Ειδήσεις

Ποντάρει στο Δρόμο του Μεταξιού για τον τουρισμό η Ελλάδα

Ισχυροποίηση του διεθνούς της ρόλου της χώρας στον τουρισμό, σύμφωνα με το υπ. Τουρισμού, συνιστά η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού να επιλέξει την Ελλάδα για να διοργανώσει την 8η Διεθνή Συνάντηση για τον Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού.

Με επιστολή του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος του Δρόμου του Μεταξιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Zhu Shanzhong συνεχάρη την Υπουργό Έλενα Κουντουρά που είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα για την ανάληψη αυτής της διοργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, 9-12 Οκτωβρίου του 2018.

«Θεωρούμε την Ελλάδα έναν εξαιρετικό συνεργάτη και η συμβολή σας χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και από το Πρόγραμμα για το Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού» αναφέρεται στην επιστολή.

Τονίζει την άνευ προηγουμένου υποστήριξη της Υπουργού Τουρισμού, που συνέβαλε η Ελλάδα να καταστεί ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού.

Σημειώνει ότι το πρόγραμμα για το Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού συνάδει με την εθνική τουριστική πολιτική που υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού για να καταστεί η Ελλάδα παγκόσμιος προορισμός για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.

Στην επιστολή επίσης αναφέρεται ότι η συνδιοργάνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το Υπουργείου Τουρισμού και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης στην Αλεξανδρούπολη της 1ης Διεθνούς Ημερίδας για τον Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού τον περασμένο Απρίλιο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα κατέγραψε πρόσφατη ανάλυση του Ελληνο – Κινεζικού Οικονομικού Συμβουλίου υπάρχει εξαπλασιασμός των θεωρήσεων εισόδου – visa – από την Κίνα μέσα σε επτά χρόνια.

«Από το 2010 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θεωρήσεων από Πεκίνο, Σαγκάη και Γκουαντζού έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί» αναφέρεται σχετικά. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότεροι Κινέζοι ταξιδεύουν στην Ελλάδα με Visa που έχει εκδοθεί για άλλη χώρα της Schengen (π.χ. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) στο πλαίσιο ενός τουριστικού «πακέτου» επίσκεψης δύο ή περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία θεωρήσεων (Visa) που έχει στη διάθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Complete Data On Short Stay Visas) τα τελευταία έξι χρόνια ο αριθμός των Κινέζων που επέλεξε να ταξιδέψει εντός Schengen αυξήθηκε πάνω από 4 εκατομμύρια, φτάνοντας στο τέλος του προηγούμενου έτους, τα 15.199.757.

Η ύπαρξη ήδη από το Σεπτέμβριο των απευθείας πτήσεων από την Κίνα, η ενίσχυση της κρουαζιέρας με ανάδειξη του Πειραιά σε «home port», η ταχύτερη έκδοση θεωρήσεων (Visa) από τα ελληνικά προξενεία και η επέκταση στην Ελλάδα κινεζικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών όπως το Alibaba, η Alitrip, η Alipay και το Baidu, κάνουν Κινέζους αξιωματούχους και επικεφαλής τουριστικών επιχειρήσεων να προβλέπουν τον… δεκαπλασιασμό του αριθμού των Κινέζων ταξιδιωτών στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη τριετία ή πενταετία, κάνοντας λόγο για 1 με 1,5 εκατομμύριο Κινέζους ταξιδιώτες ετησίως.

Είναι ενδεικτικό ότι  κατά την παρουσία του στην Ελλάδα την περασμένη Άνοιξη στο φόρουμ για τους αρχαίους πολιτισμούς που διοργάνωσε του υπουργείο Εξωτερικών ο Κινέζος υπουργός εξωτερικών Γουαγκ Γι υπογράμμισε ότι η χώρα μας μπορεί να δεχθεί 1,5 εκατομμύριο τουρίστες από την Κίνα. Δηλαδή δέκα φορές περισσότερους από ό,τι είχε πέρυσι. Ανέφερε, δε, ως παράλληλο παράδειγμα τη Ρώμη που λόγω του μεγάλου αρχαίου πολιτισμού, 3 εκατομμύρια συμπατριωτών του επισκέπτονται τα μνημεία και τους ιστορικούς τόπους.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου