Ειδήσεις

Μύλος με τα “κόκκινα” δάνεια στην κυβέρνηση

Προσωρινό φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για επιχειρηματική «Σεισάχθεια» με ταυτόχρονες ρυθμίσεις και διαγραφές δανείων από τις τράπεζες και οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία βάζει η τρόικα.

Η άρνηση των δανειστών να συγκατανεύσουν μέχρι και αργά χθες το βράδυ στο επίμαχο νομοσχέδιο και να το αναπέμψουν για επανεξέταση το Νοέμβριο ζητώντας εκτεταμένες αλλαγές, πυροδοτεί πλέον και σοβαρές ενδοκυβερνητικές τριβές μεταξύ κορυφαίων υπουργών. Και αυτό καθώς το μεγάλο προεκλογικό όπλο –οι διευθετήσεις ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών του ιδιωτικού τομέα που ξεπερνούν τα 125 δισ. ευρώ – αποδεικνύεται επικοινωνιακά «άσφαιρο» σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επείγεται για «λύσεις» πριν την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ αναζητά ερείσματα ανάμεσα σε χρεωμένους μικρομεσαίους και μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια για να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα.

Κόντρα υπουργών και διαφορετικές ρυθμίσεις
Αντί για μια «νίκη», όπως ήλπιζαν ότι θα πετύχουν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας κλειδώνοντας τη συμφωνία με την τρόικα, η «εμπλοκή» που παρουσιάζεται στα κόκκινα δάνεια απειλεί να εξελιχθεί σε νέα εστία ενδοκυβερνητικής έντασης. Ο Νίκος Δένδιας δέχεται εκ των έσω πυρά από συναδέλφους του, που του χρεώνουν πλημμελή προετοιμασία της νομοθετικής ρύθμισης με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές νομικές ασάφειες, καθώς και η αδυναμία επαρκούς τεκμηρίωσης του τρόπου με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί ταυτόχρονη ρύθμιση «κόκκινων δανείων» και κούρεμα προσαυξήσεων και προστίμων που επιβάλλονται από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από χθες το βράδυ, μετά την τελευταία αιφνιδιαστική σύσκεψη που έγινε με τους επικεφαλής της τρόικας και τους συναρμόδιους υπουργούς Γκ. Χαρδούβελη, Ν. Δένδια, Χρ, Σταϊκούρα, Γ. Μαυραγάνη με τη συμμετοχή των συμβούλων του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και Χρύσανθου Λαζαρίδη, έγινε ξεκάθαρο πως πλέον τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας πασχίζουν να κατεβάσουν ξεχωριστές νομοθετικές ρυθμίσεις ως προς τις διευθετήσεις των επιχειρηματικών οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ευρύτερη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια «ξαναγράφεται» σε καίρια σημεία της για να συζητηθεί εκ νέου τον Νοέμβριο.

Ληξιπρόθεσμα με το βλέμμα στην ψήφο εμπιστοσύνης
Δεν είναι τυχαίο πως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έδινε χθες το βράδυ την εικόνα πως η κυβέρνηση αποδύεται σε αγώνα δρόμου για να κλείσει πριν την Παρασκευή η συμφωνία με την τρόικα ως προς το σκέλος της χρονικής διευθέτησης των επιχειρηματικών οφειλών προς το δημόσιο χωρίς, όμως, το «κούρεμα» που προέβλεπε το νομοσχέδιο για την ενιαία αντιμετώπιση χρεών προς τράπεζες-ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Στο πλαίσιο αυτό πηγές του ΥΠΟΙΚ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει σε πρώτη φάση ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών σε έως και 100 δόσεις, και στη συνέχεια να ακολουθήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων όπου θα έρθουν να «κουμπώσουν» οι ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Υπενθυμίζεται πως με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει, στο νόμο για τα κόκκινα δάνεια δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα εκτός από χρονικές και ποσοτικές «διευθετήσεις» κόκκινων δανείων να γίνεται και κούρεμα οφειλών επιχειρήσεων για πρόστιμα και προσαυξήσεις προς το Δημόσιο μέχρι του ποσού της καθαρής οφειλής και με πλαφόν αποπληρωμής του υπολοίπου στις 100 ή 120 μηνιαίες δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τίποτα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, ούτε η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών προς το δημόσιο και τα ταμεία, ούτε πολύ περισσότερο πόσο θα αλλάξει η τελική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια σε σχέση με την αρχική εικόνα που έδιναν τα προσχέδια που διοχετεύονταν.

Οροφή χρεών για να τεθούν εκτός 1000 μεγαλο-οφειλέτες
Χθες έγινε γνωστό πως η τρόικα ζητά περισσότερες λεπτομέρειες και διασφαλίσεις για το σκέλος της ρύθμισης που θα αφορά στους μεγαλοοφειλέτες, δηλαδή ως προς τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν τα χρέη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να διευρυνθούν μεν τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση ώστε να μπαίνουν επιχειρήσεις με τζίρο μεγαλύτερο των 900.000 ευρώ και με πάνω από 9 εργαζόμενους, αλλά παράλληλα να θεσπιστεί οροφή χρεών ώστε να αποκλειστούν από την οριζόντια ρύθμιση περίπου 1000 μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τις περισσότερες οφειλές προς το Δημόσιο. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις «θα πρέπει να είναι εξατομικευμένες (tailor made)» σε αντίθεση με τις μικρότερου μεγέθους εταιρείες για τις οποίες προωθείται λύση πακέτο. Χθες το βράδυ η τρόικα ζήτησε επιπλέον στοιχεία για τα χρέη αλλά και διαφορετική κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων που θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης ο οποίος έχει στο παρελθόν εκτιμήσει πως η ενιαία ρύθμιση οφειλών και κόκκινων δανείων θα ωφελήσει πάνω από 110.000 επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη και δάνεια, διέψευδε ότι υφίσταται συγκεκριμένη διαφωνία αλλά επέρριπτε πάντως χθες την ευθύνη για την μη επίτευξη συμφωνίας στους εκπροσώπους των δανειστών δηλώνοντας από το απόγευμα πως «το νομοσχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια έχει χαρακτηριστεί κατ΄ επανάληψη από την τρόικα ως ένα εξαιρετικό νομοσχέδιο, όμως για παράγοντες άλλους, η τρόικα μας καθυστερεί να νομοθετήσουμε». Ο ίδιος δεν διευκρίνισε τι εννοεί, συνεργάτες του, όμως διέψευδαν πως η αναφορά του είχε στόχο τους Γκίκα Χαρδούβελη και Γιάννη Βρούτση, και άφηναν να εννοηθεί πως «η καθυστέρηση αποτελεί διαπραγματευτική τακτική της τρόικας με στόχο να έρθουν στο τραπέζι ταυτόχρονα το Νοέμβριο όλα τα σημαντικά θέματα όπως το ασφαλιστικό, οι απολύσεις, τα χρέη κ.α».

Διαφορετικές ρυθμίσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Την πραγματική εικόνα για τα αίτια της εμπλοκής στο νομοσχέδιο των κόκκινων δανείων θολώνει ακόμη περισσότερο η αναφορά των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ (Χρ. Πρωτόππαπας και Κυρ. Πιερρακάκης) που συμμετείχαν στην απογευματινή συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με την τρόικα, πως η τρόικα έχει ζητήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης να καταθέσει συνολική νομοθετική ρύθμιση που να περιλαμβάνει και τον τρόπο ρύθμισης των «κόκκινων δανείων» των νοικοκυριών, αλλάζοντας έτσι τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Από την πλευρά τους, ωστόσο, πηγές από το περιβάλλον του Νίκου Δένδια διέψευδαν ότι η τρόικα έχει θέσει τέτοιο θέμα και επέμεναν πως οι ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις θα είναι ξεχωριστές από αυτές για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, σημειώνοντας ωστόσο πως το ΥΠΑΝ έχει ήδη κάνει προεργασία με «σχέδιο αρχών» και για τα δάνεια των νοικοκυριών.

Στο «δια ταύτα» πάντως, η περιβόητη νομοθετική ρύθμιση με την οποία επιχειρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα να θεσμοθετηθεί το υποχρεωτικό κούρεμα προσαυξήσεων και τόκων για επιχειρηματικά χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε μια διαδικασία άμεσα εξαρτημένη από τις αποφάσεις των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια, βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στον αέρα.

Είναι βέβαιο πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ως το τέλος του έτους στο πλαίσιο της απόφασης που έχει λάβει το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, ωστόσο δεν είναι σαφές αν και τι θα αλλάξει ως προς την πρόταση για ενιαία αντιμετώπιση των οφειλών τόσο προς τις τράπεζες, όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε αυτή τη φάση, πάντως, η τρόικα φαίνεται να μην έχει πειστεί όχι τόσο για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της ρύθμισης και τις συνέπειες της στους ισολογισμούς των τραπεζών, όσο για την «θωράκιση» του θεσμικού πλαισίου προκειμένου μέσω αυτού να διευκολύνονται διαγραφές δημοσίου και ιδιωτικού χρέους μόνο σε πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις με βάση αντικειμενικά κριτήρια.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου