Ειδήσεις

CNBC: Η ασυνέπεια της Τουρκίας φέρνει κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με Σκόπια και Βουλγαρία

Την πρόθεση της Άνγκελα Μέρκελ να μεταφέρει το προσφυγικό πρόβλημα στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης με το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια και την Βουλγαρία, για να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές (αλλά και οι αντιδράσεις) στην Γερμανία, επεσήμανε το αμερικανικό δίκτυο CNBC

Οι πολιτικοί αναλυτές του Eurasia Group (η μεγαλύτερη διεθνής συμβουλευτική εταιρεία για πολιτικές καμπάνιες) ανέφεραν στο CNBC ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη εισροή προσφύγων από την Συρία, που προσπαθούν να διαφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο, ωστόσο η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία, έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος και γι’ αυτό τον λόγο οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να δώσουν στην Τουρκία το ποσό των 3 δισ. ευρώ για να περιοριστεί, όσο είναι δυνατόν, ο αριθμός των προσφύγων.

Παράλληλα όμως, η Ελλάδα φέρει το μεγαλύτερο βάρος για τον περιορισμό των προσφύγων που ταξιδεύουν προς την βόρεια Ευρώπη. Οι Mujtaba Rahman, Naz Masraff και James Sawyer από το Eurasia Group τόνισαν ότι θεωρούν πως η συμφωνία των Ευρωπαίων με την Τουρκία δεν θα αποδώσει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα επιλέξει να μεταφέρει προσωρινά το πρόβλημα στην Ελλάδα, με στόχο να αποφύγει την περαιτέρω εισροή προσφύγων στην χώρα της.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές του Eurasia Group, είναι πολύ πιθανόν να κλείσουν τα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων και, ενδεχομένως και τα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία. Αν αυτό συμβεί, τα αποτελέσματα στην χώρα θα είναι επικίνδυνα από κοινωνική και οικονομική άποψη, δημιουργώντας κοινωνικές αναταραχές και αστάθεια, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από την ζώνη του ευρώ.

«Αν “σφραγιστούν” τα σύνορα με τα Σκόπια αυτό θα ενισχύσει το αντιευρωπαϊκό και εθνικιστικό συναίσθημα στην Ελλάδα και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί» τόνισαν οι πολιτικοί αναλυτές στο δίκτυο CNBC.

Το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει ότι η χώρα μόνο από τις 28 Ιανουαρίου του 2016 μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου δέχτηκε 16.723 μετανάστες και πρόσφυγες και τώρα καλείται να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων της με την κατασκευή πέντε «hotspots» και δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation centers).

«Οι χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα αυξάνουν την πίεση που βιώνει η χώρα, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως μια “λιμνάζουσα” οικονομία, αύξηση των κοινωνικών εντάσεων και πολιτική πίεση, παράγοντες που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν έξω από την ζώνη του ευρώ», τόνισαν χαρακτηριστικά οι πολιτικοί αναλυτές.

Όλα αυτά τη στιγμή που, σύμφωνα με τους αναλυτές, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει υπογράψει «απρόθυμα» μια τρίτη συμφωνία διάσωσης με τους διεθνείς δανειστές της χώρας από το περασμένο καλοκαίρι και βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο γύρο σκληρών ελέγχων εκ μέρους τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου