ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενταση Αθήνας – Αγκυρας μετά το αδιέξοδο στο Κυπριακό-Σύγκληση εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Κοτζιάς

Ευθύνες για το αδιέ­ξοδο των συζη­τή­σεων για το Κυπριακό στη Διά­σκεψη στο Κρανς Μοντάνα της Ελβε­τίας επιρ­ρί­πτει το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών στην Τουρκία απα­ντώ­ντας σε σχόλιο του τουρ­κι­κού υπουρ­γείου Εξω­τε­ρι­κών πως το ναυάγιο οφεί­λε­ται στην στάση που Ελληνα υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, κ. Κοτζιά.

«Η συμπε­ρι­φορά της Τουρ­κίας διέ­ψευσε όλους όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της. Η Τουρκία, όπως εγκα­τέ­λειψε την πρώτη Διά­σκεψη της Γενεύης, έτσι τίναξε στον αέρα και τη δεύτερη», σχο­λιάσε αιχμηρά το ελλη­νικό ΥΠΕΞ, ενώ διευ­κρί­νισε τη στάση της Ελλάδας σημειώ­νο­ντας ότι η ελλη­νική πλευρλα προ­σήλθε«απο­φα­σι­σμένη να συμ­βά­λει με όλους τους δυνα­τούς τρόπους στη λύση του Κυπρια­κού και με την ελπίδα ότι όλοι θα ενερ­γή­σουν σε μια τέτοια κατεύ­θυνση»,

«Η Τουρκία οδήγησε τη διά­σκεψη του Κρανς Μοντάνα σε αδιέ­ξοδο», σημειώ­νε­ται χαρα­κτη­ρι­στικά στην ανα­κοί­νωση.

«Χαρα­κτη­ρι­στι­κό­τατο γεγονός αυτής της στάσης της ήταν η απο­κα­λυ­πτική συμπε­ρι­φορά της κατά τη διάρ­κεια του δείπνου της 6ης  Ιουλίου, όταν ο Γενικός Γραμ­μα­τέας του ΟΗΕ δήλωσε την πρόθεσή του να απο­τυ­πώ­σει εγγρά­φως τις συγκλί­σεις που είχαν επι­τευ­χθεί. Στόχος του ήταν να δια­μορ­φώ­σει ένα πλαίσιο συμ­φω­νίας, προ­κει­μέ­νου να συνε­χι­στούν και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, οι κατα­λη­κτι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις στη Νέα Υόρκη. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό διότι όταν ήρθε η στιγμή της κρίσης για τη Διά­σκεψη, η Τουρκία καθέτως αρνή­θηκε να επι­τρέ­ψει τη γραπτή κατα­γραφή σειράς υπο­σχέ­σεων που είχε κάνει στον Γενικό Γραμ­μα­τέα», σημεί­ω­νει το υπουρ­γείο.

Ακόμη ανα­φέ­ρε­ται ότι «η τουρ­κική πλευρά αρνή­θηκε κατη­γο­ρη­μα­τικά να απο­δε­χθεί την κατάρ­γηση των ανύ­παρ­κτων παρεμ­βα­τι­κών “δικαιω­μά­των” που επι­κα­λεί­ται. Κατάρ­γηση που λίγο πριν, σε διμερή της συνά­ντηση με τον Γενικό Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ, είχε αφήσει να εννοη­θεί ότι θα απο­δε­χό­ταν στο δείπνο που ακο­λου­θούσε. Και αυτό διότι γνώριζε ότι όλοι οι συμ­με­τέ­χο­ντες πέραν της Τουρ­κίας και των Τουρ­κο­κυ­πρίων απαι­τού­σαν την κατάρ­γηση τους».

«Θυμί­ζουμε, ότι τρεις μέρες πριν, ο Τούρκος Υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών είχε ωμά απο­κα­λύ­ψει τη θέση της Τουρ­κίας σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα “χρειά­ζε­ται τα δικαιώ­ματα αυτά προ­κει­μέ­νου να μπορεί να επεμ­βαί­νει σε όλη την Κύπρο, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο”. Η τουρ­κική πλευρά, απο­κά­λυψε, επίσης, κατά τη διάρ­κεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου ότι θέλει να συνε­χί­σει τις παρα­βιά­σεις στο όνομα της Συν­θή­κης Εγγυ­ή­σεων, να δια­σφα­λί­σει και να διαιω­νί­σει τη στρα­τιω­τική της παρου­σία στην Κύπρο.

Και όλα αυτά, παρά τις αντί­θε­τες υπο­σχέ­σεις που είχε δώσει στον Γενικό Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ το από­γευμα της Πέμπτης 6ης Ιουλίου. Υπο­σχέ­σεις που εκ των υστέρων απο­κα­λύ­πτο­νται ως προ­σπά­θεια δημιουρ­γίας εσφαλ­μέ­νων εντυ­πώ­σεων ότι ήταν δήθεν δια­τε­θει­μένη να δια­πραγ­μα­τευ­τεί. Όμως το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια και η αλήθεια βρίσκει πάντα δρόμο να απο­κα­λύ­πτε­ται.

Μόλις η Τουρκία βρέθηκε ενώπιον της πρό­τα­σης του Γενικού Γραμ­μα­τέα για δεσμευ­τική γραπτή κατα­γραφή των εν δυνάμει συμ­βι­βα­σμών, ανα­γκά­στηκε να απο­κα­λύ­ψει και παρα­δε­χτεί τις πραγ­μα­τι­κές θέσεις και προ­θέ­σεις της. Απο­δεί­χτηκε ότι καθ’ όλη τη διάρ­κεια των πολυ­με­ρών δια­πραγ­μα­τεύ­σεων, δεν είχε καμιά πρόθεση να συμ­βι­βα­στεί. Επι­πλέον απο­δεί­χτηκε ότι με τη στάση της επε­δί­ωκε να  εξα­πα­τή­σει τον Γενικό Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ. Αμέσως μετά από αυτές τις απο­κα­λυ­πτι­κές εξε­λί­ξεις ο Γενικός Γραμ­μα­τέας του ΟΗΕ ανα­γκά­στηκε να κηρύξει, άνευ κάθε χρο­νο­τρι­βής, το τέλος της Δια­σκέ­ψεως.

Η Διά­σκεψη, λοιπόν, τελεί­ωσε με την απο­κά­λυψη/επι­βε­βαί­ωση των πραγ­μα­τι­κών προ­θέ­σεων της Τουρ­κίας που στρέ­φο­νται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις απο­φά­σεις του ΟΗΕ».

Τέλος στην ανα­κοί­νωση υπο­γραμ­μί­ζε­ται ότι «η Ελλάδα θα συνε­χί­σει να εργά­ζε­ται ανυ­πο­χώ­ρητα με όλα τα μέσα που δια­θέ­τει, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπρια­κού σε στενή συνερ­γα­σία με την Κυπριακή Δημο­κρα­τία,  τον ΟΗΕ και την Ευρω­παϊκή Ένωση. Καλεί δε, όλα τα μέρη της Διά­σκε­ψης να δείξουν υπευ­θυ­νό­τητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και αυτο­συ­γκρά­τηση».

Συνε­δρί­αση τη Δευτέρα στο ΥΠΕΞ για τις εξε­λί­ξεις στο Κυπριακό

Την Δευτέρα το από­γευμα (17:00), θα συγκλη­θεί, στο Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, το Εθνικό Συμ­βού­λιο Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής (ΕΣΕΠ), υπό την προ­ε­δρία του Υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, κ. Νίκου Κοτζιά. Θέμα της συνε­δρί­α­σης θα είναι οι εξε­λί­ξεις στο Κυπριακό.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.