Ειδήσεις

Καταδίκη για κλοπή 56 ακινητοποιημένων αυτοκινήτων!

Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών, με 3ετή αναστολή, καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, ένας πρώην συμβασιούχος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ηλικίας 45 ετών, που κρίθηκε ένοχος κλοπής αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν, στην ίδια υπόθεση, δύο συγκατηγορούμενοί του και συγκεκριμένα ένας κάτοικος Ρόδου ηλικίας 42 ετών και ένας ιδιοκτήτης μάντρας, ηλικίας 61 ετών, που κατηγορήθηκε για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Οι ανωτέρω ενεπλάκησαν στην πολύκροτη υπόθεση της διάρρηξης αποθήκης και της κλοπής 56 ακινητοποιημένων αυτοκινήτων.
Την 30ή Μαΐου 2012 καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου από τον κ. Κ. Παπαδημητρίου, προφορικά, ότι άγνωστοι δράστες σε άγνωστο χρόνο παραβίασαν τα λουκέτα και αφαίρεσαν από αποθήκη που διατηρεί στα κτήματα της Καϊρ, 56 αυτοκίνητα τα οποία προορίζονταν για ανταλλακτικά. Ανέφερε επίσης ότι μετά την κλοπή συνάντησε πλησίον της αποθήκης του ένα άτομο που φορούσε στολή και επέβαινε σε όχημα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και σε ερώτηση αν γνωρίζει κάτι για την κλοπή, του απάντησε ότι τα οχήματα τα πήρε η υπηρεσία του σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, ότι έχουν δημοπρατηθεί και ότι θα πρέπει να πληρώσει την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον καθαρισμό της αποθήκης. Ακόμη του δήλωσε ότι είχε υποβληθεί μήνυση στον Εισαγγελέα διότι η αποθήκη του αποτελούσε εστία μόλυνσης!!.
Δήλωσε επίσης ότι τα αυτοκίνητα αυτά πιθανόν να έχουν μεταφερθεί στη μάντρα ανακύκλωσης παλαιών σιδήρων, που διατηρεί ο τρίτος κατηγορούμενος επί της επαρχιακής οδού Τσαΐρι – Αεροδρομίου. Οι αστυνομικοί μαζί με το θύμα μετέβησαν στη μάντρα και εκεί αναγνώρισε ανεπιφύλακτα πέντε από τα αυτοκίνητα τα οποία είχαν κλαπεί και είχαν μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών.
Την 4η Ιουνίου 2012 ο κ. Παπαδημητρίου υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Την 6η Ιουνίου 2012 κατασχέθηκαν άλλα 48 οχήματα που βρίσκονταν στη μάντρα και είχαν μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών.
Οι αστυνομικοί εξέτασαν στην πορεία τον πρόεδρο της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ κ. Ηλία Μπούκλα και τον κ. Ηλία Αργύρη, προϊστάμενο του γραφείου πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρόδου. Ανέφεραν ότι δεν εγνώριζαν οτιδήποτε για την κλοπή των οχημάτων από την αποθήκη που διατηρεί στα κτήματα της Καΐρ ο κ. Παπαδημητρίου και ότι ουδέποτε έδωσαν εντολή για την απομάκρυνση των οχημάτων από το συγκεκριμένο χώρο.
Εξετάστηκαν επιπλέον τρεις υπάλληλοι του ιδιοκτήτη της μάντρας οι οποίοι ανέφεραν ότι κατόπιν εντολής του μετέβησαν την 15η και 16η Μαΐου 2012 στην περιοχή «αμπέλια Καϊρ» προκειμένου να φορτώσουν διάφορα παλιοσίδερα και κατεστραμμένα αυτοκίνητα από μία αποθήκη.
Στο σημείο, όπως ανέφεραν, καθ’όλη τη διάρκεια των εργασιών της 15ης Μαϊου 2012 βρίσκονταν ο δεύτερος και ο πρώτος κατηγορούμενος ενώ την 16η Μαϊου 2012 στο σημείο βρίσκονταν μόνο ο πρώτος ο οποίος φορούσε στολή και είχε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της εταιρίας ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
Προανακρινόμενος ο πρώτος κατηγορούμενος αρνήθηκε τη σε βάρος του αποδιδόμενη κατηγορία και δήλωσε ότι είναι εθελοντής στην εταιρία ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Μαζί με τους άλλους εθελοντές της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ τους έχει ανατεθεί άτυπα η περισυλλογή των αδέσποτων κατσικιών στο νησί. Τον Απρίλιο του έτους 2012, όπως είπε, βρέθηκε με άλλους εθελοντές στην περιοχή «αμπελάκια Καϊρ» και εντόπισαν μία αποθήκη στην οποία έμπαιναν κατσίκια και υπήρχαν πολλά διαλυμένα αυτοκίνητα, μπουκάλια, ψόφια ζώα και κοπριά. Ενημέρωσε, όπως δήλωσε, τον κ. Αργύρη και την 17η Μαϊου 2012 μετέβησαν στο σημείο για αυτοψία. Μία εβδομάδα νωρίτερα πήρε μόνος του την πρωτοβουλία ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ανακύκλωση των οχημάτων και έτσι ήρθε σε επαφή με τον δεύτερο, του υπέδειξε τις περιοχές που χρήζουν καθαρισμού από ανακυκλώσιμα υλικά και εκείνος του έδωσε ένα χαρτί να υπογράψει που αφορούσε τις τυπικές διαδικασίες της ανακύκλωσης. Ανέφερε επίσης ότι στις 17 Μαϊου 2012 μετά την αυτοψία που έκαναν στο χώρο με τον κ. Αργύρη τον πήρε τηλέφωνο ο δεύτερος κατηγορούμενος προκειμένου να πάει στη μάντρα του τρίτου κατηγορουμένου για να πάρει κάποια χρήματα.
Πήγε εκεί πήρε από μια γυναίκα κάποιες αποδείξεις και χρήματα, τα οποία, όπως είπε, δε μέτρησε και τα έδωσε όλα στον δεύτερο.
Ο δεύτερος, που ήταν και ο μόνος που παρέστη χθες στη δίκη, εξεταζόμενος δεν αποδέχθηκε την αποδιδόμενη σ’ αυτόν κατηγορία και δήλωσε ότι ασχολείται με την ανακύκλωση υλικών. Με τον πρώτο, όπως είπε, γνωρίζεται περίπου τρία χρόνια. Υποστήριξε ότι τον κάλεσε στο κινητό του τηλέφωνο και του ζήτησε να συναντηθούν στην περιοχή «Αμπέλια Καϊρ» που υπήρχαν πολλά παλιά αυτοκίνητα και παλιοσίδερα προκειμένου να τα μαζέψουν για να καθαρίσει η περιοχή. Την επόμενη μέρα συναντήθηκαν στο σημείο. Ο πρώτος φέρεται να είχε μεταβεί εκεί με υπηρεσιακό αυτοκίνητο της εταιρίας ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και να φορούσε στολή της ίδιας εταιρίας. Του είπε ότι είναι προϊστάμενος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και του υπέδειξε τα αυτοκίνητα. Συνεννοήθηκαν με τον τρίτο κατηγορούμενο ότι θα ελάμβαναν αμοιβή ανάλογα με το βάρος των υλικών και κανόνισαν ότι ο ίδιος θα έπαιρνε μια προμήθεια 300€ από την εταιρία του τρίτου κατηγορούμενου. Είπε ακόμη ότι ο πρώτος τον είχε διαβεβαιώσει ότι επρόκειτο για υπηρεσιακή εργασία, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι ενεργεί υπηρεσιακά.
Για να διασφαλίσει την απεμπλοκή του από τυχόν παράνομες ενέργειες ζήτησε από τον πρώτο κατηγορούμενο μία υπεύθυνη δήλωση την οποία υπέγραψε για λογαριασμό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και την οποία παρέδωσε στον τρίτο κατηγορούμενο. Ακόμα δήλωσε ότι όπως έμαθε, την ημέρα που τελείωσε η φόρτωση των οχημάτων ο πρώτος πήγε στη μάντρα του τρίτου, παρέλαβε τα τιμολόγια που είχε εκδώσει ο τρίτος στο όνομά του και το χρηματικό ποσό των 1500€ περίπου. Αργότερα, όπως είπε, έμαθε από έναν Πακιστανό υπάλληλο του τρίτου ότι όταν τελείωσε η φόρτωση των οχημάτων πήγε στην αποθήκη ένα αυτοκίνητο με δύο άτομα και για πολλή ώρα συζητούσαν με τον πρώτο και του έδωσε την εντύπωση ότι ο ένας ήταν ο ιδιοκτήτης των αυτοκινήτων.
Θυμίζουμε ότι από την έρευνα προέκυψαν στοιχεία για άλλη όμοια κλοπή σε βάρος του γνωστού φανοποιού κ. Γ. Πάγκαλη και συγκεκριμένα 12 ακινητοποιημένων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών.
Ο τρίτος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι την 15η Μαΐου 2012 πήγε στα γραφεία της εταιρίας του ο δεύτερος μαζί με τον πρώτο ο οποίος του παρουσιάστηκε ως υπάλληλος και εκπρόσωπος της εταιρίας ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και του είπαν ότι στην περιοχή «αμπέλια Καΐρ» υπήρχαν κάποια παλιοσίδερα και κατεστραμμένα – καμένα αυτοκίνητα τα οποία θα έπρεπε να απομακρυνθούν καθώς αποτελούσαν εστία πιθανής πυρκαγιάς και μόλυνσης. Αυτός τους ζήτησε να του υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση και να του υποδείξουν σε ποιο όνομα θα εκδίδονταν τα παραστατικά πώλησης. Ο πρώτος του είπε να τα εκδώσει στο όνομά του και συμφώνησαν για αμοιβή ύψους 0,05€ το κιλό. Ανέφερε επίσης ότι το ίδιο απόγευμα και την επόμενη ημέρα μετέβησαν υπάλληλοι του μαζί με τον δεύτερο και τον πρώτο, ο οποίος φορούσε και τις δύο μέρες τη στολή της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και παρουσιάστηκε με το υπηρεσιακό όχημα και συντόνιζε τη διαδικασία. Ανέφερε επίσης ότι η συνεχής παρουσία του πρώτου με την ιδιότητα που του παρουσιάστηκε δεν του δημιούργησαν κάποια υποψία ότι υπήρχε κάτι παράνομο στη συναλλαγή.
Τον τρίτο κατηγορούμενο εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Βασίλης Καβουριού και την πολιτική αγωγή οι δικηγόροι κ.κ. Κ. Βαϊνάς και Β. Μπέης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου