Τοπικές Ειδήσεις

Πιθανή η χρονική μετάθεση της τουριστικής σεζόν λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού

Η Ρόδος αναμένει σε ακριβώς δύο εβδομάδες από τώρα (23 Μαρτίου) το πρώτο τσάρτερ από το Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο εάν θα ανοίξει ο Τουρισμός. Και μπορεί μέχρι σήμερα να μην έχουν γίνει ακυρώσεις των προγραμματισμένων πτήσεων, οι κρατήσεις είναι όμως ελάχιστες.
Όπως σημειώνουν τουριστικοί παράγοντες, η επιθυμία των Ισραηλινών να ταξιδέψουν μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα τους, είναι δεδομένη και η Ρόδος αποτελεί τον κύριο προορισμό της προτίμησής τους. Άλλωστε από τις 27 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου είναι το Εβραϊκό Πάσχα, περίοδος κατά την οποία οι Ισραηλινοί συνηθίζουν να ταξιδεύουν.
Καθώς όμως το νησί συγκαταλέγεται στις περιοχές αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και μέχρι τις 16 Μαρτίου βρίσκεται σε ισχύ το αυστηρό lockdown (χωρίς να μπορεί κανείς να γνωρίζει εάν θα παραταθεί ή όχι) στο πλαίσιο της εφαρμογής των κυβερνητικών μέτρων για την αναχαίτιση της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν όντως η επανεκκίνηση της σεζόν σημειωθεί στις 23 Μαρτίου με την έλευση των Ισραηλινών.
«Παρόλο που θα θέλαμε να έχουμε μία πιο συγκεκριμένη εικόνα αυτή τη στιγμή, δυστυχώς μόνο σε εκτιμήσεις μπορούμε να προβούμε. Κατά την προσωπική που άποψη και κρίνοντας από την παρούσα κατάσταση, το πιθανότερο είναι να μετατεθεί χρονικά το άνοιγμα της σεζόν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Δωδεκανήσου, κ. Χρήστος Μιχαλάκης.
Γενικότερα αποτελεί αίνιγμα η έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Η TUI UK, όπως και η JET2 έχουν ακυρώσει όλα τα πακέτα διακοπών και τις πτήσεις μέχρι τις 16 Μαΐου μετά τις ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, για το χρονοδιάγραμμα εξόδου της χώρας από το lockdown. Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Απριλίου η Βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει πότε θα ξεκινήσουν ξανά τα διεθνή ταξίδια, ημερομηνία η οποία δεν μπορεί να είναι πριν τις 17 Μαΐου. Πάντως, μετά τις ανακοινώσεις του Μπ. Τζόνσον, καταγράφεται θεαματική αύξηση στις κρατήσεις από τη Μ. Βρετανία για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τη Ρόδο!
Ο κ. Μαν. Μαρκόπουλος πρόεδρος της ΕΞΡ σημειώνει ότι η Ρόδος θα είναι από τους προορισμούς με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε ακριβώς θα ανοίξει η σεζόν, καθώς αυτό θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων προς την Κυβέρνηση, τις αποφάσεις που θα παρθούν σε κυβερνητικό επίπεδο και μία σειρά από άλλους παράγοντες.
Ο προορισμός θα είναι όμως έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες όποτε και αν δοθεί το πράσινο φως!
«Πιστεύω πώς η Ρόδος θα έχει μεγάλη ζήτηση ως προορισμός με το που ανοίξει ο τουρισμός στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε όμως να γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό. Οποιαδήποτε πρόβλεψη από την πλευρά μας θα ήταν παρακινδυνευμένη. Όλα θα εξαρτηθούν προφανώς από την πορεία της πανδημίας, τον αριθμό των κρουσμάτων, την πορεία των εμβολιασμών και την πίεση που θα δέχεται το ΕΣΥ. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Όποτε όμως και αν δοθεί το πράσινο φως, θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας και να τους προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες. Τα καταφέραμε πέρυσι, χωρίς να έχουμε προηγούμενη εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων. Φέτος πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε σαφώς καλύτερα αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαν. Μαρκόπουλος.

O πρόεδρος της ΕΞΡ σημείωσε ωστόσο, ότι το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν δεν μπορεί να γίνει οριζόντια σε όλη την Ελλάδα. Προορισμοί όπως είναι η Ρόδος (ή και η Κρήτη) μπορούν να προηγηθούν, έναντι άλλων μικρότερων προορισμών. Εάν η σεζόν ανοίξει λ.χ. τον Ιούνιο, θα χρειαστεί ένας μήνας μέχρι οι ροές των επισκεπτών να φθάσουν στα κανονικά επίπεδα, κάτι που θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στον προορισμό. Αντίθετα, οι επιπτώσεις σε μικρότερους προορισμούς που ούτως ή άλλως  δέχονται μικρότερο αριθμό επισκεπτών πριν την υψηλή τουριστική περίοδο, δεν θα ήταν τόσο μεγάλες.

Έχοντας διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού το 2020,  η Ρόδος έχει αποδείξει  ότι ο προορισμός μπορεί να φιλοξενήσει με ασφάλεια τους ξένους επισκέπτες και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες. Θα μπορούσε και θα έπρεπε συνεπώς, η νέα σεζόν να ξεκινήσει από τη Ρόδο και άλλους προορισμούς αντίστοιχων μεγεθών και δυνατοτήτων με την τήρηση και εφαρμογή προφανώς των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου