Ειδήσεις

Εγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Νικητιάδη στη Ρόδο

Στην κατάμεστη αίθουσα “Γ. Καραγιάννης” του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη Ρόδο η παρουσίαση του νέου βιβλίου του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού Τουρισμού Γ. Νικητιάδη “Μαύρο και Δαγκωτό”.
Για το βιβλίο του πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου μίλησαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου καθηγητής Δ. Κρεμαστινός, ο βουλευτής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης και ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μαστής.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν αναλυτικά στο διακύβευμα του βιβλίου του κ. Γιώργου Νικητάδη που ουσιαστικά πραγματεύεται τα προτερήματα της κατάργησης του σταυρού προτίμησης. Εξηγεί με σαφήνεια τους λόγους και τις σκοπιμότητες που συντηρούν εδώ και χρόνια το σημερινό σύστημα εκλογής και το πελατειακό κράτος. Αντλώντας δεδομένα από εκλογικά συστήματα άλλων χωρών, προτείνει διαδικασίες για να ξεπεραστεί αυτή η παθογένεια του πολιτικού συστήματος της χώρας, που έχει εγκλωβίσει τόσο τους πολίτες όσο και τους βουλευτές σε μια ψευδαίσθηση δήθεν ελεύθερης και δημοκρατικής επιλογής.
«Το σύστημα του σταυρού προτίμησης είναι η μήτρα της πελατειακής συναλλαγής και κατ’ επέκταση η πολιτική γάγγραινα που έχει μολύνει εγγενώς το πολιτικό μας σύστημα κατατρώγοντας ζωτικής σημασίας θεσμούς και διαδικασίες. Ο βουλευτής είναι ο πλέον τραγικος ήρωας του ισχύοντος πολιτικού μας συσήματος. Φαινομενικά παντοδύναμος και κυρίαρχος, σχεδόν δυνάστης σε τοπικό επίπεδο ιδίως στις εκτός κέντρου εκλογικές περιφέρειες, υποκείμενος σε συνεχείς πιέσεις και παντοειδείς πολιτικούς εκβιασμούς από τους φορείς της τοπικής διαπλοκής και από τους ποικίλους διαμεσολαβητές που εχουν υποκαταστήσει αλλά και “αναβαθμίσει” με νέες μεθόδους τον ρόλο του τοπικού κομματάρχη. Πίσω από όλα αυτά υπάρχει ένα σύστημα που φαλκιδεύει την λαϊκή κυριαρχία», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης.
«Ο ισχύων εκλογικός νόμος έχει αναδείξει ένα πλήθος προβλημάτων, όπως είναι το περίφημο μπόνους των 50 εδρών αλλά κανείς δεν αποπειράθηκε μέχρι σήμερα να το αλλάξει. Το ισχύον εκλογικό σύστημα διαστρεβλώνει την τοπική ψήφο και υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως ειναι τα Χανιά, η Καβάλα και η Ξάνθη. Ωστόσο ειναι αυτονόητο ότι πριν καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης θα πρέπει να επινοηθούν ενδιάμεσες διαδικασίες» ανέφερε ο ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος.
«Συμφωνώ στο τελικό συμπέρασμα του βιβλίου του Γ. Νικητιάδη. Ειμαι κι εγώ κατά του σταυρού προτίμησης. Οι υποψήφιοι βουλευτές και οι βουλευτές, δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους όταν θα πρέπει να αναλώνονται στο κυνήγι του σταυρού και να τρέχουν συνεχώς σε γάμους, βαφτίσια, πίτες και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ακόμα όμως κι αν τελικά δεν καταργηθεί ο σταυρός, θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων που εκλέγονται χωρίς σταυρό», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός.
Κατά της πρότασης του κ. Γιώργου Νικητιάδη για κατάργηση του σταυρού προτίμησης τάχθηκε στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, ο οποίος ανέφερε ότι ο “διορισμός” των υποψήφιων βουλευτών θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα ενώ επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το πρόσωπο που επιθυμούν να τους εκπροσωπεί στο Εθνικό Κοινοβούλιο. «Πόσο σίγουροι είμαστε ότι σε περίπτωση που καθιερωθεί η λίστα δεν θα είναι το ίδιο ανίσχυρος και ελεγχόμενος από πανίσχυρους μηχανισμούς;» αναρωτήθηκε ο κ. Κόνσολας.
«Από το 1926 μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουμε 16 αλλαγές εκλογικών συστημάτων. Οι εκλογές του 1985 έγιναν για πρώτη και μοναδική φορά χωρίς σταυρό προτίμησης. Ατυχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κρίνοντας το 1989 ότι το σύστημα δεν ήταν ακόμα έτοιμο για τέτοιες αλλαγές, επανέφερε τον σταυρό προτίμησης. Κατά τον Γ. Νικητιάδη η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε κυρίως από τους βουλευτές, που έβλεπαν ότι είχαν αρχίσει να χάνουν μέρος της εξουσίας τους, που σχετίζεται με τις εξυπηρετήσεις των ψηφοφόρων. Ενας άλλος λόγος ήταν η συγκρουση μεταξύ βουλευτοκρατίας και κομματοκρατίας. Ομως ένας ακόμα λόγος ειναι ότι η κοινωνία δεν είδε ουσιαστική αλλαγή από την κατάργηση του σταυρού», ανέφερε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος
«Θεωρώ ότι η έκδοση του βιβλίου σε ό,τι με αφορά και στους στόχους που είχα θέσει, πέτυχε. Ξεκίνησε μια συζήτηση πάνω στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και του σταυρού προτίμησης κι αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό. Πιστεύω ότι θα γίνουν αλλαγές και ελπίζω να τις δούμε πολύ σύντομα. Πρόκειται για ένα θέμα που μας αφορά όλους, όλοι ψηφίζουμε και όλοι βάζουμε σταυρό κι εγώ λέω ότι είναι ώρα επιτέλους να απαλλαγούμε από αυτή τη βάσανο και επιτέλους να κληθούμε όλοι να αποφασίσουμε με βάση το τι πιστεύει ο όποιος υποψήφιος και το κάθε κόμμα και όχι με βάση το τι είναι αυτός που ζητάει το σταυρό μας. Η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται σε επίπεδο αποκλειστικά και μόνον πολιτικό και σε καμιά περίπτωση σε προσωπικό επίπεδο», ανέφερε ο συγγραφέας του βιβλίου.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης η συζήτηση στα πηγαδάκια, επικεντρώθηκε κυρίως στα πολιτικά μηνύματα της παρουσίας του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γ. Νικητιάδη καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να προβλέψουν ενδεχόμενη επιστροφή του κ. Νικητιάδη στον στίβο της πολιτικής με τον κ. Κρεμαστινό να “μετακομίζει” στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αφήνοντας στα Δωδεκάνησα το πεδίο ελεύθερο στον πρώην βουλευτή και υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δ. Αλαμπάνος και Κοσμάς Σφυρίου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σ. Διακοσταματίου, Γ. Πόκκιας, Μ. Χατζηλαζάρου, Τ. Χατζηιωάννου, Σ. Αϊβάζης, Α. Ζωάννου, Δ. Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ε. Μανδρακός, η πρώην βουλευτής της ΝΔ Μίκα Ιατρίδη, δημοτικοί σύμβουλοι, ο τέως περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Κόκκινος, η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Νατάσα Βενετοκλή, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ, εκπρόσωποι από το χώρο του τουρισμού και άλλοι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου