Ειδήσεις

Β. Κορκίδης: «Πρέπει να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ»

Σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες της Δωδεκανήσου αναφέρθηκε σε ομιλία του προχθές το βράδυ στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ κ. Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης ξεκαθάρισε πως διεκδικεί μια θέση στην Ευρωβουλή για να αναζητήσει λύσεις στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ιδιοκτήτες όλων των επιχειρήσεων.

Τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, προλόγισαν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Γρηγόρης Τάσσιος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Α. Καμπουράκης, η υποπρόξενος της Γαλλίας κ. Αλίκη Μοσχή και ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.

Κατά την σύντομη τοποθέτησή του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης προανήγγειλε την άφιξη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά σε λίγες ημέρες στη Ρόδο.
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Βασίλης Κορκίδης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο θεσμό των Επιμελητηρίων, που θα πρέπει, όπως υπογράμμισε, να στηριχθεί.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον οικοδεσπότη κ. Γιάννη Πάππου. Βρισκόμαστε σε ένα Επιμελητήριο- στολίδι. Επειδή μας ταλανίζει το θέμα με τα Επιμελητήρια να ξέρετε πως συμμερίζομαι τις ανησυχίες και συμπλέω με τις απόψεις του προέδρου του ΕΒΕΔ», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κορκίδης και πρόσθεσε πως ο επιμελητηριακός θεσμός θα πρέπει να στηριχθεί.

«Αν δεν είχαμε το συγκεκριμένο θεσμό θα έπρεπε να τον εφεύρουμε ειδικά σε μια περίοδο κρίσης. Είναι ένας φορέας που προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα με την συνδρομή των επιχειρήσεων. Όλοι όσοι μας έβαλαν σε περιπέτειες θεώρησαν πως μια ανταποδοτική συνδρομή είναι φόρος υπέρ τρίτων. Αυτό είναι μια πρωτοτυπία που αδικεί τους πάντες. Έγινε εσκεμμένα η επίθεση στο θεσμό», τόνισε ο κ. Βασίλης Κορκίδης και πρόσθεσε πως τα Επιμελητήρια θα πρέπει να αναβαθμισθούν και να λειτουργούν ως κέντρα εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων.

«Με τον τρόπο αυτό θα πατάξουμε το δράκο της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας. Δεν είμαστε πρόεδροι των Επιμελητηρίων για τις καρέκλες. Θα παλέψουμε για την αναβάθμισή τους. Φθάσαμε σε εποχές που οι επιχειρήσεις θέλουν χαμηλό κόστος και ποιότητα υπηρεσιών», τόνισε ο κ. Κορκίδης.

«Στην Ελλάδα του σήμερα το «εδώ και τώρα» δεν έχει θέση. Είμαστε επιχειρηματίες και ξέρουμε πόσο θα τραβήξουμε το σχοινί και πότε θα το χαλαρώσουμε. Είναι λάθος αυτό που επιχειρείται. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν άλλα λάθη. Τα Επιμελητήρια θα βγουν ενισχυμένα από αυτή την ιστορία», είπε ο κ. Κορκίδης που στη συνέχεια ευχαρίστησε τον κ. Παναγιώτη Καραγιάννη για τη στήριξη και τη βοήθεια που του παρείχε.
«Αισθάνομαι άβολα με τον τίτλο του υποψηφίου. Εμαθα να είμαι άνθρωπος της αγοράς και να προτείνω κάποια πράγματα. Πάμε με προτάσεις που είναι καλά παιδεμένες γιατί προέρχονται από τους ανθρώπους της αγοράς. Το ταξίδι Αθήνα Βρυξέλες δεν είναι αναψυχής αλλά ειδική αποστολή για τη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Κορκίδης, που αναφέρθηκε και σε όσα δεν έγιναν από ευρωβουλευτές στο παρελθόν με αποτέλεσμα να μην φθάσει στην αγορά η στήριξη από την Ευρώπη.

«Πρέπει να μετάσχουμε στο σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Το πρόβλημα σχετίζεται με ένα εσωτερικό ιδιωτικό χρέος για το οποίο κανείς δεν ομιλεί. Δεν είναι φοροφυγάδες οι επιχειρηματίες. Δεν μπορούν να πληρώσουν. Υπάρχουν πάρα πολλές σφραγισμένες επιταγές (4,5 δις ευρώ). Θέμα έχει δημιουργηθεί και με τις μεταχρονολογημένες επιταγές», δήλωσε ο κ. Κορκίδης που αναφέρθηκε και στην επιχειρηματικότητα ευκαιρίας και όχι ανάγκης. «Δεν θα πρέπει να φθάσουμε στο σημείο να γεμίσουμε την αγορά με σουβλατζίδικα, όπως στο παρελθόν. Αυτή είναι η επιχειρηματικότητα ανάγκης. Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και η συνέχιση των επιχειρήσεων, μέχρι τώρα δεν είχαμε εμπορική και οικονομική χωροταξία.

Ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε και στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι ξενοδόχοι προκειμένου να πάει καλύτερα ο τουρισμός.
«Προϋπόθεση όλων μας είναι να αυξήσουμε το τζίρο. Εκτιμώ πως όποιος κλάδος απέχει από το κράτος είναι κερδισμένος», τόνισε. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες εξαιτίας των οφειλών τους στον ΟΑΕΕ. Ανέλυσε και την πρόταση που κατατέθηκε αλλά δεν υλοποιήθηκε παρά τις διαβουλεύσεις που έγιναν και με τα στελέχη της τρόικας.

«Αν το ταμείο καταρρεύσει κάποιοι θα τρίβουν τα χέρια τους. Το να κλείσει ο ΟΑΕΕ είναι καταστροφή. Έχω ζητήσει ήδη από τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά τη λύση του προβλήματος. Όταν θα έρθει στη Ρόδο θα δείτε πόσο καλά γνωρίζει το θέμα», δήλωσε ο κ. Κορκίδης που μίλησε και για τα επιχειρηματικά δάνεια που είναι στο «κόκκινο».

Ο κ. Κορκίδης δήλωσε πως έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό τρεις χάρες. Η πρώτη είναι να αποκατασταθεί το θέμα των Επιμελητηρίων, να δοθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους επιχειρηματίες και να μην διώκονται ποινικά για τις οφειλές τους στον ΟΑΕΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κορκίδης στην ανάγκη ενίσχυσης των δρομολογίων στις άγονες γραμμές σε ετήσια βάση. Αναφέρθηκε και την ανάγκη εφαρμογής παροχών στους νησιώτες αντίστοιχων του θαλάσσιου μεταφορικού ισοδύναμου καθώς οι προσφερόμενες υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών πρέπει να συγκλίνουν με τις υπηρεσίες των χερσαίων μεταφορών.
Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Κορκίδης, για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, υπογραμμίζοντας πως θα δώσει μάχη στην Ευρωβουλή προκειμένου το ειδικό καθεστώς να συνεχίσει να υπάρχει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου