ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα επίπεδα ρεκόρ για τον παγκόσμιο Τουρισμό

news room 4 λεπτά ανάγνωση
τουρισμός

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ κινεί­ται ο παγκό­σμιος του­ρι­σμός, με τις διε­θνείς του­ρι­στι­κές αφίξεις κατά τη διάρ­κεια του 8μήνου να δια­μορ­φώ­νο­νται σε 901 εκα­τομ­μύ­ρια, παρου­σιά­ζο­ντας δυνα­μική ανά­πτυξη κατά 7%, ποσοστό μεγα­λύ­τερο από κάθε άλλη φορά.

Η Ευρώπη, μαζί με την Αφρική «πρω­τα­γω­νι­στούν» σε αυτή την εξέλιξη, ενώ οι προ­ο­πτι­κές για το σύνολο του έτους παρα­μέ­νουν θετικές.

Η ζήτηση για διεθνή του­ρι­σμό παρέ­μεινε σε υψηλά επίπεδα κατά το απο­κο­ρύ­φωμα της καλο­και­ρι­νής, του­ρι­στι­κής περιό­δου στο βόρειο ημι­σφαί­ριο. Οι διε­θνείς αφίξεις του­ρι­στών τον Ιούλιο και τον Αύγου­στο ανήλθαν συνο­λικά σε 300 εκα­τομ­μύ­ρια, για πρώτη φορά σύμφωνα με το τελευ­ταίο παγκό­σμιο βαρό­με­τρο του­ρι­σμού του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Του­ρι­σμού (WTO). Πολλοί προ­ο­ρι­σμοί ανέ­φε­ραν διψήφια ανά­πτυξη, ιδίως στη Μεσό­γειο.

Σύμφωνα με το τελευ­ταίο Παγκό­σμιο Βαρό­με­τρο Του­ρι­σμού UNWTO, από τον Ιανουά­ριο έως τον Αύγου­στο του 2017, οι προ­ο­ρι­σμοί παγκο­σμίως υπο­δέ­χτη­καν 901 εκα­τομ­μύ­ρια του­ρί­στες (δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις), 56 εκα­τομ­μύ­ρια περισ­σό­τε­ρους από την αντί­στοιχη περίοδο του 2016. Αυτό αντι­στοι­χεί σε ισχυρή αύξηση 7% , πολύ μεγα­λύ­τερη από τα προη­γού­μενα έτη. Με δυνατές προ­ο­πτι­κές για τους υπό­λοι­πους μήνες του έτους, το 2017 θα είναι το όγδοο συνεχές έτος στα­θε­ρής ανά­πτυ­ξης για τον διεθνή του­ρι­σμό.

Τα απο­τε­λέ­σματα αντι­κα­το­πτρί­ζουν τη συνεχή ανά­πτυξη πολλών προ­ο­ρι­σμών σε συν­δυα­σμό με την ανά­καμψη όσων αντι­με­τω­πί­ζουν θέματα ασφά­λειας τα τελευ­ταία χρόνια.

Από τις περιο­χές, η ανά­πτυξη ήταν ισχυ­ρό­τερη στην Αφρική (9%) και στην Ευρώπη (8%), ακο­λου­θού­με­νες από την Ασία και τον Ειρη­νικό (6%), τη Μέση Ανατολή (5%) και την Αμερική (3%) .

Αυτή η ισχυρή απόδοση επι­βε­βαιώ­νε­ται από εμπει­ρο­γνώ­μο­νες από όλο τον κόσμο που συμ­με­τεί­χαν στην έρευνα για τον Δείκτη Εμπι­στο­σύ­νης του UNWTO, οι οποίοι αξιο­λό­γη­σαν πολύ θετικά την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου. Οι προ­ο­πτι­κές για τους τελευ­ταί­ους τέσ­σε­ρις μήνες του 2017 παρα­μέ­νουν επίσης θετικές, σύμφωνα με την άποψη των ειδικών.

«Ο του­ρι­σμός είναι σημα­ντική οικο­νο­μική «μηχανή» και «γεν­νή­τρια» απα­σχό­λη­σης, που συμ­βάλ­λει στη βελ­τί­ωση δια­βί­ω­σης εκα­τομ­μυ­ρίων ανθρώ­πων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο γενικός γραμ­μα­τέας του UNWTO, πριν από τη WTM.

«Καθώς φτά­νουμε στο τέλος του Διε­θνούς Έτους του Αει­φό­ρου Του­ρι­σμού για την Ανά­πτυξη, πρέπει να σκε­φτούμε πώς να δια­χει­ρι­στούμε τον του­ρι­σμό με υπεύ­θυνο και βιώσιμο τρόπο και μετά το 2017. Με μεγι­στο­ποί­ηση των κοι­νω­νι­κών και οικο­νο­μι­κών οφελών από τον του­ρι­σμό και με παράλ­ληλη ελα­χι­στο­ποί­ηση των αρνη­τι­κών επι­πτώ­σεων στα μέρη υπο­δο­χής, το περι­βάλ­λον θα παρα­μεί­νει στην πρώτη γραμμή των προ­σπα­θειών μας τα επόμενα χρόνια, με τους υπεύ­θυ­νους για τη χάραξη πολι­τι­κής, τις επι­χει­ρή­σεις και τους ταξι­διώ­τες να συμ­βάλ­λουν σε αυτόν τον κοινό στόχο», πρό­σθεσε ο ο γενικός γραμ­μα­τέας του UNWTO.

Διψήφια ποσοστά ανά­πτυ­ξης στη Μεσό­γειο

Στην Ευρώπη (8%) οι διε­θνείς αφίξεις ανέ­καμ­ψαν, τόσο στη Νότια και Μεσο­γειακή Ευρώπη (12%), όσο και στη Δυτική Ευρώπη (7%), μετά από ένα αδύναμο 2016. Οι αφίξεις αυξή­θη­καν κατά 6% στη Βόρεια Ευρώπη και κατά 4% στην Ανα­το­λική Ευρώπη μεταξύ Ιανουα­ρίου και Αυγού­στου 2017.

Η Αφρική (9%) κατέ­γραψε τη μεγα­λύ­τερη ανά­πτυξη μεταξύ των πέντε περιο­χών, χάρη στην ισχυρή ανά­καμψη της Βόρειας Αφρικής (15%) και στα υγιή απο­τε­λέ­σματα της Βορειο­α­να­το­λι­κής Αφρικής (5%).

Η Νότια Ασία (10%) οδήγησε την ανα­πτυ­ξιακή πορεία της Ασίας και του Ειρη­νι­κού (6%), ακο­λου­θού­μενη από τη Νοτιο­α­να­το­λική Ασία (8%) και την Ωκεανία (7%), όπου τα απο­τε­λέ­σματα ήταν μάλλον ανά­μει­κτα.

Οι περισ­σό­τε­ροι προ­ο­ρι­σμοί στην Αμερική (3%) συνέ­χι­σαν να έχουν θετικά απο­τε­λέ­σματα, με τη Νότια Αμερική στην κορυφή (7%), ακο­λου­θού­μενη από την Κεντρική Αμερική και την Καραϊ­βική (4%). Στη Βόρεια Αμερική (2%), τα ισχυρά απο­τε­λέ­σματα στο Μεξικό και τον Καναδά έρχο­νται σε αντί­θεση με τη μείωση στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες, τον μεγα­λύ­τερο προ­ο­ρι­σμό της περιο­χής.

Τα απο­τε­λέ­σματα στη Μέση Ανατολή (5%) είναι μικτά, με ορι­σμέ­νους προ­ο­ρι­σμούς να ανα­κάμ­πτουν από την αρνη­τική πορεία των προη­γού­με­νων ετών, ενώ άλλοι να παρου­σιά­ζουν μειώ­σεις έως τον Αύγου­στο.

Ανα­κάμ­πτουν Ρωσία και Βρα­ζι­λία

Η αύξηση των εισερ­χό­με­νων επι­σκε­πτών σε πολλούς προ­ο­ρι­σμούς ανά τον κόσμο τρο­φο­δο­τή­θηκε από την ισχυρή ζήτηση για εξερ­χό­μενο του­ρι­σμό από την πλειο­ψη­φία των αγορών.

Μεταξύ των πρώτων 10 αγορών, οι δαπάνες για διεθνή του­ρι­σμό αυξή­θη­καν ταχύ­τερα στην Κίνα (19%), τη Δημο­κρα­τία της Κορέας (12%), τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες (8%) και τον Καναδά (7%). Οι δαπάνες από τη Γερ­μα­νία, το Ηνωμένο Βασί­λειο, την Αυστρα­λία, την Ιταλία και το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) αυξή­θη­καν μεταξύ 3% και 5%, ενώ η Γαλλία παρου­σί­ασε μέτρια αύξηση 1%.

Αξίζει να σημειω­θεί ότι πέρα από τις Top 10 αγορές, σημα­ντική είναι η ανά­καμψη της ζήτησης για τη Ρωσική Ομο­σπον­δία (27%) και τη Βρα­ζι­λία (35%), μετά από αρκετά χρόνια μείωσης των του­ρι­στι­κών δαπανών στο εξω­τε­ρικό.

.Δια­βά­στε περισ­σό­τερα στο money-tourism.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.