Συνεντεύξεις

Ε. Βόζεμπεργκ: «Η Κυβέρνηση έδωσε για μια ακόμη φορά τα πάντα και δεν πήρε τίποτα»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Στην διαπίστωση πως «η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά έδωσε τα πάντα και δεν πήρε τίποτε» με το νέο μνημόνιο παρά το κλείσιμο της αξιολόγησης, προβαίνει σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη. Παράλληλα, εκφράζει την βεβαιότητα πως «στις προσεχείς εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, η ΝΔ θα επικρατήσει με σημαντική διαφορά» ενώ παράλληλα, εκφράζει τον προβληματισμό της σχετικά με το εάν η Ευρώπη καταφέρει να ξαναβρεί τον χαμένο της προσανατολισμό.
Ενδιαφέρουσα είναι η θέση της σχετικά με το μεταναστευτικό για το οποίο δηλώνει πως «η αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος απαιτεί τη δημιουργία ενός γρήγορου και δεσμευτικού μηχανισμού κατανομής προσφύγων εντός ΕΕ, με αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν συμμορφώνονται και τη συνέχιση της εξαίρεσης της Ελλάδας από την εφαρμογή των συνθηκών του Δουβλίνου».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Βόζεμπεργκ, πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα κι άλλο μνημόνιο με νέα μέτρα, ενώ η οικονομία δεν λέει να παρουσιάσει ανάπτυξη παρά το κλείσιμο της αξιολόγησης; Κερδίσαμε τίποτε τελικά;
Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά έδωσε τα πάντα και δεν πήρε τίποτε. Παρά τις συνεχείς περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, επέβαλε νέα μέτρα 5 δις ευρώ, προνομοθέτησε για το 2019 και το 2020, μείωσε το αφορολόγητο, έκοψε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια, μείωσε το επίδομα θέρμανσης, κατήργησε κοινωνικά επιδόματα και δέσμευσε τη χώρα με ανέφικτα πλεονάσματα μέχρι το 2060. Συμφώνησαν ένα διαρκές μνημόνιο με αέναη λιτότητα, με μοναδικό αντάλλαγμα την παραμονή τους στην εξουσία.
Το χειρότερο όμως είναι ότι οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού δεν έχουν αντίκρισμα, καθώς οι πολυαναμενόμενες επενδύσεις, που θα φέρουν την ανάπτυξη, παραμένουν άφαντες με βασική αιτία την κυβερνητική αναξιοπιστία και αναποτελεσματικότητα.
Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου ούτε μία νέα σοβαρή επένδυση δεν έχει προχωρήσει. Μάλιστα ο έλεγχος νομιμότητας των νέων επενδυτικών σχεδίων, που θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί στις 20 Μαρτίου 2017, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, λόγω έλλειψης ετοιμότητας του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων. Παράλληλα το κράτος καθυστερεί την καταβολή νόμιμων επενδυτικών ενισχύσεων ύψους 5 δις ευρώ, με συνέπεια μεγάλος αριθμός βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων να κινδυνεύουν να ακυρωθούν. Επίσης από τις 23 δράσεις που είχε προγραμματίσει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2017 έχει προκηρυχθεί μόλις μία.
Με τα δεδομένα αυτά γίνεται φανερό ότι δεν υφίσταται κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για προσέλκυση επενδύσεων και επιστροφή στην ανάπτυξη με την παρούσα κυβέρνηση.
• Από την άλλη, υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι στα επόμενα χρόνια δεν θα μπορέσει η χώρα να έχει σταθερές κυβερνήσεις και θα εξαναγκαστεί σε συνεργασίες – κάτι που δοκιμάστηκε μέχρι σήμερα αλλά δεν είναι και το καλύτερο σενάριο καθώς δεν εξασφαλίζει ισχυρή πλειοψηφία στην Βουλή. Τι θα πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
Σε ό, τι αφορά στις προσεχείς εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, η ΝΔ θα επικρατήσει με σημαντική διαφορά, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι ακόμη και στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για τη δημιουργία μιας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή.
Περαιτέρω, η ΝΔ ως κόμμα εθνικής ευθύνης θα τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο, γιατί η απλή αναλογική αποτελεί συνώνυμο πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίζοντας με τους θεσμούς και επιδεικνύοντας πολιτικό αμοραλισμό την ψήφισε πέρυσι το καλοκαίρι σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσει πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας.
Η ΝΔ ποτέ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο προκειμένου να ικανοποιήσει κομματικά οφέλη, αλλά ήταν ανέκαθεν υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, γιατί η χώρα έχει ανάγκη ένα εκλογικό σύστημα που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα.
Η χώρα δεν χρειάζεται απλή αναλογική. Χρειάζεται απλή λογική!
• Είναι επιβεβλημένη, τελικά η πολιτική αλλαγή που ζητάει η Νέα Δημοκρατία μέσα από την προσφυγή στις κάλπες και για ποιον λόγο;
Η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη, γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ζημιώνει το παρόν και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ξεκάθαρο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο για να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.
Η πρότασή μας είναι ένα νέο ξεκίνημα με νοικοκύρεμα του κράτους, γενναίες μεταρρυθμίσεις, μείωση δημοσίων δαπανών, ελάφρυνση φορολογίας και προσέλκυση επενδύσεων.
Δείγματα γραφής δώσαμε την περίοδο 2013-2014, όταν επιστρέψαμε δυναμικά στην ανάπτυξη μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και βγήκαμε στις αγορές νωρίτερα από κάθε πρόβλεψη. Αυτή η επιτυχία μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακουφίσουμε τους πολίτες μειώνοντας την εισφορά αλληλεγγύης, τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, τον ΦΠΑ στην εστίαση και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Οι εκλογές αποτελούν μέρος της λύσης. Όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή, τόσο πιο σύντομα θα πετύχουμε την έξοδο από την κρίση.
• Πώς βλέπετε την αλλαγή κατεύθυνσης στην Ευρώπη με τα σοσιαλιστικά κόμματα να χάνουν έδαφος και τα νέα πρόσωπα όπως ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Μακρόν, να εκλέγονται χωρίς… κόμμα; Μας περιμένουν κι άλλες εκπλήξεις;
Η οικονομική κρίση και η έξαρση του προσφυγικού σε συνδυασμό με ορισμένες δομικές αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε σοβαρή άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και έντονη αμφισβήτηση των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων.
Τα μηνύματα που ακολούθησαν μετά το σοκ του Brexit ήταν μάλλον θετικά. Στις εκλογές σε Αυστρία, Ολλανδία και Γαλλία υποχώρησαν τα άκρα και ο λαϊκισμός και επικράτησαν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τον προσεχή Σεπτέμβριο και στη Γερμανία.
Όμως η απάντηση στο ερώτημα εάν μας περιμένουν άλλες εκλογικές εκπλήξεις, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εάν η Ευρώπη καταφέρει να ξαναβρεί το χαμένο της προσανατολισμό.
Εάν επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη συνοχής και αλληλεγγύης, με θεσμική εμβάθυνση, προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και κοινή στρατηγική απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, αυτομάτως θα εκλείψουν οι αιτίες που τροφοδοτούν τον εθνολαϊκισμό και πυροδοτούν κρούσματα εσωστρέφειας και εθνικών ανταγωνισμών στους κόλπους της ΕΕ.
• Πρόσφατα θέσατε το θέμα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, με ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα των κρατών – μελών. Θα ήθελα την άποψή σας για το θέμα.
Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο απασχολεί ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες, γιατί αυξάνεται σταθερά σε ένταση, έκταση και πολυπλοκότητα. Μάλιστα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνά σε ποσοστό εμφάνισης ακόμα και το παραδοσιακό έγκλημα.
Τα εργαλεία κρυπτογράφησης δεδομένων και εξασφάλισης της ανωνυμίας των χρηστών γίνονται συχνά αντικείμενο κατάχρησης, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων και να παραβιάζεται το απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Ορμώμενη από τις παραπάνω διαπιστώσεις κατέθεσα σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της τεχνογνωσίας των αρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών και λήψης συγκεκριμένων επιχειρησιακών μέτρων με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

• Η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια απέδειξε ότι δεν κατάφερε πολλά στο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού ούτε και τα περίφημα hot spots έδωσαν αποτελέσματα. Υπάρχει λύση γι αυτό το φαινόμενο που δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει εύκολα;
Οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι μεγάλες, αρχικά με την πολιτική ανοιχτών συνόρων, όταν υποσχόταν, μεταξύ πολλών άλλων, κατάργηση των τότε υπαρχόντων κέντρων κράτησης και δημιουργία χώρων με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αποποινικοποίηση του αδικήματος της παράνομης εισόδου στη χώρα και της παράνομης εργασίας για όσους εργάζονταν και κυρίως θέσπιση ειδικής άδειας προς αναζήτηση εργασίας διάρκειας ενός έτους.
Όμως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν διδάχθηκε από τα λάθη της, αλλά και συμφώνησε να δεχθεί 50.000 πρόσφυγες και μάλιστα τους 20.000 με επιδότηση ενοικίου, χωρίς να διαθέτει ούτε την κατάλληλη οργάνωση ούτε τις απαραίτητες υποδομές.
Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν η ανικανότητα απορρόφησης πολύτιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, η υπέρμετρη επιβάρυνση των νησιών, οι υπερβολικές καθυστερήσεις στη διαδικασία καταγραφής, οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων στα hot spots, η απειλή κοινωνικής έκρηξης στις τοπικές κοινωνίες, που υφίστανται το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος.
Η αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος απαιτεί τη δημιουργία ενός γρήγορου και δεσμευτικού μηχανισμού κατανομής προσφύγων εντός ΕΕ, με αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν συμμορφώνονται και τη συνέχιση της εξαίρεσης της Ελλάδας από την εφαρμογή των συνθηκών του Δουβλίνου, όσον αφορά στις επιστροφές μεταναστών στη χώρα μας από άλλα κράτη μέλη, τουλάχιστον μέχρι να λειτουργήσει η μετεγκατάσταση με ρυθμούς 2.000 έως 3.000 μετακινήσεων προσφύγων μηνιαίως από την Ελλάδα προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου