Απεργία των οδοντιάτρων – Ανακοίνωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου

Σε απεργία καλεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου όλους τους Οδοντιάτρους της χώρας η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Σε ανακοίνωσή του ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου τονίζει:

Διεκδικούμε με νομοθετική πρωτοβουλία την εξομοίωσης των συντάξεων μας με αυτήν των υπολοίπων αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων Δικηγόρων και Μηχανικών.

Συγκεκριμένα, το ΤΣΑΥ (Ταμείο Συντάξεως Αυτοαπασχολούμενων Υγειονομικών) ήταν αυτοτελές και υγιές ταμείο. Από 8/12/1997 αποστερήθηκε του κοινωνικού πόρου , δηλαδή του ιατρόσημου, , με την από 7/11/1997 πράξη νομοθετικού περιεχομένου ( Α΄226), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του νόμου 2581/1998 (Α΄36).

Στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στο νέο ασφαλιστικό σχήμα ΕΦΚΑ η κινητή και ακίνητη περιουσία του ταμείου και η περιουσία των υγειονομικών εξαϋλώθηκε. Είναι προφανές, πως η πολιτεία οφείλει να τηρεί τις δεσμεύσεις της ειδικά απέναντι στο εύρωστο ταμείο του ΤΣΑΥ, που εξαναγκάστηκε σε συνένωση για την «σωτηρία» του ασφαλιστικού.

Ως συνέπεια των ανωτέρω είναι οι υγειονομικοί να λαμβάνουν, μετά την ισχύ του ν. 4387/2016, συντάξεις ύψους 800 ευρώ μικτών με 40 έτη ασφάλισης, ενώ οι συντάξεις των λοιπών επιστημόνων φτάνουν και υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ.

Ακόμα ζητάμε από την Κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος της επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών του χώρου και να άρει προσωρινά, τουλάχιστον για ένα χρόνο, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μας.

Τέλος ζητάμε να αναπροσαρμοστεί το επίδομα μητρότητας στις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες, προστατεύοντας έτσι και τις ελεύθερες επαγγελματίες υγειονομικούς συναδέλφους, χορηγώντας ισόνομα το επίδομα τεσσάρων μηνών στο ύψος του βασικού μισθού.

ΡΟΔΟΣ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ