Ειδήσεις

Μπήκε πάνω σε γερές βάσεις ο τουρισμός των νησιών μας

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την τουριστική κίνηση, που μέχρι και σήμερα, αρχές του Οκτώβρη, εξελίσσεται αρκετά καλά, όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου: «Εμείς ξεκινήσαμε από τον περασμένο Γενάρη ετοιμάζοντας το στρατηγικό σχέδιο της ΠΝΑ για τον τουρισμό. Στόχος μας ήταν να περάσουμε στην ψηφιακή εποχή, διότι χωρίς αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για Τουρισμό πλέον. Το τριετές στρατηγικό μας πλάνο είχε τρεις άξονες: ο ένας ήταν το κομμάτι με τα social media, ο δεύτερος ήταν οι τουριστικές εκθέσεις και ο τρίτος ήταν ουσιαστικά τα ΜΜΕ για την προώθηση και προβολή. Κινούμενοι πάνω σε αυτούς τους άξονες, βλέπουμε τα αποτελέσματα τα οποία είναι τώρα πια ορατά, όπως α. η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου β. το άνοιγμα σε νέες αγορές γ. η βελτίωση της ποιότητας των επισκεπτών, και μια σειρά από δράσεις που θέλουμε να συνεχίσουμε».
Αναφορικά με τον άξονα των social media και των ΜΜΕ αυτό στο οποίο δόθηκε βαρύτητα ήταν η αρχική καμπάνια (Aegean like no other) η οποία και θα συνεχιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια καθώς κρίθηκε ότι πήγε πολύ καλά. Η εν λόγω καμπάνια θα χρησιμοποιηθεί και στις τουριστικές εκθέσεις, αρχής γενομένης από το Λονδίνο, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοέμβρη και θα αποτελέσει εφαλτήριο για τις προετοιμασίες ενόψει της τουριστικής περιόδου του 2017.

Η επιμήκυνση και
οι νέες αγορές
«Τα αποτελέσματα της επιμήκυνσης, που παραμένει ο μεγαλύτερος στόχος, ουσιαστικά έχουν ξεκινήσει να φαίνονται αυτή την περίοδο. Προσπάθειες έχουν ξαναγίνει πολλές φορές στο παρελθόν από όλες τις πλευρές. Υπάρχουν ωστόσο ήδη οι βάσεις και επειδή είμαστε ένας ελκυστικός και σύγχρονος προορισμός, φέτος προχωρήσαμε καλύτερα. Η Ρόδος έχει δώσει εμπράκτως δείγματα γραφής ότι μπορεί να στηρίξει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η ίδια η αγορά μπορεί να στηρίξει το εγχείρημα. Πιστεύω ότι και οι επισκέπτες που θα έρθουν στην Ρόδο το χειμώνα, δεν θα έχουν πρόβλημα με τις επισκέψεις σε διάφορα σημεία της πόλης και του νησιού –γενικότερα» τόνισε η κ. Παπαβασιλείου.
Πέραν της φετινής τουριστικής περιόδου, τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στις νέες αγορές. Πάνω σε αυτό η ΠΝΑ ξεκίνησε μια προσπάθεια με την αγορά της Ιορδανίας, η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και οι πτήσεις θα ξεκινήσουν από τα τέλη Ιουνίου του 2017 έως τις αρχές Σεπτεμβρίου –ως πρώτο βήμα.
«Κατά τους πρώτους δύο μήνες φέτος, ρίξαμε το βάρος μας στην προσπάθεια αλλαγής της εικόνας και του κλίματος που κυριαρχούσε στο εξωτερικό όσον αφορά τα νησιά μας και το προσφυγικό. Αυτή η περίοδος λειτούργησε ως μεταβατικό στάδιο πριν την έναρξη της σεζόν. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης.

Οι τουριστικές εκθέσεις
Όσον αφορά την προετοιμασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την συμμετοχή της στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, η κ. Παπαβασιλείου δήλωσε πως θα ξεκινήσει από την Έκθεση του Λονδίνου, όπου η παρουσία θα είναι συντονισμένη και θα έχει διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές: «Η Περιφέρεια θα συμμετέχει με ένα μεγάλο περίπτερο που θα εκπροσωπεί όλα τα νησιά μας και θα έχει μια διαφορετική παρουσία σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε την μεγάλη έκπληξη στο Λονδίνο, όπου θα δείξουμε την δυναμική μας και το πόσο θα είμαστε ένα βήμα μπροστά από όλους. Θέλουμε να δείξουμε έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα στην διαφήμιση και προβολή μας».
Η ΠΝΑ θα δώσει έμφαση στην Ρόδο και στην Κω ως τουριστικό προορισμό, καθώς από πέρσι αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με το προσφυγικό. «Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε μια πολύ δυναμική και μεγάλη Περιφέρεια της χώρας. Η παρουσία μας θα γίνει σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και με τον ΣΕΤΕ. Πιστεύουμε ότι ο τουρισμός θέλει συνεργασία και συντονισμένες κινήσεις. Γι’ αυτό κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε συνεργασίες σε αυτό τον τομέα», είπε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού.
Η Περιφέρεια θα συμμετέχει ακόμη, στην Έκθεση SENIOR για την 3η ηλικία που πραγματοποιείται για 17 συνεχή χρονιά στην Στοκχόλμη από τις 18-20 Οκτωβρίου 2016 (απευθύνεται σε ηλικίες από 55 ετών και πάνω).
Ακολουθεί ο Λίβανος (Workshop) στο πλαίσιο της προσπάθειας της Περιφέρειας να ανοίξει νέες αγορές στην Μέση Ανατολή.
Σε άλλες εκθέσεις που θα συμμετέχει η ΠΝΑ θα είναι στο Μιλάνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στην Μόσχα και μια συμμετοχή σε Workshop που έχει αποκλειστικό θέμα το Ισραήλ. Ενδεχομένως να υπάρχει παρουσία στο Ντύσελντορφ και στην Ολλανδία.

Οι ελληνικές εκθέσεις
Ένας ακόμη στόχος της Περιφέρειας είναι οι ελληνικές τουριστικές εκθέσεις όπως:
– Η 32η διεθνής έκθεση τουρισμού Philoxenia που απευθύνεται στους επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού. Για το 2016, η σημαντικότερη τουριστική έκθεση της χώρας υποδέχεται επαγγελματίες και κοινό στις 18-20 Νοεμβρίου 2016, στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, παράλληλα με τη διεθνή έκθεση ξενοδοχειακού και επαγγελματικού εξοπλισμού, Hotelia.
– Ακολουθεί η 3η Διεθνής Έκθεσης ‘GREEK TOURISM Expo 2016’ η οποία θα διοργανωθεί 25 – 27 Νοεμβρίου στο υπερσύγχονο Εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo της Αθήνας.
– Η ERGO MARATHON EXPO 2016. Με έναν αριθμό-ρεκόρ συμμετοχών από τις πιο αξιόπιστες και γνωστές επιχειρήσεις της αγοράς και παραπάνω από 55.000 επισκέπτες. H ERGO MARATHON EXPO 2016, θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου 2016, στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου.
«Εμείς ως Περιφέρεια ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τα αθλητικά γεγονότα διότι αποτελούν μια εναλλακτική μορφή τουρισμού και μπορούν να αναδείξουν την Ρόδο σε τόπο αθλητικών εκδηλώσεων» τόνισε η κα Παπαβασιλείου, θέλοντας να δώσει έμφαση και σε αυτή την μορφή τουρισμού.
Τέλος, όσον αφορά τα μηνύματα για το 2017, η αντιπεριφερειάρχης είπε: «Νομίζω ότι η αύξηση για την τουριστική σεζόν του 2017 είναι ένας μονόδρομος. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ δυνατό και ελκυστικό προϊόν για τους τουρ οπερέιτορς και θεωρώ ότι δεν πρέπει να ξεπουλάμε το προϊόν μας φτηνά. Να μην φοβόμαστε ότι δεν θα έχουμε κόσμο. Ό,τι κι αν συμβεί εμείς έχουμε τις βάσεις για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενη κρίση. Πιστεύω ότι έχουμε τα αντανακλαστικά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου