Ειδήσεις

Μείζον το πρόβλημα με τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Την έντονη ανησυχία του για τα παιδιά και βρέφη που θα μείνουν εκτός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών τα έτη 2017 – 2018 λόγω έλλειψης πόρων, εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Παιδείας – Δια βίου Μάθησης και Προσχολικής Αγωγής κ. Γιάννης Κορωναίος.
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης είναι ένας από τους φορείς υλοποίησης σύνθετων έργων, χρηματοδοτούμενων από τομεακά και επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ όπως αυτό της δράσης ‘Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής’ δηλαδή της παροχής σε ωφελούμενους, θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία σε αντίστοιχες δομές (ιδιωτικές και δημοτικές) παρόχους θέσεων φροντίδας και φύλαξης παιδιών που έχουν δηλώσει συμμετοχή, με την έκδοση αξίας τοποθέτησης (voucher) δηλαδή το αντίτιμο το οποίο καταβάλλεται για λογαριασμό των ωφελούμενων κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησής τους, στις δομές. Ωφελούμενες της δράσης είναι εργαζόμενες, μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι που να είναι άνεργες και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ. Εξαιρούνται οι τακτικοί υπάλληλοι του δημοσίου, των ΝΠΔΔ καθώς και υπάλληλοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
Φέτος η διαδικασία για την εν λόγω δράση άρχισε τον Μάιο και ολοκληρώθηκε πριν από δύο μέρες με την δημοσιοποίηση των στοιχείων από την ΕΕΤΑΑ με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μέσων των πινάκων δικαιούχων και μη δικαιούχων αξίας τοποθέτησης (voucher)».
Το στέλεχος της Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής κ. Νικήτας Τσαβαρής, έδωσε τα εξής στοιχεία:
«Η Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ρόδου, έχει την ευθύνη για το πρόγραμμα της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ροής. Έτσι και φέτος, μπήκαμε στην διαδικασία, στείλαμε τους πίνακες για τις δομές που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα και έχουμε τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους σχολικούς πίνακες φαίνεται ότι:
·Από τα 799 παιδιά που θα μπουν στους παιδικούς σταθμούς, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, 531 είναι νήπια, 173 βρέφη, 53 στα ΚΔΑΠ και 42 στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Το περίεργο σε αυτή την διαδικασία είναι ότι ενώ έχουν πάρει voucher 173 βρέφη, οι δομές οι οποίες έχουν δώσει συνολικά είναι μόλις 80 –που σημαίνει ότι 93 βρέφη θα μείνουν εκτός. Οι γονείς δεν το γνωρίζουν ακόμη αυτό και στο τέλος δεν θα μπορέσουν να τα βάλουν. Από όσα βρέφη μείνουν εκτός, θα γίνει ανακατανομή των voucher μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και αν η διαδικασία γίνει όπως πέρσι, θα υπάρξει μία δεύτερη φάση και για τα νήπια. Το κόστος που θα χρειαστούμε είναι 600.000 ευρώ μόνον για το νησί της Ρόδου. Αυτό το κόστος δεν μπορεί να εξοικονομηθεί από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου αλλά μόνον από ίδιους πόρους. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα».
Όπως συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος κ. Κορωναίος: «Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και την ΚΕΔΕ. Ξεκινώντας από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) ο οποίος με δήλωσή του στον Τύπο, επιρρίπτει ευθύνες στους δημάρχους επειδή δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν νέους παιδικούς σταθμούς. Ακολούθως, η υπουργός κα Φωτίου, ανακοίνωσε ότι από το 2019 και μετά θα δημιουργηθούν νέοι παιδικοί σταθμοί. Το θέμα είναι πως για την φετινή χρονιά, δεν μας λέει κανένας εάν θα μπορέσουμε να βρούμε πόρους για να μην μείνει κανένα παιδί εκτός από τις δομές αυτές. Όσον αφορά τον δήμο Ρόδου, είναι γνωστό πως πέρα από τις όποιες επισκευές γίνονται στους παιδικούς σταθμούς, πέρα από το κόστος λειτουργίας έχει αναλάβει ο δήμος Ρόδου κ.λπ. χρειαζόμαστε κάθε χρόνο 400-450.000 ευρώ για να λειτουργήσουν οι δομές. Το μόνο που ήθελα να σημειώσω είναι ότι η αύξηση των αιτήσεων που υπάρχουν φανερώνει την κρίση που λαμβάνει διαστάσεις στην χώρα. Επίσης, κατά την δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη για να εξυπηρετηθούν όλα τα παιδιά στις δομές αυτές, απαιτούνται 95εκ. ευρώ έξτρα για όλη την χώρα. Ακόμη, θα πρέπει να γίνει ανακατανομή των voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν –έως το τέλος του Σεπτέμβρη. Και τέλος, θέλοντας να καθησυχάσω τον κόσμο, όσον αφορά τις δομές στην Ρόδο (δημόσιες και ιδιωτικές) δηλώνω ότι υπάχουν οι θέσεις, που έχουν δηλωθεί για να απορροφήσουν τα νήπια, και ότι οι δημοτικές δομές έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν και όσους είναι εκτός προγράμματος voucher».
Αναλυτικά τα νούμερα
Αποτελέσματα ΕΕΤΑΑ 2017 – 2018 Δήμου Ρόδου / Οριστικός Πίνακας ωφελουμένων με voucher
· Αριθμός παιδιών που τοποθετούνται στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς (Νήπια)=354
· Αριθμός παιδιών που τοποθετούνται στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς (Βρέφη)=173
· Αριθμός παιδιών που τοποθετούνται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και ΑΜΚΕ (Νήπια)=177
· Αριθμός παιδιών που τοποθετούνται στα ΚΔΑΠ του δήμου=53
· Αριθμός παιδιών που τοποθετούνται στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ του δήμου=42
· Συνολικός αριθμός παιδιών που τοποθετούνται στις δομές του δήμου (Ιδιωτικούς και Δημοτικούς)=799
· Σημείωση: οι Ιδιωτικοί για τα βρέφη έδωσαν 80 θέσεις αλλά τα voucher που έδωσαν είναι 173 με αποτέλεσμα να μένουν εκτός 93 βρέφη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου