στην έναρξη της σχολικής χρονιάς η αγορά των οποίων ανέρχεται σε ένα σεβαστό ποσό. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι σχολικές λίστες που ζητούν οι εκπαιδευτικοί και συνήθως περιλαμβάνουν για το νηπιαγωγείο κυρίως είδη χειροτεχνίας, ενώ οι σχολικές λίστες δημοτικού συνήθως περιλαμβάνουν περισσότερα χαρτικά, τετράδια, γραφική ύλη καθώς και πιο προχωρημένα αξεσουάρ όπως είναι οι χάρακες, οι διαβήτες, τα κομπιουτεράκια και τα γεωμετρικά όργανα.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Αγία Σοφία» κ. Σοφία Μανιά, και φέτος οι ανάγκες είναι τεράστιες. Μαθητές στερούνται ρούχα και παπούτσια, πέρα από σχολικές τσάντες, μολύβια και τετράδια και έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες μικρών μαθητών ώστε να μην αισθάνονται μειονεκτικά έναντι των άλλων παιδιών.
«Εχουμε ξεκινήσει ήδη να μοιράζουμε τσάντες και σχολικά είδη σε δεκάδες οικογένειες, αλλά και ρούχα και παπούτσια. Πρέπει να ξέρετε ότι πολλά παιδιά πέφτουν θύματα bullying στο σχολείο επειδή τα ρούχα τους ή τα παπούτσια τους είναι παλιά. Το βάρος για τις οικογένειες είναι πολύ μεγάλο εξαιτίας των ανατιμήσεων και οι γονείς δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα. Απευθύνουμε έκκληση στους εκπαιδευτικούς και φέτος όσο είναι εφικτό να προσαρμόσουν τα είδη που περιλαμβάνονται στις σχολικές λίστες και να σκεφτούν ότι δεν μπορούν όλοι οι γονείς να τα πληρώσουν. Οποιος μπορεί και επιθυμεί να δώσει χαρά στους μαθητές και στις οικογένειές τους υπάρχει η δυνατότητα της κάλυψης της σχολικής λίστας. Δίνουμε σε όποιον επιθυμεί να βοηθήσει, τη σχολική λίστα ενός παιδιού που έχει το ονοματάκι του μόνο επάνω κι αν επιθυμούν οι γονείς του μαθητή γνωστοποιούμε και το επίθετο. Εχουμε πολλούς ευαισθητοποιημένους εθελοντές στον σύλλογό μας, που καλύπτουν κάθε χρόνο τουλάχιστον από μια λίστα ενός μαθητή», λέει η πρόεδρος του Συλλόγου «Αγία Σοφία» και καλεί όποιον θέλει να βοηθήσει είτε καλύπτοντας σχολικές λίστες, είτε φέρνοντας ρούχα, παπούτσια, καινούρια εσώρουχα και κάλτσες, είτε τρόφιμα για πρωινό και κολατσιό να επικοινωνεί μαζί της στο τηλέφωνο 6948 460375: «Υπάρχουν οικογένειες, ιδίως πολύτεκνες και μονογονεϊκές που υποφέρουν. Ακόμα και η πιο μικρή βοήθεια είναι σημαντική για να ανακουφίσουμε τους γονείς και να κάνουμε χαρούμενα τα παιδιά».
Από τις αρχές του χρόνου υπάρχουν ανατιμήσεις στα σχολικά είδη που φτάνουν το 20%, ενώ και πέρσι υπήρχε αντίστοιχη αύξηση σε σύγκριση με πρόπερσι. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε μολύβια, γόμες, ξύστρες, αλλά και στα γεωμετρικά όργανα, λόγω και της αύξησης της τιμής του πλαστικού που χρειάζεται για να κατασκευαστούν.
Η κυβέρνηση δημιούργησε για πρώτη φορά φέτος το «καλάθι των σχολικών ειδών», το οποίο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και το μέτρο θα ισχύει έως την Τρίτη 3 Οκτωβρίου.
Εννέα είναι τα σχολικά είδη που αποτελούν τη βάση για το «καλάθι» των σχολικών ειδών:
– Σχολικές τσάντες.
– Κασετίνες.
– Τετράδια.
– Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά.
– Χρωματιστοί μαρκαδόροι.
– Στιλό.
– Γόμες.
– Ξύστρες.
-Διαβήτες/Χάρακες.
– Φωτοτυπικό χαρτί.
Όπως λέει η κ. Μανιά, «το καλάθι των σχολικών ειδών» αποτελεί βοήθεια αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, αφού οι σχολικές λίστες που θα δώσουν οι εκπαιδευτικοί στα παιδιά περιλαμβάνουν επιπλέον είδη που δεν υπάρχουν στο καλάθι και τα οποία είναι πολύ ακριβά για μια μέση οικογένεια. «Η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν όσοι επιθυμούν είναι να καλύψουν μια σχολική λίστα για ένα παιδί. Οποιος επιθυμεί μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μου ώστε όταν θα δώσουν οι εκπαιδευτικοί τις λίστες στα παιδιά, να καλύψει το κόστος και να βοηθήσει ένα παιδί να καλύψει τις ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν οι γονείς του. Είναι σημαντικό να μην πάει κανένα παιδί στο σχολείο και να νιώθει μειονεκτικά έναντι των συμμαθητών του. Με λίγη βοήθεια και πολλή αγάπη, όπως έχουν αποδείξει οι Ροδίτες ότι διαθέτουν, να μη λείψει το χαμόγελο από κανένα παιδάκι», λέει η κ. Σοφία Μανιά στη «δ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου