Ρεπορτάζ

«Ο Δήμος Ρόδου αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης»

Δηλώσεις σχετικά με την έλλειψη χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ρόδου και με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2018 και του τεχνικού προγράμματος, έκανε χτες ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Βαγγέλης Μανδρακός.
«Την περασμένη Κυριακή έγιναν διαδοχικά οι δύο συνεδριάσεις, όπως προβλέπει ο νόμος για την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου για το οικονομικό έτος 2018 και του τεχνικού προγράμματος. Πράγματι, στο Τεχνικό πρόγραμμα φάνηκε όλη η δράση που έχει προγραμματίσει η δημοτική αρχή για το επόμενο έτος και όπως είπε ο δήμαρχος, ήταν μια δύσκολη χρονιά. Πολλά από τα προγράμματα που είχαμε βάλει στον προϋπολογισμό δεν προχώρησαν τόσο από αποφάσεις της κυβέρνησης, όσο και από την έλλειψη χρηματοδότησης προς τους Δήμους. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς από διάφορα προγράμματα, δεν γνωρίζουμε αν θα είναι τελικώς, λιγότεροι ή περισσότεροι οι πόροι. Συνεπώς, η υλοποίηση του Τ.Π. εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες» όπως ανέφερε.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, θέμα το οποίο επισημαίνει συνεχώς και αδιαλείπτως ο ίδιος ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος –ο οποίος εξέφρασε για πολλοστή φορά την έντονη δυσαρέσκειά του και στην πρόσφατη συνεδρίαση- ο κ. Μανδρακός, δήλωσε:
«Ο ΔΗΦΟΔΩ καταργήθηκε δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής –τέτοιες περίπου μέρες. Αυτό σημαίνει την απώλεια ενός τεράστιου εσόδου το οποίο για τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, λειτούργησε πολύ θετικά, καθώς έδινε περίπου 10εκ. ευρώ το χρόνο. Όπως αντιλαμβάνεστε με ένα τέτοιο ποσό στον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου το οποίο προερχόταν από ίδια έσοδα, μπορούσαν να γίνουν πολλά. Είναι πολύ μεγάλο το πλήγμα το οποίο υπέστη η δημοτική αρχή σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν μειωθεί κατά πολύ τα έσοδα. Συνεπώς, οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια είναι πολύ δύσκολες για να γίνουν δράσεις του Δήμου. Ο πολίτης, βέβαια, ζητάει έργο. Όμως όταν δεν υπάρχουν τα χρήματα… δεν μπορούν να γίνουν πολλά».
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου συνέδεσε την απώλεια του ΔΗΦΟΔΩ με την χρηματοδότηση του ΠΡΟΤΟΥΡ, του οποίου η τύχη είναι αμφίβολη και η μοίρα του κρέμεται από μία κλωστή, και δεν δίστασε να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι:
«Στο ζήτημα του ΠΡΟΤΟΥΡ, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο απαγορεύει στον Δήμο Ρόδου, που ήταν μέχρι πρότινος ο βασικός χρηματοδότης (και μέσω του ΔΗΦΟΔΩ) να χρηματοδοτήσουμε κάποιες συγκεκριμένες δράσεις. Π.χ. τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων, χρέη παρελθόντων ετών που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον Δήμο. Συνεπώς, η λύση θα πρέπει να δοθεί από τους υπόλοιπους φορείς που συμμετέχουν στον ΠΡΟΤΟΥΡ. Δυστυχώς, δεν έχει βρεθεί ακόμη ένα πεδίο συνεννόησης. Επιτρέψτε μου πάντως, να εκφράσω την προσωπική μου άποψη και να σας πω ότι δεν είμαι αισιόδοξος για την συνέχιση της λειτουργίας του ΠΡΟΤΟΥΡ, λόγω αυτής της κατάστασης. Όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη της ύπαρξης του οργανισμού, αφού ήταν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την προώθηση του τουρισμού της Ρόδου, όμως το νομικό πλαίσιο καθιστά πολύ δύσκολη την συνέχισή του. Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που έχει αποδείξει την χρησιμότητά του, όμως το πρόβλημα με την χρηματοδότησή του δείχνει ότι δεν θα υπάρξει αίσιο τέλος…»
Πληροφορίες της «δ» ανέφεραν χτες πως προχωράει η υλοποίηση του προγραμματισμού του τρέχοντος έτους καθώς έχουν γίνει ήδη κάποιες δράσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Θυμίζουμε πως αυτός ο προγραμματισμός έχει προϋπολογσμό ύψους 370.000 ευρώ και είναι αμφίβολο εάν θα γίνει εφικτή η απορρόφησή τους. Η επόμενη συνεδρίαση προγραμματίζεται να γίνει μέχρι το τέλος του μηνός ή στις αρχές του επομένου και η δημοτική αρχή, βρίσκεται στην διαδικασία συμμετοχής στις εκθέσεις με την αντιδήμαρχο κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου και άλλα μέλη του οργανισμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου