Ρεπορτάζ

Δεν πρόκειται να εξωσθεί το Εθελοντικό Φαρμακείο – Ιατρείο. Αναδιπλώθηκε ο Δήμος

Αναδιπλώθηκε ο Δήμος Ρόδου σε ό,τι αφορά την έξωση του κοινωνικού ιατρείου-φαρμακείου από το κτήριο στην περιοχή Αγίου Ιωάννη. Χθες πραγματοποιήθηκε συγκεκριμένα σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου με τον υπεύθυνο γιατρό του Εθελοντικού Ιατρείου-Φαρμακείου Γιώργο Τριάντο, παρουσία της αντιδημάρχου Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής Άννας Ζωάννου, του προέδρου του ΔΟΠ Σωτήρη Πετράκη και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου σε θέματα Υγείας Σάββα Καλαθενού και συζήτησαν την κοινή δράση των δυο δομών δεδομένου του νέου προγράμματος επιχορήγησης ΕΣΠΑ στο οποίο πέτυχε την ένταξη ο Δήμος Ρόδου. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα μεταστέγασης του Εθελοντικού Φαρμακείου- Ιατρείου και ότι θα ανανεωθεί η σύμβαση που έληξε το Μάρτιο του 2017, βελτιώνοντας το χώρο και συμβάλλοντας για την εύρυθμη λειτουργία του.
Όχι μόνο παραμένει, λοιπόν, η δομή στο χώρο που στεγαζόταν στα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά ο Δήμος Ρόδου έρχεται πλέον να στηρίξει ενεργά τη δομή. Σύμφωνα με την κ. Αννα Ζωάννου με το τριετές επιδοτούμενο πρόγραμμα από τις 15-9-2017, θα αναβαθμιστεί η λειτουργία του Δημοτικού Ιατρείου του Αη Γιάννη ενισχύοντας παράλληλα και το Εθελοντικό Ιατρείο με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό θα καταγράφονται επιπλέον τα ονόματα των ωφελουμένων και πέραν της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα εξετάζονται και οι ανάγκες τους σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να παραπέμπονται στις κοινωνικές δομές του Δήμου. Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα έρθει προς ψήφιση το θέμα.
Σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ μετά τη σύσκεψη, η αντιδήμαρχος Άννα Ζωάννου ανέφερε: «Είχαμε μία συζήτηση παρουσία του δημάρχου με τον κ. Τριάντο ώστε να βρούμε ένα τρόπο για να συνεχίσουμε τη συνεργασία με το κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο. Υπάρχει όλη η καλή διάθεση συνεργασίας. Ήταν καθαρά διαδικαστικό το όλο ζήτημα και ο δήμαρχος ανανεώνει ήδη τη σύμβαση παραχώρησης του χώρου στο εθελοντικό ιατρείο-φαρμακείο που εδώ και τεσσεράμισι χρόνια λειτουργεί άψογα προσφέροντας άψογες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας πάρα πολλές υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την ιατρική περίθαλψη και την κάλυψη φαρμακευτικών αναγκών. Τυχαίνει ο κ. Τριάντος να είναι πολύ καλός γνώστης του αντικειμένου ως γιατρός, ενώ και όλη η ομάδα του κοινωνικού ιατρείου φαρμακείου προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες στη Ρόδο και στα νησιά του νομού. Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε αυτή την συνεργασία και να ενισχύσουμε αυτή τη δομή.
Ως Δήμος έχουμε προσλάβει ένα φαρμακοποιό και μία κοινωνική λειτουργό που θα μπορούν να συνεργάζονται με τη συγκεκριμένη δομή για να υποστηρίζουν το έργο της. Να υπάρχει δηλαδή μία καταγραφή των περιστατικών που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης και φαρμακευτικής κάλυψης για να καλύπτεται κάθε ανάγκη. Νομίζω ότι με αυτή τη συνεργασία θα ενισχυθεί η προσπάθεια που κάνουμε και εμείς στις προνοιακές δομές του Δήμου. Θα υπάρχει πάντα συνεννόηση και μία αλληλοκάλυψη των αναγκών. Ο σκοπός είναι κοινός και ξεκινάμε πλέον με πολύ καλή διάθεση. Να τονίσουμε ότι ο δήμαρχος ήταν από την αρχή θετικός για την παραμονή του κοινωνικού ιατρείου-φαρμακείου στο οίκημα στην περιοχή Αγίου Ιωάννη. Δεν μπήκε ποτέ θέμα έξωσης. Άλλωστε ήδη συζητήσαμε το διαδικαστικό τρόπο για τη συνέχιση της σύμβασης. Είμαι βέβαιη ότι θα πορευθούμε πολύ καλά για ένα σκοπό ο οποίος είναι κοινός»
Από την πλευρά του ο κ. Τριάντος είπε ότι θα υπάρξει μία δοκιμαστική περίοδος αυτής της συνεργασίας με το Δήμο και τόνισε τη μεγάλη στήριξη που έχει η δομή από την κοινωνία.
«Όλες αυτές οι εθελοντικές δομές, θα πρέπει να έχουν πάντα τη στήριξη φορέων, είτε του Δήμου, είτε της Περιφέρειας, είτε του εκάστοτε Υπουργείου. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας αυτά τα πέντε χρόνια λειτουργίας του εθελοντικού ιατρείου-φαρμακείου, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας και κοινωνικής προσφοράς. Ο κόσμος αγκάλιασε τη δομή. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι συμπολίτες μας, που προσφέρουν φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, ή κάποια μικρή δωρεά, δεν θα καταφέρναμε να λειτουργήσουμε αυτή τη δομή. Μη ξεχνάμε ότι δεν έχουμε καμία χρηματοδότηση και ότι εξαρτόμαστε από την εθελοντική εργασία και τη συμπαράσταση των συμπολιτών μας. Θα ήταν λοιπόν λάθος και κρίμα να μην υπάρχει αυτή η δομή. Πάνω σε αυτή τη βάση έγιναν συζητήσεις με το Δήμο και καταλήξαμε σε ένα σχέδιο συμφωνίας και συνεργασίας που θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία για ένα με δύο μήνες για να δούμε εάν είναι λειτουργικό. Ήταν αναγκαία η παράταση της σύμβασης παραχώρησης του χώρου στον Άη Γιάννη. Είμαστε υποχρεωμένοι άλλωστε απέναντι και σε άλλες δομές και φορείς που μας στηρίζουν. Η έδρα μίας δομής στην ουσία νομιμοποιεί και την παρουσία της. Μία άστεγη δομή, είναι στον αέρα. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα», ανέφερε ο κ. Τριάντος.

8.000 άτομα
εξυπηρετήθηκαν
Στα πέντε χρόνια που λειτουργεί η δομή, εξυπηρετήθηκαν 8.000 άτομα. Αυτός ο αριθμός αν μη τι άλλο φανερώνει την μεγάλη ανάγκη ύπαρξης μίας τέτοιας δομής! «Μακάρι να μην είχε ανάγκη ο συμπολίτης μας αυτές τις δομές. Μακάρι να κάλυπτε το κράτος όλες τις ανάγκες. Ευχή όλων είναι αυτά τα προγράμματα να σταματήσουν να υπάρχουν. Όσο και αν δεν φαίνεται, οι ανάγκες είναι πολλές. Οι πολίτες, καθ’ όλα αξιοπρεπείς, προσέρχονται στο κοινωνικό ιατρείο, φαρμακείο διστακτικοί στην αρχή για να πάρουν το φάρμακό τους ή για να έχουν πρόσβαση σε μία ιατρική υπηρεσία. Οι ανάγκες είναι πολλές. Σε αυτά τα πέντε χρόνια έχουν εξυπηρετηθεί από το εθελοντικό-κοινωνικό ιατρείο 8.000 άτομα και δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό τον αριθμό όσοι πολίτες εξυπηρετήσαμε στα νησιά… Τη λειτουργία του εθελοντικού-κοινωνικού ιατρείου την ξεκίνησε η ομάδα «Κοινόν Δωδεκανησίων». Τότε είχαμε διακρίνει την ανάγκη που υπήρχε γι’ αυτή τη δομή η οποία ήταν η τέταρτη που υπήρξε στην Ελλάδα. Πιστεύω λοιπόν ότι έχουμε βρει μία καλή βάση συνεργασίας που θα επιτρέπει στις δομές να διατηρούν την ανεξαρτησία τους», είπε ο κ. Τριάντος.
Για το ίδιο θέμα ο Δήμος Ρόδου εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:
Παραμένει στο χώρο του το Εθελοντικό Φαρμακείο-Ιατρείο. Ο Δήμος ενισχύει τη λειτουργία του αναβαθμίζοντας και τις δικές του δομές.
Παραμένει στο χώρο που στεγάζεται το Εθελοντικό Φαρμακείο-Ιατρείο του Άη Γιάννη με την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων να ενισχύεται από την ταυτόχρονα αναβαθμισμένη λειτουργία του Δημοτικού Ιατρείου με καθημερινή παρουσία φαρμακοποιού και κοινωνικού λειτουργού του Δήμου.
Σήμερα Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος δέχτηκε στο γραφείο του τον υπεύθυνο γιατρό του Εθελοντικού Ιατρείου Γιώργο Τριάντο, παρουσία της αντιδημάρχου Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής Άννας Ζωάννου, του προέδρου του ΔΟΠ Σωτήρη Πετράκη και του εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου σε θέματα Υγείας Σάββα Καλαθενού και συζήτησαν την κοινή δράση των δυο δομών δεδομένου του νέου πρόγραμματος επιχορήγησης ΕΣΠΑ στο οποίο πέτυχε την ένταξη ο Δήμος Ρόδου.
Σε αυτό το τριετές επιδοτούμενο πρόγραμμα από τις 15-9-2017, θα αναβαθμιστεί η λειτουργία του Δημοτικό Ιατρείου του Αη Γιάννη ενισχύοντας παράλληλα και το Εθελοντικό Ιατρείο με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό θα καταγράφονται επιπλέον τα ονόματα των ωφελουμένων και πέραν της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα εξετάζονται και οι ανάγκες τους σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να παραπέμπονται στις κοινωνικές δομές του Δήμου.
Ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα μεταστέγασης του Εθελοντικού Φαρμακείου- Ιατρείου και θα ανανεωθεί η σύμβαση που έληξε το Μάρτιο του 2017 βελτιώνοντας το χώρο και συμβάλλοντας για την εύρυθμη λειτουργία του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου