ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Προσλήψεις» σκύλων στα τελωνεία για τα κρυμμένα μετρητά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
100

Στην υπη­ρε­σία των τελω­νείων θα εντα­χθούν σκύλοι που θα ανι­χνεύ­ουν μετρητά σε κρύπτες και βαλί­τσες!

Το ανα­κοί­νωσε η γενική διευ­θύ­ντρια Τελω­νείων και Ειδικού Φόρου Κατα­νά­λω­σης (ΕΦΚ) Ειρήνη Για­λούρη, στη διάρ­κεια συνε­δρίου που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε τη Δευτέρα στη Θεσ­σα­λο­νίκη.

Οι πρώτοι σκύλοι – ανι­χνευ­τές χαρ­το­νο­μι­σμά­των άρχισαν ήδη να εκπαι­δεύ­ο­νται και ανα­μέ­νε­ται να προ­σφέ­ρουν τις πολύ­τι­μες υπη­ρε­σίες τους στα τελω­νεία των μεθο­ρια­κών σταθμών, των αερο­δρο­μίων και των λιμα­νιών της χώρας.

“Η τελω­νειακή υπη­ρε­σία έχει αρχίσει ήδη την εκπαί­δευση σκύλων ανι­χνευ­τών για ρευστά δια­θέ­σιμα που είναι πρώτη φορά στη χώρα. Οι σκύλοι αυτοί θα τοπο­θε­τη­θούν στα συνο­ριακά σημεία της χώρας και θα εντο­πί­ζουν βαλί­τσες με χρήματα τα οποία δια­κι­νού­νται παρά­νομα (εξά­γο­νται, ή εισά­γο­νται στη χώρα)”, είπε η Ειρήνη Για­λούρη στην ομιλία της, με θέμα: ″Η στρα­τη­γική της γενικής διεύ­θυν­σης Τελω­νείων και ΕΦΚ στην αντι­με­τώ­πιση του λαθρε­μπο­ρίου″, στο 8ο ετήσιο συνέ­δριο, “Thessaloniki Tax Forum”.

Η γενική διευ­θύ­ντρια Τελω­νείων και ΕΦΚ, χαρα­κτή­ρισε πολύ μεγάλη επι­τυ­χία της τελω­νεια­κής υπη­ρε­σίας την πρό­σφατη σύλληψη επι­βά­τι­δας αερο­σκά­φους, προ­ερ­χό­μενη από την Μόσχα, η οποία μετέ­φερε στις απο­σκευές της 2,3 ευρώ. “Γίνεται έρευνα και υπάρ­χουν υποψίες ότι αυτά τα λεφτά προ­ο­ρί­ζο­νταν για παρά­νο­μες δρα­στη­ριό­τη­τες ή για να τρο­φο­δο­τή­σουν την τρο­μο­κρα­τία. Αυτά θα τα δείξει η έρευνα”, είπε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Σύμφωνα με στοι­χεία που παρέ­θεσε η Ειρήνη Για­λούρη, από το έτος 2000 μέχρι σήμερα το προ­σω­πικό στα τελω­νεία της χώρας μειώ­θηκε κατά 46%, το πρώτο οκτά­μηνο του 2016 τα έσοδα από τις τελω­νεια­κές υπη­ρε­σίες υπερ­βαί­νουν κατά 3,5% το στόχο που είχε τεθεί, ενώ ταυ­τό­χρονα διπλα­σιά­στη­καν τα πρό­στιμα από τελω­νεια­κές παρα­βά­σεις.

Ακόμα, τα βεβαιω­θέ­ντα πρό­στιμα και οι φόροι, για το χρονικό διά­στημα Ιανουα­ρίου – Σεπτεμ­βρίου 2016, υπε­ρέ­βη­σαν το ποσό των 349 εκατ. ευρώ, ενώ οι κατα­σχέ­σεις, το 2015, εμφά­νι­σαν αύξηση -σε σύγκριση με το 2014- και το μεγα­λύ­τερο ποσοστό τους (28%) αφορά κατα­σχέ­σεις καπνι­κών προ­ϊ­ό­ντων. Αντί­στοιχα, το 24% παρα­ποι­η­μένα προ­ϊ­ό­ντα και το 13% αλκο­ο­λούχα.

Όσον αφορά τις κατα­σχέ­σεις προ­ϊ­ό­ντων καπνού, το διά­στημα Ιανουα­ρίου – Αυγού­στου 2016, παρου­σί­α­σαν αύξηση, που αγγίζει το 60% σε σχέση με το αντί­στοιχο περσινό διά­στημα, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι “η αύξηση των ειδικών φόρων τα τελευ­ταία χρόνια οδηγεί σε λαθρε­μπο­ρι­κές πράξεις”. Τόνισε, ότι για την αντι­με­τώ­πιση του φαι­νο­μέ­νου, στο επι­χει­ρη­σιακό σχέδιο της γενικής γραμ­μα­τείας για το 2016 έχουν τεθεί συγκε­κρι­μέ­νοι στόχοι και ανα­φέρ­θηκε στα κλι­μά­κια ελέγχου που επι­χει­ρούν στους οδικούς άξονες με τις όμορες χώρες, στα νεο­σύ­στατα κλι­μά­κια κινητών ελέγχων (όπως είπε, λει­τουρ­γούν 4 και μέχρι τα τέλη του χρόνου θα αυξη­θούν σε 10), στην θαλάσ­σια ομάδα ελέγχου, στους υπαλ­λή­λους των τμη­μά­των δίωξης και στους 1.000 ανι­χνευ­τές της τελω­νεια­κής υπη­ρε­σίας.

“Όραμά μας είναι να απο­τε­λέ­σουν τα τελω­νεία υπο­δειγ­μα­τική υπη­ρε­σία του δημο­σίου και κεντρικό πυλώνα για την ανά­καμψη, ενώ βασικοί μας στόχοι είναι η αύξηση των δημο­σίου εσόδων, η κατα­πο­λέ­μηση λαθρε­μπο­ρίου και προ­στα­σία της δημό­σιας υγείας και ασφά­λειας”, κατέ­ληξε.

thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.