ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση ProRata: Δεύτερη η ΕΛΑΣ του Αλ. Τσίπρα, τρίτη η “Ελπίδα” της Μ. Καρυστιανού με τέταρτο το ΠΑΣΟΚ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΑΛΠΗ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η Νέα Δημο­κρα­τία δια­τη­ρεί την πρω­το­κα­θε­δρία με 24%, ενώ η ΕΛ.Α.Σ και το κόμμα Ελπίδα για τη Δημο­κρα­τία ακο­λου­θούν με 14,5% και 9,5% αντί­στοιχα.
  • Η κοι­νω­νική δυσα­ρέ­σκεια είναι έντονη, με τα δύο τρίτα των πολιτών να θεωρούν ότι η χώρα κινεί­ται προς τη λάθος κατεύ­θυνση, κυρίως λόγω οικο­νο­μι­κών πιέσεων.
  • Υπάρχει έλλειψη ουσια­στι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, γεγονός που δημιουρ­γεί ευκαι­ρίες για νέους πολι­τι­κούς σχη­μα­τι­σμούς όπως η ΕΛ.Α.Σ και η Ελπίδα για τη Δημο­κρα­τία.
  • Η προ­ο­πτική τρίτης θητείας του Κυριά­κου Μητσο­τάκη προ­κα­λεί μεγα­λύ­τερη ανη­συ­χία στους πολίτες σε σύγκριση με την πιθα­νό­τητα κυβέρ­νη­σης υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τα απο­τε­λέ­σματα της τακτι­κής πανελ­λα­δι­κής πολι­τι­κής έρευνας της Prorata για τον Ιούνιο, η Νέα Δημο­κρα­τία παρα­μέ­νει κυρί­αρχη με 24%, ακο­λου­θεί η ΕΛ.Α.Σ με 14,5%, το κόμμα Ελπίδα για τη Δημο­κρα­τία με 9,5%, το ΠΑΣΟΚ με 8,5%, η Ελλη­νική Λύση με 8%, το ΚΚΕ με 6%, η Πλεύση Ελευ­θε­ρίας με 3,5%, η Φωνή Λογικής με 3,5%, το ΜέΡΑ25 με 3%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 2%, το κόμμα του Στέ­φα­νου Κασ­σε­λάκη “Δημο­κρά­τες – Προ­ο­δευ­τικό Κέντρο” με 1%, η Νέα Αρι­στερά με 1% και το κόμμα Νίκη με 0,5%.

Το εκλο­γικό σώμα εμφα­νί­ζει έντονη κοι­νω­νική δυσα­ρέ­σκεια, καθώς περίπου τα δύο τρίτα θεωρούν ότι η χώρα κινεί­ται προς τη λάθος κατεύ­θυνση, κυρίως λόγω οικο­νο­μι­κής πίεσης στα νοι­κο­κυ­ριά και αρνη­τι­κής αξιο­λό­γη­σης της κυβέρ­νη­σης σε θέματα δια­φά­νειας και Δικαιο­σύ­νης.

Ένα σημα­ντικό μέρος των πολιτών εκφρά­ζει την άποψη ότι δεν υπάρχει κόμμα ή πολι­τι­κός αρχηγός που να ασκεί ουσια­στική αντι­πο­λί­τευση προς την κυβέρ­νηση, γεγονός που ανοίγει χώρο για νέους πολι­τι­κούς σχη­μα­τι­σμούς, όπως η ΕΛ.Α.Σ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα Ελπίδα για Δημο­κρα­τία υπό τη Μαρίας Καρυ­στια­νού.

Περίπου τέσ­σε­ρις στους δέκα πολίτες βλέπουν θετικά την επα­νεμ­φά­νιση του πρώην πρω­θυ­πουρ­γού και την πολι­τική συμ­με­τοχή της Μαρίας Καρυ­στια­νού. Η εικόνα γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα κατα­γρά­φει ότι το 31% θεωρεί πως επι­στρέ­φει πιο απο­μα­κρυ­σμέ­νος από την κοι­νω­νία, το 19% ότι επα­νεμ­φα­νί­ζε­ται πιο ώριμος πολι­τικά, το 14% πιο συμ­βι­βα­στι­κός και το 10% πιο απο­φα­σι­στι­κός, κατα­δει­κνύ­ο­ντας μια συνύ­παρξη πολι­τι­κής ωρί­μαν­σης με αίσθηση από­στα­σης από την κοι­νω­νία.

Η ΕΛ.Α.Σ στη­ρί­ζει την αρχική της δύναμη στον χώρο της πλη­θυ­ντι­κής Αρι­στε­ράς και στους προη­γού­με­νους ψηφο­φό­ρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ η Ελπίδα για τη Δημο­κρα­τία βρίσκει απήχηση κυρίως σε πολίτες για τους οποίους η διά­κριση Αριστερά-Δεξιά έχει χάσει σημασία ή απείχαν από τις τελευ­ταίες εκλογές. Η ΕΛ.Α.Σ ξεχω­ρί­ζει ως το μόνο κόμμα που θεω­ρεί­ται από αξιο­ση­μεί­ωτο τμήμα του εκλο­γι­κού σώματος (27%) ότι μπορεί να ασκήσει απο­τε­λε­σμα­τική αντι­πο­λί­τευση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανι­χνεύ­ε­ται δεύ­τε­ρος στον δείκτη εμπι­στο­σύ­νης για πρω­θυ­πουρ­γία με 17%, πίσω από τον Κυριάκο Μητσο­τάκη (26%).

Η προ­ο­πτική μιας τρίτης θητείας του Κυριά­κου Μητσο­τάκη προ­κα­λεί μεγα­λύ­τερη ανη­συ­χία (41%) σε σύγκριση με ενδε­χό­μενη κυβέρ­νηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα (32%), ενώ το 24% αντι­με­τω­πί­ζει με επι­φύ­λαξη και τα δύο σενάρια. Συνο­λικά, η έρευνα κατα­δει­κνύει ένα περι­βάλ­λον πολι­τι­κής ανα­ζή­τη­σης και κοι­νω­νι­κής δυσα­ρέ­σκειας, όπου η είσοδος νέων κομ­μά­των και η επα­νεμ­φά­νιση πολι­τι­κών προ­σώ­πων αξιο­λο­γού­νται με ενδια­φέ­ρον από σημα­ντικό τμήμα των πολιτών.

Πηγή: capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.