Συνολικά 1.348 μαθητές από τα Δωδεκάνησα εκ των οποίων οι 500 περίπου από τη Ρόδο, πρόκειται να δώσουν τη «μάχη» των πανελληνίων εξετάσεων που ξεκινούν την Πέμπτη 6 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 7 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ).
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας τα µαθήµατα στα λύκεια θα λήξουν την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, ημερομηνία κατά την οποία δεν διεξάγεται διδασκαλία και ο Σύλλογος ∆ιδασκόντων αποφασίζει για τον χαρακτηρισµό της φοίτησης. Οι προαγωγικές εξετάσεις των µαθητών της Α’ και Β’ τάξης των Ηµερησίων ΓΕΛ και της Α’, Β’ και Γ’ τάξης των Εσπερινών ΓΕΛ, και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ τάξης Ηµερησίων ΓΕΛ και της ∆’ τάξης των Εσπερινών ΓΕΛ της πρώτης εξεταστικής περιόδου, συµπεριλαµβανοµένων και των εξετάσεων των µαθητών που απουσίαζαν δικαιολογηµένα, διεξάγονται από την Πέµπτη 23 Μαΐου 2019 έως την Πέµπτη 13 Ιουνίου 2019, ηµεροµηνία έκδοσης αποτελεσµάτων.
Μέσα σε δύο εργάσιµες ηµέρες από την έκδοση των αποτελεσµάτων και των δύο εξεταστικών περιόδων οι κηδεµόνες των µαθητών ή οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικοι, µπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σχολείο όπου φοιτούν, µε την οποία να ζητούν την αναβαθµολόγηση ενός ή περισσότερων γραπτών δοκιµίων. Η αίτηση πρέπει να σσυνοδεύεται µε το προβλεπόµενο παράβολο για κάθε γραπτό δοκίµιο. Στα γυµνάσια, τα µαθήµατα θα σταµατήσουν την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019. Στη συνέχεια ο σύλλογος των καθηγητών θα καθορίσει το πρόγραµµα των εξετάσεων.
Φέτος, η κατάσταση, όσον αφορά στις Πανελλαδικές, έχει µια επιπλέον ιδιοµορφία, καθώς οι σαρωτικές αλλαγές που έγιναν στο τοπίο της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης δεν έχουν γίνει απολύτως κατανοητές στους µαθητές. Το πολυνομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας που ψηφίστηκε την Μεγάλη Εβδομάδα στη Βουλή δημιούργησε στην ουσία ένα τελείως νέο «τοπίο» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στο Μηχανογραφικό Δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι. Ένα μήνα πριν τις πανελλαδικές, δεν έχει ανακοινωθεί καν ο αριθμός των εισακτέων.
Όπως δηλώνει στη «δημοκρατική» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, οι προετοιμασίες για την ομαλή διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων κινούνται σε εντατικούς ρυθμούς ώστε όλα να είναι έγκαιρα έτοιμα.
«Αυτή την περίοδο οι προετοιμασίες είναι εντατικές ώστε να διεξαχθούν ομαλά οι πανελλαδικές εξετάσεις. Φροντίζουμε όπως πάντα να είναι όλα στην εντέλεια έτσι ώστε να μην σημειωθεί το παραμικρό πρόβλημα. Εύχομαι καλή επιτυχία στους υποψηφίους που προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις εξετάσεις και στις οικογένειές τους», είπε ο κ. Παπαδομαρκάκης, επισημαίνοντας ότι το επίπεδο ετοιμότητας είναι υψηλό και ό,τι ανά πάσα στιγμή μπορεί να αντιμετωπιστεί ότι έκτακτο προκύψει.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ