Ειδήσεις

Θετικό το ισοζύγιο στο εννιάμηνο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων

Θετικό είναι το ισοζύγιο που εμφανίζουν στο πρώτο εννιάμηνο του 2017, οι εγγραφές-διαγραφές επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική».
Όπως προκύπτει, στο πρώτο εννιάμηνο του 2017, πραγματοποιήθηκαν 490 εγγραφές νέων επιχειρήσεων στα Δωδεκάνησα και 355 διαγραφές. Εχει ενδιαφέρον να σημειωθεί πως το ισοζύγιο ήταν αρνητικό στα τελευταία πέντε χρόνια, πλην του 2017.
Ειδικότερα, όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα, στο πρώτο εννιάμηνο του 2017 άνοιξαν 64 επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο και 49 έκλεισαν, 271 στον τομέα παροχής υπηρεσιών και έκλεισαν 156, 118 στο εμπορικό τμήμα και έκλεισαν 105 ενώ σε ο,τι αφορά την μεταποίηση άνοιξαν 37 επιχειρήσεις και έκλεισαν 45.
Αν και είναι ενθαρρυντικό το θετικό ισοζύγιο που καταγράφεται, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως σχεδόν το 90% των νέων αυτών επιχειρήσεων αφορούν στους κλάδους παροχής υπηρεσιών και εστίασης. Πρόκειται ουσιαστικά για καταστήματα που αφορούν γρήγορο φαγητό και πολλές φορές απασχολούν ελάχιστο προσωπικό, ενώ δεν υπάρχουν επιχειρήσεις έντασης απασχόλησης, κάτι που είναι πολύ βασικό για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις αφορούν σε mini bar, café, ταχυφαγεία – σαντουιτσάδικα, κυρίως συνοικιακά, τα οποία τις περισσότερες φορές απασχολούν μέλη της ίδιας οικογένειας με περιορισμένο κύκλο εργασιών. Οι όποιες ενάρξεις καταγράφονται στους κόλπους του Επιμελητηρίου, αφορούν σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν ένα έως δύο άτομα και συνήθως μέλη της ίδιας οικογένειας.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, είναι πως πρόκειται στην πλειονότητά τους για εποχιακές επιχειρήσεις, που από τον ερχόμενο μήνα θα διακόψουν την λειτουργία τους, μέχρι την επόμενη σεζόν.
Παράλληλα, όπως συμβαίνει σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων, με βάση τα στοιχεία του μητρώου τους, δεν είναι ένας «καθαρός» αριθμός. Σε αυτόν περιλαμβάνονται εκατοντάδες επιχειρήσεις, που ενώ στο μητρώο παρουσιάζονται ενεργές, κατ ‘ ουσίαν βρίσκονται σε αδράνεια – «ομηρεία» και αδυνατούν να προχωρήσουν σε διακοπή, καθώς αντιμετωπίζουν κωλύματα προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και λοιπούς οργανισμούς. Μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κλείσει τα βιβλία του με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις τους να φαίνονται λειτουργούσες ενώ στην ουσία έχουν κλείσει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΝΝΙΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2017

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου