Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δίαιτα είναι ο τρόπος ζωής που μέσω της σωστής διατροφής μπορεί να σε οδηγήσει στο επιθυμητό για εσένα αποτέλεσμα.
Η Δίαιτα εξπρές υπόσχετε γρήγορα αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Έχουν γίνει έρευνες που δείχνουν ότι τα άτομα που ακολουθούν μια τέτοια δίαιτα χάνουν έως και 11 κιλά σε 8 βδομάδες!
Κατά την παρακολούθηση των ατόμων αυτών, το 89% πήρε πίσω το βάρος σε λιγότερο από ένα χρόνο και 76% μετά από έναν χρόνο πήραν περισσότερο βάρος από ότι πριν υποβληθούν σε δίαιτα εξπρές!!
Συμπέρασμα: όχι μόνο δεν οδηγούν στο αποτέλεσμα που επιθυμεί το άτομο, αλλά τον ‘καταδικάζει’ σε έναν φαύλο κύκλο αυξομειώσεων του βάρους!
Πόσο επικίνδυνη είναι μια τέτοια δίαιτα;
Αυτές οι δίαιτες είτε βασίζονται στην πολύ χαμηλή κατανάλωση θερμίδων σε σχέση με τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, είτε στον αποκλεισμό ολόκληρης διατροφικής ομάδας από το ημερήσιο διαιτολόγιο.
Στην πρώτη περίπτωση, η πολύ χαμηλή κατανάλωση θερμίδων οδηγεί τον οργανισμό στο να κάψει μυϊκό ιστό.
Και αυτό δεν είναι καλό!! Στόχος μας, στην προσπάθεια απώλειας βάρους είναι να κάψουμε λίπος και όχι μυϊκό ιστό!
Το λίπος όμως είναι βραδύκαυστο, που σημαίνει ότι δεν προλαβαίνει ο οργανισμός μας να το κάψει, γιατί θα έχει ήδη τραβήξει ενέργεια από τον μυϊκό ιστό μας! Και δεν το θέλουμε!!
Στην δεύτερη περίπτωση, ο αποκλεισμός ολόκληρης διατροφικής ομάδας, θα οδηγήσει σε σοβαρές θρεπτικές ελλείψεις βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και θα επιβαρύνει τον οργανισμό μας!
Στόχος μια απώλειας βάρους θα πρέπει να είναι η προαγωγή της υγείας!
Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν επιλέγουμε να χάσουμε βάρος είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό που να μπορεί να μας προσφέρει μια ισορροπημένη διατροφή, που να μην αποκλείει τρόφιμα, να υπάρχει ποικιλία, να καλύπτει τις ενεργειακές και θρεπτικές μας ανάγκες!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ