Ειδήσεις

NAVTEX κατά «Nautical Geo» – Το αβέβαιο μέλλον του East Med

Μια τεράστια ζώνη ασκήσεων με πραγματικά πυρά έχει δημιουργήσει η Αγκυρα μέσω της έκδοσης NAVTEX, οι οποίες καταλαμβάνουν θεωρητικά το σύνολο της κυπριακής ΑΟΖ από τα 5 ναυτικά μίλια από την Πάφο και προς τα δυτικά, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «autical Geo» το οποίο παραμένει ελλιμενισμένο στη Λάρνακα από την περασμένη εβδομάδα. Μετά την πρώτη απόπειρα του ερευνητικού να πραγματοποιήσει έρευνες και την ουσιαστική απαγόρευση εξόδου από τις τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες, έχει αποφασιστεί η παραμονή του στο κυπριακό λιμάνι έως ότου ηρεμήσει η κατάσταση. Μια τέτοια εκτίμηση είναι μάλλον υπερβολικά αισιόδοξη, καθώς οι Τούρκοι έχουν ήδη «κλειδώσει»με NAVTEX την περιοχή έως και τις 13 Οκτωβρίου, θεωρητική ημέρα λήξης των σχεδιαζόμενων ερευνών του «Νautical Geo». Είναι απολύτως σαφές ότι οι Τούρκοι παρακολουθούν τις δραστηριότητες του πλοίου από πολύ κοντά και τις τελευταίες ημέρες τις αναδεικνύουν ως έμπρακτη απόδειξη της «συνωμοσίας» μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Αγκυρας.

Επί του πρακτέου πάντως, όπως φάνηκε και από τη χλιαρή και ίσων αποστάσεων αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προ ολίγων ημερών, οι δραστηριότητες σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του αγωγού East Med δεν θεωρούνται ουσιαστικές όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από παράγοντες ευρύτερα στην περιοχή. Φυσικά, η τουρκική στάση στα ανατολικά της Κρήτης παρείχε μια ακόμα ξεκάθαρη εικόνα (η οποία αξιοποιήθηκε αρκούντως από την Αθήνα) προκειμένου να φανεί ότι η Αγκυρα δεν διστάζει να παραβιάσει δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Αίγυπτο.

Υπάρχουν ενδείξεις πως οι δραστηριότητες σχετικά με την υλοποίηση του αγωγού East Med δεν θεωρούνται πλέον ουσιαστικές από τις ΗΠΑ, αλλά και από παράγοντες ευρύτερα στην περιοχή.
Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και επανειλημμένες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων το προηγούμενο εξάμηνο σχετικά με την επιτυχία των ενεργειακών πρότζεκτ από την αγορά και μόνο από αυτήν, υποδηλώνουν ότι στην Ουάσιγκτον, πέρα από τη γενικότερη στάση χαλάρωσης έναντι της Αγκυρας, πιστεύουν ότι το σχέδιο για τον αγωγό East Med ως μέσο πίεσης προς την Τουρκία έχει πλέον ολοκληρώσει τον βίο του. Αλλωστε, και η ίδια η Αθήνα προχωράει ολοταχώς στις συνεννοήσεις που απαιτούνται με το Κάιρο, ώστε να υπάρχει στο μέλλον η δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και (εν καιρώ) φυσικού αερίου. Η Αίγυπτος γίνεται σταδιακά κόμβος ενέργειας για το σύνολο της περιοχής και αυτό εκ των πραγμάτων αποτελεί μια επιλογή εις βάρος σχεδίων όπως ο East Med.

Αεροσκάφη
Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-15 της αμερικανικής αεροπορίας (USAFE) στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, που είχε την επωνυμία «astle Forge» Η χρήση της 110 ΠΜ από τις αμερικανικές δυνάμεις έχει πυκνώσει τα τελευταία χρόνια και σκοπός της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) είναι να ενισχυθεί, κάτι που –ούτως ή άλλως–προβλέπεται και από την υφιστάμενη διμερή συμφωνία.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου