Για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου που ξεκίνησε ο νέος κύκλος των παράνομων ενεργειών του Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα και Τουρκία θα βρεθούν αντιμέτωπες σε επίσημο θεσμικό όργανο, στην συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ. Μετά από διαβουλεύσεις και πιέσεις προς τον Γένς Στόλντεμπεργκ, η ελληνική πλευρά κατάφερε να βάλει στο τραπέζι την τουρκική προκλητικότητα.

Η Αθήνα αναμένεται να ενημερώσει τους εκπροσώπους της βορειοατλαντικής συμμαχίας για τις συνεχείς απειλές της Άγκυρας προς την χώρα μας και θα ζητήσει την αποχώρηση του “Oruc Reis” και του τουρκικού στόλου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα θα καταστήσει σαφές πως οι προκλήσεις της Άγκυρας είναι και εναντίον της Συμμαχίας καθώς αποσταθεροποιεί την κατάσταση και απειλεί την ειρήνη στην περιοχή.

Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει διατεθειμένος να απομακρύνει το ερευνητικό πλοίο από την περιοχή, άλλωστε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προαναγγείλει πως θα παραμείνει ακόμη 90 ημέρες.

Πάντως η κυβέρνηση κρατά μικρό καλάθι για την σημερινή συνεδρίαση, καθώς η αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας σε συνδυασμό με την τακτική των ίσων αποστάσεων που κρατά πάντα ο Γένς Στόλντεμπεργκ καλύπτοντας ουσιαστικά την Τουρκία, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κάποιο αποτέλεσμα. Άλλωστε οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ είναι ομόφωνες και με την Τουρκία παρούσα δύσκολα θα υπάρξει ομοφωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μετείχε σε σύσκεψη του προεδρείου του ΕΛΚ τόνισε πως η Ελλάδα είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, καθότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, όμως πραγματικός διάλογος δεν νοείται υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Επιμένουν οι Τούρκοι για συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο

Νέες τουρκικές διαρροές στα μέσα ενημέρωσης θέλουν τις δύο χώρες να συνομιλούν σε τεχνικό επίπεδο στα πλαίσια της πρότασης Στόλντεμπεργκ η οποία “ναυάγησε” πριν καν τοποθετηθούν οι δύο χώρες, λόγω του σοβαρού “φάουλ” που έκανε ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ εναντίον της χώρας μας.

Το τουρκικό πρακτορείο “Αναντολού” ανέφερε πως την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων Τουρκίας και Ελλάδας. “Υπάρχει ένα έγγραφο στο τραπέζι από τη γραμματεία του ΝΑΤΟ το οποίο επιδέχεται παρατηρήσεων των πλευρών. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί και αν αυτές οι παρατηρήσεις θα είναι γραπτές ή αν θα είναι άλλου τύπου, μετά από την αυριανή συνάντηση που θα γίνει σε επίπεδο πρέσβεων” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον “Alpha”.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν με νόημα πως δεν υπάρχει αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ εμφανίζονται αρνητικές με την πρόταση Στόλντεμπεργκ καθώς σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται η αποχώρηση του τουρκικού στόλου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε ανοιχτή γραμμή Ελλάδα – Γαλλία

Συνεχείς είναι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας για τα εξοπλιστικά μία ημέρα πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στην Κορσική. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν αναφορά στην αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών τονίζοντας πως το Παρίσι είναι έτοιμο να δανείσει δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες οι οποίες ναυπηγήθηκαν το 2019.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, οι δύο φρεγάτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο των δοκιμών διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας αλλά είναι εξαιρετικές και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο. Παράλληλα είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Άμυνας η αναβάθμιση και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C27 τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις για την μεταφορά προσωπικού αλλά και εξοπλισμού στα νησιά.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε Ν. Παναγιωτόπουλος με την Φλοράνς Παρλί τέθηκε και το ζήτημα των 18 “Rafale” προκειμένου να οριστικοποιηθεί η αναλογία μεταξύ καινούριων και μεταχειρισμένων. Επίσης συζητήθηκε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο με την συμμετοχή του “Charles de Gaulle”.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ