Πολλά είδαν το φως της δημοσιότητας σε ό,τι αφορά την Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ) με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές SMART CITIES, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Ρόδου» και συγκεκριμένα για την αντιπαράθεση που έχει ανακύψει μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αναδόχου κοινοπραξίας σε συνέχεια εισηγήσεων για την έκπτωση της από την Επιτροπής Παραλαβής & Παρακολούθησης του έργου (Ε.Π.Π.Ε.).

Τα θέματα που έχουν ανακύψει και τέθηκαν μέχρι σήμερα επί τάπητος αφορούν κυρίως στην υλοποίηση του έργου της αντικατάστασης του συμβατικού φωτισμού με αυτού των LED, σε τεχνικά ζητήματα καθώς και στην υλοποίηση συμβατικών υποχρεώσεων.
Πέραν όμως των όσων αφορούν στο έργο οδοφωτισμού και της εξοικονόμησης ενέργειας που αυτό υπόσχεται να προσφέρει, ένα άλλο σημαντικό, όπως αναφέρουν γνώστες επί του θέματος, κεφάλαιο αποτελεί η εφαρμογή των διαβόητων τεχνολογιών smart cities.
Επί του προκειμένου απεστάλη στην «δημοκρατική» σχετική επιστολή από τον κ. Νίκο Θεοδώρου, επιχειρηματία με δραστηριότητα στο σχεδιασμό και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων φωτισμού με led, δημοσιευμένων στο Διεθνές Γραφείο Πατεντών και στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Ο κ. Θεοδώρου αναφέρει στην επιστολή του τα εξής:
«Οι έως τώρα ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής για αποκάλυψη των συνεπειών τις οποίες θα προκαλούσε η υλοποίηση της σύμβασης, σε βάρος του Δήμου Ρόδου και ημών, που είμαστε κάτοικοι του, είναι αξιέπαινη και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί.
Ενοχλημένος, αποφάσισα να τοποθετηθώ γι άλλη μια φορά δημόσια εστιάζοντας στο μέρος της σύμβασης που αφορά στο μεγάλο «ΔΩΡΟ» προς τους αναδόχους. Το απίστευτης αξίας «ΔΩΡΟ» προς τους αναδόχους της ΣΠΥ, το οποίο αφορά στις «Εφαρμογές SMART CITIES», μπροστά στο οποίο ωχριούν τα υπόλοιπα, που είναι προς όφελός τους και προς ζημία μας.
Αρκεί μια απλή περιήγηση στο ίντερνετ για να αντιληφθεί η κάθε μία και ο καθένας από εμάς τι είναι, και σε τι αφορούν οι «Εφαρμογές SMART CITIES», να σκεφθεί τι συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον του Δήμου μας και όλων ημών η άνευ αντιτίμου, αλλά και μέριμνας προστασίας μας, εκχώρηση αυτών των «εφαρμογών» στους αναδόχους της ΣΠΥ, για την οποία ο νέος δήμαρχος της Ρόδου είπε, προς τιμή του, ότι «θα προτιμούσε να του κοπεί το χέρι παρά να την υπογράψει και ταυτόχρονα να διερωτηθεί ως προς το ΓΙΑΤΙ αυτή έγινε».
Επειδή όμως δεν έχουν όλες και όλοι πρόσβαση στο ίντερνετ παραθέτω τα ακόλουθα τα οποία «δανείστηκα» από την ιστοσελίδα www.pronews.gr:
“Ο απώτερος σκοπός της Έξυπνης Πόλης είναι να επιτευχθεί μια αποτελεσματική διαχείριση σε όλες τις περιοχές της πόλης, όπως πολεοδομία, υποδομές, μεταφορές, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εκπαίδευση, υγεία, δημόσια ασφάλεια, ενέργεια, κάλυψη των αναγκών της πόλης και των πολιτών της», αναφέρει η Λευκή Βίβλος της Έξυπνης Πόλης.
Ο σύμβουλος της Παναμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Mauricio Bouskela, τονίζει ότι τα χαρακτηριστικά των έξυπνων πόλεων είναι τα ακόλουθα:
– Ορθολογική διαχείριση του αστικού χώρου και των φυσικών πόρων
– Η χρήση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και η μείωση των εκπομπών CO2
– Χρήση των δικτύων επικοινωνιών, αισθητήρων και ευφυών συστημάτων
– Διαχείριση των μεγάλων βάσεων δεδομένων για την πρόβλεψη ή την άμβλυνση των προβλημάτων
– Χρήση των ψηφιακών εργαλείων και διαδραστικές πλατφόρμες
– Σύνδεση της κυβέρνησης και των πολιτών που δραστηριοποιούνται μέσω του Διαδικτύου
– Δημιουργία νέων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που βασίζονται στην τεχνολογία”.
Εάν όλα ληφθούν υπόψη συνδυαστικά με:
α) Τις δυνατότητες των επερχόμενων τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G, στο πλαίσιο των οποίων κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα (υπηρεσία, εργασία, αναψυχή, μετακίνηση…) κάθε σπίτι, σχολείο, επιχείρηση, όχημα… και κάθε συσκευή θα συνδέονται, μέσω «Εφαρμογών SMART CITIES»,
β) Το ό,τι οι πάροχοι των υπηρεσιών που θα προκύπτουν από αυτές τις εφαρμογές θα χρεώνουν τους χρήστες τους και το ότι ο Δήμος Ρόδου με την παρούσα σύμβαση έδωσε στους αναδόχους μονοπωλιακό σε βάρος μας πλεονέκτημα στο σύνολο του νησιού,
γ) Το ό,τι ο Δήμος έγινε ο πρώτος πελάτης τους με «εν λευκώ» επιταγή των σε βάρος του χρεώσεων για κάθε υπηρεσία που θα προκύπτει από αυτές, συμπαρασύροντας και όλους εμάς τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του.
Τότε το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι η ακύρωση αυτών των συμβάσεων και η επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο κυρώσεων σε αυτούς που τις εμπνεύστηκαν, σε αυτούς που συνέπραξαν μαζί τους αλλά και σε αυτούς που τις υπέγραψαν.
Αναφερόμενος κανείς στα “δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G” εννοεί όλες τις απαραίτητες τεχνολογίες που, συνεργατικά, φιλοδοξούν να προσφέρουν στο καταναλωτικό κοινό πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι τα σημερινά αντίστοιχα δίκτυα 4G/4G+.
Τα δίκτυα 5G θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κι εκείνα που θα δώσουν στο λεγόμενο Internet of Things – την αδιάλειπτη, “έξυπνη” διασύνδεση μικροσυσκευών κάθε είδους με το Διαδίκτυο – την καθολική διάσταση που χρειάζεται για να καθιερωθεί στην παγκόσμια αγορά.
Η μετάβαση στα δίκτυα 5G δεν θα είναι μία απλή υλικοτεχνική αναβάθμιση “πάνω από” την υπάρχουσα υποδομή 4G+.
Για να λειτουργούν σωστά τα δίκτυα 5G χρειάζονται πυκνότερη κάλυψη. Για να είναι πυκνότερη η κάλυψη και υψηλότερες οι πραγματικές ταχύτητες χρήσης, απαιτείται η χρονοβόρα (με πλειάδα γραφειοκρατικών διαδικασιών, με σύνθετες μελέτες και αδειοδοτήσεις, με πολλαπλές κοινωνικές και περιβαλλοντικές αντιδράσεις) και με πολύ υψηλό κόστος εγκατάσταση πολύ περισσότερων σημείων πρόσβασης.
Αυτά τα σημεία ανυπολόγιστης αξίας και οφέλους είναι η ολοκλήρωση του μεγάλου «ΔΩΡΟΥ» που δόθηκε στους αναδόχους.
Είναι τα σημεία/στύλοι του οδοφωτισμού των Δήμων που τεχνηέντως τους δόθηκαν χωρίς όφελος για εμάς που τους πληρώσαμε.
Τους δόθηκαν ΤΖΑΜΠΑ οι στύλοι/σημεία που εμείς πληρώσαμε για να τους εκμεταλλευτούν μονοπωλιακά εγκαθιστώντας πάνω τους τον αναγκαίο για τη λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G εξοπλισμό μέσω του οποίου θα πουλούν μονοπωλιακά σε εμάς, τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των στύλων, αλλά και σε κάθε άλλο πάροχο ή χρήστη, τις «έξυπνες υπηρεσίες» τους.
Με αυτή τη δημόσια υποδομή οδοφωτισμού που τους χαρίστηκε εξασφάλισαν την πυκνότατη κάλυψη που είναι αναγκαία «για τη συνεχή επαφή με το Internet οπουδήποτε και για την αξιοποίηση των ταχυτήτων σύνδεσης που θεωρητικά αγγίζουν το 1 Gbps (από τα θεωρητικά 500 Μbps σήμερα) και των πολύ μικρών καθυστερήσεων στην μετάδοση δεδομένων (latency).
Εκατομμύρια νέες κεραίες έξω από τις κατοικίες, αλλά και μέσα στα κτήρια θα είναι απαραίτητα για την λειτουργία του δικτύου 5G.
Οι νέες κεραίες 5G (μικροκυψέλες ή πικοκυψέλες, όπως παραπλανητικά τις ονομάζουν οι εταιρείες) πρέπει να τοποθετούνται παντού, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σημείο που μπορεί εύκολα ή με μικρές τροποποιήσεις να γίνει εγκατάσταση: σε προσόψεις κτηρίων, σε φώτα και φανάρια στους δρόμους, σε στάσεις λεωφορείων, σε στύλους ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.
Κάθε σταθμός βάσης 5G θα περιέχει εκατοντάδες ή και χιλιάδες κεραίες με πολλαπλές ακτίνες τύπου laser που θα στοχεύουν όλες μαζί σε όλα τα κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές χρηστών στην περιοχή όπου θα ενεργοποιείται (“phased arrays” – η τεχνολογία ονομάζεται πολλαπλή είσοδος – πολλαπλή έξοδος η MIMO), ενώ θα ακτινοβολεί με πολύ υψηλότερη ισχύ σε σχέση με τους υπάρχοντες σταθμούς βάσης (στις ΗΠΑ δέκα έως 100 φορές πιο ισχυρά από αυτά που επιτρέπονται σήμερα σε σταθμούς βάσης 2G, 3G, 4G).
Οι στύλοι φωτισμού ή ρεύματος που θα επιστρατευτούν, ενδεχομένως να χρειαστούν τροποποιήσεις σκλήρυνσης ή αντικατάσταση για να κρατήσουν το βάρος των νέων κεραιών.
Επιπλέον, κάθε εγκατάσταση θα περιλαμβάνει και ερμάρια εξοπλισμού μεγέθους ψυγείων (τα οποία η βιομηχανία τα αναφέρει ως “έπιπλα δρόμου”).
Η διαμάχη ξεκίνησε μετά την απόφαση του Δήμου Καλαμάτας να διακόψει την λειτουργία των πιλοτικού δικτύου 5G και το πλήγμα που δέχτηκε η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind, έχει ξεσπάσει ένα πόλεμος ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων, με σκοπό τον καθησυχασμό των πολιτών και την απαξίωση/αποσιώπηση όσων αναφέρονται σε πιθανούς κινδύνους στην υγεία.
Εύχομαι η νέα δημοτική αρχή να μην ξεστρατίσει δεχόμενη πιέσεις, ακούγοντας «σειρήνες» και κακούς συμβούλους και η τοπική μας κοινωνία, οι πολιτειακοί μας θεσμοί αλλά και το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας να σταθούν με το σωστό τρόπο απέναντι σε όλα αυτά».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ