Τοπικές Ειδήσεις

Απατεώνες του διαδικτύου παριστάνουν τους τεχνικούς της Microsoft! Δεκάδες απόπειρες και στη Pόδο

Εκατοντάδες είναι οι χρήστες του διαδικτύου που έπεσαν θύματα απατεώνων, οι οποίοι εμφανίζονται ως τεχνικοί υπολογιστών μεγάλων εταιρειών και καταφέρνουν να αποκτούν πρόσβαση ακόμη και σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Πιο συγκεκριμένα δεκάδες είναι οι περιπτώσεις επιχειρήσεων της Ρόδου που δέχτηκαν το τελευταίο διάστημα τηλεφωνικές κλήσεις από απατεώνες, που συνομιλούν μαζί τους στα αγγλικά και παριστάνουν τους τεχνικούς της εταιρείας Microsoft.
Oι απατεώνες ενημερώνουν ότι τα προγράμματα της σουίτας Microsoft Οffice που υπάρχουν εγκαταστημένα στους υπολογιστές της επιχείρησης έχουν «μολυνθεί» με αποτέλεσμα όταν οι χρήστες είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο να προκαλείται πρόβλημα στο δίκτυο της εταιρείας.
Οι απατεώνες ζητούν από τα υποψήφια θύματά τους να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους ένα πρόγραμμα remote access κυρίως το teamviewer και να τους δώσουν τους κωδικούς πρόσβασης προκειμένου εν συνεχεία να συνδεθούν σ’ αυτούς και να επισκευάσουν την υποτιθέμενη βλάβη.
Σκοπός των απατεώνων είναι να συνδεθούν remotely στους υπολογιστές των υποψηφίων θυμάτων και να υποκλέψουν προσωπικά τους στοιχεία ευαίσθητου περιεχομένου.
Σχετικά με απόπειρες απάτης του είδους στο νησί της Ρόδου ενημερώθηκε χθες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που έχει εκδώσει σχετική ενημερωτική ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι οι απατεώνες είναι τόσο πειστικοί που εκατοντάδες ανυποψίαστοι πολίτες, σύμφωνα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δέχθηκαν να εγκαταστήσουν ένα λογισμικό που τους στάλθηκε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το οποίο όμως δε διορθώνει βλάβες, αλλά μεταφέρει στους άγνωστους χάκερ τον πλήρη έλεγχο όλων των δεδομένων του υπολογιστή. Πρόσβαση που φτάνει μέχρι και την τσέπη των χρηστών.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται τα εξής:
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου σχετικά με προσπάθεια εξαπάτησής τους, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων. Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες προσποιούμενοι τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιρειών λογισμικού, «προθυμοποιούνται» να βοηθήσουν τους πολίτες στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων στους υπολογιστές τους.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή τους και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως:
· λογαριασμούς e-banking,
· λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης,
· φωτογραφίες και βίντεο,
· ιστορικό περιήγησης,
· κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και ιστοτόπους κ.α., Τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν σε διάφορες έκνομες δραστηριότητες.
Συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.
Σε κάθε περίπτωση το περιστατικό απάτης καταγγέλλεται:
· Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88· Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου