Ειδήσεις

Υπερβαίνουν τα 10,5 εκ. ευρώ οι οφειλές καταναλωτών προς τη ΔΕΗ

Συσσωρεύονται τα χρέη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών της Δωδεκανήσου στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το Μάρτιο του 2017, το συνολικό ύψος των οφειλών προς τη ΔΕΗ ανερχόταν στα 10,5 εκατ, ευρώ. Ειδικότερα, η Δωδεκάνησος, κατέχει την πέμπτη θέση σε αριθμό καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 1000 ευρώ, (προηγούνται οι νομοί Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηρακλείου και Ευβοίας).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρά την επιτυχή τουριστική περίοδο και προφανώς την τόνωση της οικονομίας κατά τους θερινούς μήνες, οι καταναλωτές δεν προσήλθαν στα ταμεία, τουλάχιστον όχι στον αναμενόμενο βαθμό, με αποτέλεσμα να παραμένει υψηλό το συνολικό ποσό ληξιπρόθεσμων χρεών. Εν τω μεταξύ μόλις το 20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Δωδεκάνησα έχει διακανονιστεί, ποσοστό που κρίνεται ιδιαίτερα μικρό. Σημειώνεται ότι από 01.06.2017 τέθηκε σε ισχύ νέο πρόγραμμα διακανονισμών με ευνοϊκούς όρους που άφησε ωστόσο ασυγκίνητους τους οφειλέτες στα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με τη ρύθμιση η οφειλή έως 1.000 ευρώ καταβάλλεται άμεσα. Για τις οφειλές άνω των 1.000 ευρώ υπάρχουν δυο επιλογές: Είτε άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε 18 μηνιαίες δόσεις είτε καταβολή του 15% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε 36 μηνιαίες δόσεις. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, θα ισχύει 10% προκαταβολή και οι μηνιαίες δόσεις διαμορφώνονται ανάλογα με τον μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.
Όπως φαίνεται, επιχειρήσεις και καταναλωτές έχουν βρεθεί λόγω της οικονομικής κρίσης σε δυσμενή θέση μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. «Πονοκέφαλο» στη ΔΕΗ φαίνεται πάντως να προκαλούν τα χιλιάδες νοικοκυριά παρά οι μεγαλοοφειλέτες στους οποίους υπάρχει άμεση πρόσβαση και έλεγχος. Η κατάσταση με τους μικρούς οφειλέτες είναι πλέον «αχανής» με τη ΔΕΗ να δυσκολεύεται να περιορίσει τον αριθμό τους.
Βέβαια, τα μαντάτα για τους «μπαταχτσήδες» της ΔΕΗ δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα. Στο εξής αυξάνεται το επιτόκιο με το οποίο θα υπολογίζονται οι προσαυξήσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ για πρώτη φορά επιβάλλεται τόκος υπερημερίας και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων του Δημοσίου, οι οποίες έως τώρα ήταν άτοκες.
Τις αποφάσεις αυτές έλαβε πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, διαχωρίζοντας παράλληλα το επιτόκιο που εφαρμόζεται στους διακανονισμούς χρεών από αυτό που επιβαρύνει τις ληξιπρόθεσμες (μη ρυθμισμένες) οφειλές. Έως τώρα, τόσο οι διακανονισμοί χρεών από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (νοικοκυριά, επιχειρήσεις) όσο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιβαρύνονταν με το δικαιοπρακτικό επιτόκιο που είναι 5,25%. Στο εξής, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα τοκίζονται με το επιτόκιο υπερημερίας που είναι 6% το χρόνο, ενώ το επιτόκιο στις ρυθμίσεις παραμένει στο 5,25%.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου