ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τζέφρι Πάιατ: Mια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας δεν θα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Πάιατ

Οι ΗΠΑ υπο­στη­ρί­ζουν τη νέα δυ­να­μι­κή εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή της Ελ­λά­δας, ση­μεί­ω­σε ο Αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης στην Ελ­λά­δα

Στο κοινό στρα­τη­γι­κό όραμα ΗΠΑ-Ελ­λά­δας αλλά και στον αυ­ξα­νό­με­νο ση­μα­ντι­κό ρόλο που δια­δρα­μα­τί­ζει η χώρα μας στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο ανα­φέρ­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης, Τζέ­φρι Πάιατ, κατά τη διάρ­κεια της συμ­με­το­χής του σε πάνελ της δε­ξα­με­νής σκέ­ψης «Center for European Policy Analysis» (CEPA) στην Ουά­σιγ­κτον.

Ο κ. Πάιατ υπο­στή­ρι­ξε ότι η Ελ­λά­δα ανα­δύ­θη­κε σε έναν κρί­σι­μο σύμ­μα­χο των ΗΠΑ στο μέ­τω­πο της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου, μιας πε­ριο­χής που, όπως είπε, απο­τε­λεί μέρος του νέου πα­γκό­σμιου αντα­γω­νι­σμού με­τα­ξύ των με­γά­λων δυ­νά­με­ων.

Υπό αυτό το πρί­σμα, ο Αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης υπο­γράμ­μι­σε ότι η Ελ­λά­δα έχει εξε­λι­χθεί σε μια χώρα που απο­τε­λεί θε­τι­κό πα­ρά­δειγ­μα, με δε­δο­μέ­νο ότι έχει απο­δεί­ξει ότι επεν­δύ­ει σε σχέ­σεις συ­νερ­γα­σί­ας μέσα σε μια ευ­ρεία γε­ω­γρα­φι­κά πε­ριο­χή. Αυτό το γε­ω­γρα­φι­κό εύρος των συ­νερ­γεί­ων και των πρω­το­βου­λιών της ελ­λη­νι­κής εξω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής είναι ση­μα­ντι­κό για την Ουά­σιγ­κτον, καθώς οι ΗΠΑ ανα­ζη­τούν φί­λους και συμ­μά­χους σε αυτή την πε­ριο­χή υπό το φως της ανά­φλε­ξης του αντα­γω­νι­σμού των με­γά­λων δυ­νά­με­ων.

Η Γε­ω­πο­λι­τι­κή Επά­νο­δος της Ελ­λά­δας

Ο Τζέ­φρι Πάιατ υπο­στή­ρι­ξε ότι πα­ρα­κο­λού­θη­σε με με­γά­λο εν­δια­φέ­ρον τον «επα­να­προσ­διο­ρι­σμό της γε­ω­γρα­φί­ας της ελ­λη­νι­κής εξω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής», μιας με­τα­στρο­φής η οποία, όπως είπε, καλ­λιερ­γή­θη­κε με συ­νέ­πεια από δια­δο­χι­κές ελ­λη­νι­κές κυ­βερ­νή­σεις τα τε­λευ­ταία χρό­νια.

Σε αυτό το πλαί­σιο, ανα­φέρ­θη­κε λε­πτο­με­ρώς στις σχέ­σεις που έχει καλ­λιερ­γή­σει η Αθήνα με χώρες στη Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο και τα Βαλ­κά­νια. Ο Αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης έκανε λόγο για έναν «νέο αστε­ρι­σμό σχέ­σε­ων» που αλ­λά­ζει τη δυ­να­μι­κή της πε­ριο­χής και ανοί­γει νέους ορί­ζο­ντες συ­νερ­γα­σί­ας.

«Eνα από τα πράγ­μα­τα που με εν­διέ­φε­ρε τα τε­λευ­ταία πέντε χρό­νια στην Αθήνα ήταν να δω τον επα­να­προσ­διο­ρι­σμό της γε­ω­γρα­φί­ας της ελ­λη­νι­κής εξω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής. Η γε­ω­πο­λι­τι­κή αυτής της πε­ριο­χής έχει αλ­λά­ξει δρα­μα­τι­κά, τόσο λόγω της συ­στη­μα­τι­κής προ­σπά­θειας της Ελ­λά­δας με δύο κυ­βερ­νή­σεις– τόσο της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ του Αλέξη Τσί­πρα όσο και τώρα με πολύ εν­θου­σια­σμό από τον πρω­θυ­πουρ­γό Μη­τσο­τά­κη – για να οι­κο­δο­μή­σει νέες σχέ­σεις με το Ισ­ρα­ήλ, με την Κύπρο, αλλά και άλ­λους βα­σι­κούς παί­κτες στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο και τη Μέση Ανα­το­λή – Λί­βα­νος, ΗΑΕ, Ιορ­δα­νία, Αί­γυ­πτος, Λιβύη».

Υπο­γραμ­μί­ζο­ντας τον ιδιαί­τε­ρο ρόλο που μπο­ρεί να δια­δρα­μα­τί­σει η χώρα μας, ο κ. Πάιατ επι­σή­μα­νε ότι «λόγω των σχέ­σε­ων στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο, η Ελ­λά­δα το­πο­θε­τεί­ται μο­να­δι­κά ως σύμ­μα­χος του ΝΑΤΟ που κα­λύ­πτει με τις συ­νερ­γα­σί­ες της 270 μοί­ρες στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο, την ίδια στιγ­μή που επα­νε­πεν­δύ­ει στους δια­τλα­ντι­κούς της δε­σμούς και ει­λι­κρι­νά επα­να­το­πο­θε­τεί­ται μετά από μια δε­κα­ε­τία όπου βλε­πό­ταν υπό το πρί­σμα των οι­κο­νο­μι­κών και πο­λι­τι­κών προ­κλή­σε­ων που αντι­με­τώ­πι­ζε».

Οι ΗΠΑ υπο­στη­ρί­ζουν τη Νέα Δυ­να­μι­κή Εξω­τε­ρι­κή Πο­λι­τι­κή της Ελ­λά­δας

Η Ουά­σιγ­κτον στη­ρί­ζει σθε­να­ρά τη νέα δυ­να­μι­κή εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή της Ελ­λά­δας. Αυτή η στή­ρι­ξη απο­τυ­πώ­νε­ται στη συμ­με­το­χή των ΗΠΑ στο σχήμα συ­νερ­γα­σί­ας 3+1 (Ελ­λά­δα-Κύ­προς-Ισ­ρα­ήλ + ΗΠΑ) και στην έμ­φα­ση που δί­νε­ται σε πρό­τζεκτ συ­νερ­γα­σί­ας και ενερ­γεια­κής συν­δε­σι­μό­τη­τας, τα οποία βρέ­θη­καν και στο επί­κε­ντρο της πρό­σφα­της επί­σκε­ψης που πραγ­μα­το­ποί­η­σε ο γε­ρου­σια­στής Ρό­μπερτ Με­νέ­ντεζ στη χώρα μας. «Οι ΗΠΑ έχουν υπο­στη­ρί­ξει σθε­να­ρά αυτήν την πιο δυ­να­μι­κή ελ­λη­νι­κή εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ισχυ­ρής υπο­στή­ρι­ξής μας μέσω δύο κυ­βερ­νή­σε­ων για το πλαί­σιο συ­νερ­γα­σί­ας 3+1, το οποίο απο­τε­λεί το χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό στοι­χείο αυτής της νέας γε­ω­γρα­φί­ας», ση­μεί­ω­σε ο Αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης.

Ανα­φε­ρό­με­νος σε αυτή τη νέα στρα­τη­γι­κή αντί­λη­ψη για την Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο, ο Τζέ­φρι Πάιατ ανα­γνώ­ρι­σε τη συ­νει­σφο­ρά του πρώην βοη­θού υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Γουές Μί­τσελ και τον ενερ­γό ρόλο που έπαι­ξε το Κο­γκρέ­σο, ιδιαί­τε­ρα μέσω των νο­μο­θε­τι­κών πρω­το­βου­λιών του γε­ρου­σια­στή Με­νέ­ντεζ. Μά­λι­στα υπεν­θύ­μι­σε τα λόγια του γε­ρου­σια­στή, ο οποί­ος υπο­στή­ρι­ξε ότι η ανά­πτυ­ξη και η εμπέ­δω­ση αυτής της νέας στρα­τη­γι­κής για την Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο είναι ένα έργο που δεν έχει ολο­κλη­ρω­θεί ακόμα.

Ελ­λη­νο­τουρ­κι­κές Σχέ­σεις

«Δεν απο­δέ­χο­μαι ότι η μια σύ­γκρου­ση με­τα­ξύ της Ελ­λά­δας και της Τουρ­κί­ας είναι ανα­πό­φευ­κτη και σί­γου­ρα δεν θα είναι προς το συμ­φέ­ρον των ΗΠΑ» τό­νι­σε ο Τζέ­φρι Πάιατ.

Συ­νε­χί­ζο­ντας, ανα­γνώ­ρι­σε ότι η Αθήνα κρα­τά­ει την πόρτα της συ­νερ­γα­σί­ας ανοι­χτή, καθώς, όπως υπεν­θύ­μι­σε, η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση έχει ξε­κα­θα­ρί­σει ότι μπο­ρεί να κα­λω­σο­ρί­σει τη συμ­με­το­χή της Άγκυ­ρας στο Φό­ρουμ Φυ­σι­κού Αε­ρί­ου της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση, όμως, ότι η γει­το­νι­κή χώρα θα απο­δεί­ξει έμπρα­κτα ότι σέ­βε­ται τις αρχές του Διε­θνούς Δι­καί­ου.

Τέλος, ανα­φέρ­θη­κε στην ενερ­γή δι­πλω­μα­τι­κή εμπλο­κή που είχαν οι ΗΠΑ μαζί με άλλες ευ­ρω­παϊ­κές χώρες κατά τα γε­γο­νό­τα του «θερ­μού κα­λο­και­ριού» με την Τουρ­κία. «Από τη δι­πλω­μα­τι­κή πλευ­ρά, θα ήθελα να επι­ση­μά­νω ότι κατά τη διάρ­κεια των εντά­σε­ων πριν από ένα χρόνο με­τα­ξύ της Ελ­λά­δας και της Τουρ­κί­ας και την πρό­σκρου­ση με­τα­ξύ της τουρ­κι­κής φρε­γά­τας «Κεμάλ Ρέις» και της φρε­γά­τας «Λή­μνος», η αμε­ρι­κα­νι­κή δι­πλω­μα­τία έπαι­ξε πολύ ση­μα­ντι­κό ρόλο, συ­νερ­γα­ζό­με­νη με βα­σι­κούς Ευ­ρω­παί­ους εταί­ρους, όπως η Γερ­μα­νία και η Γαλ­λία, για τη μεί­ω­ση των εντά­σε­ων», ση­μεί­ω­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Πηγή newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.