ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την αρχή οι δασικοί χάρτες

news room 3 λεπτά ανάγνωση
δασικος χάρτης

Στο σημείο μηδέν επι­στρέ­φουν οι δασικοί χάρτες. Με μια απόφαση του υπουρ­γείου Περι­βάλ­λο­ντος πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται οι περι­πτώ­σεις απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμού δασών και δασικών εκτά­σεων (σε πολλές περι­πτώ­σεις παρά την αντί­θετη νομο­λο­γία του Συμ­βου­λίου της Επι­κρα­τείας) και οι δασικοί χάρτες, ακόμα κι όσοι έχουν κυρωθεί, (το 55% της χώρας) θα πρέπει να αναρ­τη­θούν… από την αρχή.

Η υψηλού ρίσκου και αγνώ­στων συνε­πειών απόφαση όχι μόνο κάνει αδύνατη την ολο­κλή­ρωση του έργου έως το 2021, όπως είχε δεσμευ­θεί η χώρα έναντι των θεσμών, αλλά πιθα­νό­τατα θα οδη­γή­σει ολό­κληρο το έργο στις ελλη­νι­κές καλέν­δες, ακυ­ρώ­νο­ντας την επίπονη προ­σπά­θεια που κατα­βλή­θηκε την τελευ­ταία δεκα­ε­τία.

Η απόφαση, την οποία υπο­γρά­φει ο υπουρ­γός Κωστής Χατζη­δά­κης, έρχεται να τρο­πο­ποι­ή­σει (για ακόμα μία φορά, και ενώ περισ­σό­τερο από το μισό έργο έχει επι­τέ­λους ολο­κλη­ρω­θεί) τις κατη­γο­ρίες των εκτά­σεων που οφεί­λουν να εξαι­ρε­θούν από τον δασικό χάρτη. Στόχος είναι να προ­στε­θούν σειρά διοι­κη­τι­κών απο­φά­σεων που, κατά τη γνώμη του υπουρ­γείου, πρέπει να οδη­γή­σουν σε εξαί­ρεση των δασικών εκτά­σεων από τον δασικό χάρτη (δηλαδή τον απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμό τους) ακόμα κι αν αυτές είναι σήμερα δασικές.

Να σημειω­θεί ότι μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί περίπου το 55% των δασικών χαρτών της χώρας, δηλαδή το 93% όσων είχαν αναρ­τη­θεί, ενώ το υπό­λοιπο 7% είναι διά­φο­ρες κατη­γο­ρίες αντιρ­ρή­σεων που δεν έχουν εξε­τα­στεί.

Ας δούμε ορι­σμέ­νες από τις πιο ενδια­φέ­ρου­σες κατη­γο­ρίες απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμών:

• Η σοβα­ρό­τερη από τις «νέες» περι­πτώ­σεις απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμών αφορά σε δια­φό­ρων ειδών δια­νο­μές ή απαλ­λο­τριώ­σεις που είχαν γίνει προ πολλών δεκα­ε­τιών προ­κει­μέ­νου να δημιουρ­γη­θεί αγρο­τική, γεωρ­γική, ή κτη­νο­τρο­φική γη. Με τη νέα απόφαση, αυτές οι εκτά­σεις εξαι­ρού­νται στο σύνολό τους, ακόμα δηλαδή κι αν δεν έχουν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για τον σκοπό αυτό ποτέ και σήμερα είναι δασικές.

• Επίσης, απο­χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται… αυτό­ματα όλες οι εκτά­σεις που είναι δηλω­μέ­νες στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή έχουν δηλωθεί σε ειδικά αγρο­τικά μητρώα (αμπε­λουρ­γικό και ελαιουρ­γικό), χωρίς να εξε­τά­ζε­ται αν οι εκτά­σεις αυτές έχουν εκχερ­σω­θεί παρά­νομα. Με αυτόν τον τρόπο δικαιώ­νο­νται όσοι δια­χρο­νικά επέ­κτει­ναν τα χωράφια τους εις βάρος των δασών.

• Μια τρίτη κατη­γο­ρία αφορά άδειες εγκα­τά­στα­σης βιο­μη­χα­νι­κών και του­ρι­στι­κών μονάδων, ανε­ξαρ­τή­τως σε ποιο στάδιο αδειο­δό­τη­σης βρί­σκο­νται και από ποιον εκδό­θη­καν. Με άλλα λόγια, μια του­ρι­στική μονάδα που έλαβε έγκριση λ.χ. από το υπουρ­γείο Του­ρι­σμού δεν χρειά­ζε­ται να ελεγ­χθεί από το δασαρ­χείο, αν στην έκτασή της περι­λαμ­βά­νει δασικά κομ­μά­τια.

• Επίσης γίνο­νται απο­δε­κτά βεβαιώ­σεις ή πλη­ρο­φο­ρια­κού χαρα­κτήρα έγγραφα του δασαρ­χείου, παρότι το ΣτΕ έχει κρίνει εδώ και μία δεκα­ε­τία ότι δεν έχουν ισχύ πράξης χαρα­κτη­ρι­σμού.

• Σε εφαρ­μογή του πρό­σφα­του… περι­βαλ­λο­ντι­κού νόμου, εξαι­ρού­νται από τους δασι­κούς χάρτες και οι οικο­δο­μι­κές άδειες που δεν έχουν ακόμα υλο­ποι­η­θεί. Αρκεί μια βεβαί­ωση μηχα­νι­κού ότι τηρού­νται τα όρια της αρτιό­τη­τας, η οποία βέβαια το πιθα­νό­τερο είναι να μην ελεγ­χθεί ποτέ ως προς την πιστό­τητά της (η δήλωση αυθαι­ρέ­των με ευθύνη του μηχα­νι­κού, άλλωστε, έχει απο­δει­χθεί την τελευ­ταία δεκα­ε­τία ότι οδήγησε στη νομι­μο­ποί­ηση τερά­στιο αριθμό ακι­νή­των που έπρεπε να εξαι­ρε­θούν, απουσία ελέγχων και ουσια­στι­κών κυρώ­σεων για τους παρα­βά­τες).

Το πιο ανη­συ­χη­τικό, όμως, είναι ότι ολό­κλη­ροι οι δασικοί χάρτες θα «απο­συρ­θούν» για να ανα­μορ­φω­θούν «σε όποιο στάδιο και αν βρί­σκο­νται» και «αναρ­τώ­νται εκ νέου στο σύνολό τους». Σχο­λιά­ζο­ντας την απόφαση του κ. Χατζη­δάκη στην «Κ» δασολόγοι-μελετητές εκφρά­ζουν την ανη­συ­χία τους για την τύχη του έργου, καθώς οι προ­δια­γρα­φές δεν γίνεται να τρο­πο­ποιού­νται με κάθε αλλαγή κυβέρ­νη­σης (τρο­πο­ποι­ή­θη­καν ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συμπε­ρι­λά­βουν τις χορ­το­λι­βα­δι­κές εκτά­σεις και νωρί­τερα, επί Νέας Δημο­κρα­τίας, για να εξαι­ρε­θούν όχι μόνο οι εντός σχεδίου περιο­χές, αλλά και όσες οι δήμοι ήθελαν να εντα­χθούν αλλά αυτό δεν είχε κατα­στεί δυνατό για νομι­κούς λόγους).

Πηγή: kathimerini.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.