«Δεν υπάρχουν ‘απέναντι κτήρια’ στη δημόσια διοίκηση. Οι φορείς οφείλουν να συνεργάζονται και να παρέχουν ένα πλέγμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών στον πολίτη».
Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του προς την ‘δ’ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Ευστρατίου, αναφερόμενος στις εξελίξεις, στις σχέσεις με τον Δήμο Ρόδου και σε μια σειρά από θέματα, όπως η ΔΕΥΑΡ.
Αναφορικά με την πρόωρη εκλογολογία (για τον Δήμο Ρόδου) δηλώνει κατηγορηματικά: «Επιλέγω να είμαι προσηλωμένος στην παραγωγή έργου. Γιατί το αύριο το κερδίζουμε σήμερα με σχέδιο, συνέπεια και υπευθυνότητα»,. Ταυτόχρονα μιλάει για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την θεομηνία Bora και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για να αντιμετωπίσει τις ασύμμετρες απειλές.
• Κύριε Ευστρατίου, πώς εξελίσσονται τα έργα που εκτελεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο και κυρίως οι αποκαταστάσεις μετά τη θεομηνία που έπληξε το νησί; Είδαμε την πεζογέφυρα στο Φαληράκι που δόθηκε σε κυκλοφορία. Τι άλλο περιμένουμε;
Η θεομηνία bora που δοκίμασε σκληρά το νησί της Ρόδου, τις δημόσιες υποδομές και την ιδιωτική περιουσία έφερε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μια ασύμμετρη πρόκληση. Την ανάγκη υλοποίησης πολλών έργων αποκατάστασης σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και με την λιγότερο δυνατή όχληση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ας μη ξεχνάμε και τα έργα που ήδη τρέχουν στα νησιά μας ή προετοιμάζονται-ωριμάζουν στο πλαίσιο του τακτικού μας προγράμματος. Οι Υπηρεσίες μας λύνουν αυτήν τη δύσκολη εξίσωση με υπευθυνότητα και πατριωτικό πάθος θα τολμούσα να πω. Γι’ αυτό βλέπουμε και ρυθμούς τέτοιους που δεν έχουμε συνηθίσει σε δημόσια έργα στην Ελλάδα.
Η πεζογέφυρα είναι το 2ο έργο που ολοκληρώθηκε στο Φαληράκι. Το 1ο ήταν η παρακαμπτήρια οδός της Λεωφόρου Καλλιθέας στο ύψος της κατεστραμμένης γέφυρας. Και τα δύο έργα αν και είναι προσωρινά – μέχρι την ολοκλήρωση της νέας γέφυρας που είναι σε εξέλιξη – πληρούν όλες τις προδιαγραφές μόνιμων έργων γιατί με την ασφάλεια των πολιτών δεν πρέπει να παίζει κανείς. Eπειδή δηλαδή έχουν προσωρινό χαρακτήρα, μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στην ασφάλεια; Μέχρι και γι’ αυτό μας ασκήθηκε κριτική. Κριτική ότι σπαταλούμε δημόσιο χρήμα και πόρους για έργα που έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Με εντατικό ρυθμό και εντός χρονοδιαγράμματος συνεχίζονται και τα έργα στην οδό Τσαΐρι – Αεροδρόμιο, στον δρόμο Καλυθιές- Ψίνθος, στις Πεταλούδες, στη Λάρδο, στα Μαριτσά. Την Παρασκευή ξεκίνησε και η τοποθέτηση σχαρών σε τμήματα του σκεπαστού ποταμού Ιαλυσού που ανοίχθηκαν κατά τη θεομηνία bora. Ένα έργο πέραν των αρμοδιοτήτων μας γιατί βρίσκεται σε δημοτική οδοποιία, το οποίο όμως το είχαμε υποσχεθεί στους πολίτες της περιοχής.
• Πρόσφατα ήρθαν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Traktor στο νησί της Ρόδου ενισχύοντας σημαντικά την αντιπυρική θωράκιση των Δωδεκανήσων. Μιλήστε μας γι αυτά.
Όπως κάθε χρονιά, τα τελευταία έτη υποδεχόμαστε στη Ρόδο πυροσβεστικά αεροσκάφη για τις ανάγκες της Δωδεκανήσου. Τα συγκεκριμένα, τύπου air tractor είναι ευέλικτα, γρήγορης ανταπόκρισης με μεγάλη διάρκεια πτήσεων. Έχουν δυνατότητα μεταφοράς 3 τόνων νερού αλλά και δυνατότητα μεταφοράς επιβραδυντικού υγρού. Διαθέτουν πολλαπλές επιλογές άφεσης του νερού (μιας ή περισσότερων στην ίδια ή σε διαφορετικές εστίες) και ποικιλία διαμορφώσεων των ρίψεων κατά περίπτωση. Για τον πλήρη εφοδιασμό τους χρειάζονται 15 δευτερόλεπτα και λιγότερα από 1000 μέτρα υδροδρόμησης στην υδάτινη επιφάνεια. Είμαστε σε αναμονή και ενός ελικοπτέρου μεταφοράς προσωπικού το οποίο μπορεί να εκτελεί και ρίψεις νερού. Επίσης αυτή τη χρονιά η Ρόδος έχει εφοδιαστεί με δύο drones του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας τα οποία επιχειρούν ήδη στο νησί, ενισχύοντας το έργο της πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Είναι εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες και δυνατότητα μεγάλου ζουμ, περιπολούν από αέρος όλο το 24ωρο, εντοπίζοντας σε πραγματικό χρόνο κάθε ύποπτο θερμικό σήμα ή εστία φωτιάς, ακόμα και σε δύσβατες περιοχές. Σε περίπτωση εντοπισμού συμβάντος, ενημερώνεται άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να ακολουθήσει η απαραίτητη κινητοποίηση.
• Πέραν του εξοπλισμού, αεροσκαφών και drones, δουλειά γίνεται και σε τοπικό επίπεδο. Πώς προετοιμάστηκε η αντιπυρική περίοδος;
Έχετε δίκιο. Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που γίνεται σε τοπικό επίπεδο από τους εμπλεκόμενους φορείς και τις εθελοντικές ομάδες. Πριν 2 εβδομάδες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η άσκηση-σενάριο δασικής πυρκαγιάς «Δια πυρός 2025» στις παρυφές της Σαλάκου. Αυτήν την περίοδο τρέχει και η εκπαίδευση, θεωρητική και πρακτική των μελών των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με συμμετοχή μελών ομάδων της Δωδεκανήσου. Εξοπλίσαμε με τρεις 15τονες δεξαμενές που φέρουν αντλία, τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων ΔΧ Δωδεκανήσου για να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη των πυροσβεστικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις τους. Δεν θα κουραστώ ποτέ να εξαίρω το έργο των εθελοντικών ομάδων στην περιοχή μας. Το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στον συνάνθρωπο είναι διακριτό και ανεξίτηλο.
Η αλήθεια είναι ότι αν κάτι σπουδαίο έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων είναι ότι δεν περιμένουμε να βρεθούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να δράσουμε. Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα στην πρόληψη και την ετοιμότητα. Με τεχνολογία αιχμής και συνεργασία θωρακιζόμαστε απέναντι σε ασύμμετρες απειλές.
• Θα θέλαμε το σχόλιό σας για την υπόθεση με την γέφυρα και τα θέματα της ΔΕΥΑΡ. Παραμένει ένα σκηνικό έντασης με το απέναντι κτήριο και την ΠΝΑι.
Κυρία Ντόκου, δεν έχει να κάνει με κτήρια ούτε με βαθμούς διοίκησης. Έχει μόνο να κάνει με χρηστή δημόσια διοίκηση.Για την ακρίβεια, με ένα παράδειγμα αυτής προς αποφυγή. Το θέμα του αγωγού λυμάτων της ΔΕΥΑΡ, στο ρέμα παχύ άμμος στο Φαληράκι, έκλεισε με την μεταφορά του αγωγού, καθυστερημένα μεν και σε διαφορετική θέση δε, από αυτή που όριζε η μελέτη, επιφορτίζοντας με καθυστερήσεις, επιπλέον διαδικασίες και γραφειοκρατία τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και την υλοποίηση του έργου. Σαν να μην έφτανε αυτό, βλέπουμε την αδυναμία έγκαιρης και ορθής ανταπόκρισης ενός Φορέα -για όποιο λόγο κι αν συμβαίνει αυτό-να μετατρέπεται από τον επικεφαλής του σε θεατρικό δρώμενο. Ένα δρώμενο δημιουργίας εντυπώσεων και σύγχυσης στον πολίτη. Στον πολίτη που με τους φόρους του πληρώνει τα έργα και θέλει να τα βλέπει να ολοκληρώνονται στην ώρα τους.
Κι αν η διαχείριση της μεταφοράς του αγωγού λυμάτων είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή, έρχονται στη συνέχεια κι άλλα εξίσου αρνητικά ή και ακόμη χειρότερα παραδείγματα, από τον ίδιο Φορέα, τη ΔΕΥΑΡ. Τη ΔΕΥΑΡ που επί 9 χρόνια υδροδοτείται με πόσιμο νερό από το φράγμα Γαδουρά, δημιουργώντας στο σύνολο των ετών οφειλές εκατομμυρίων προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που το διαχειρίζεται. Τη ΔΕΥΑΡ που έχει έσοδα πουλώντας το νερό του φράγματος στους τελικούς καταναλωτές, αλλά η ίδια δεν πληρώνει τον προμηθευτή της. Τη ΔΕΥΑΡ που εκπλήσσεται με την υποχρέωσή μας να βεβαιώσουμε στην Εφορία μέρος των οφειλών της για να τηρήσουμε, ως οφείλουμε, τις δημοσιονομικές μας υποχρεώσεις και να μην καταλήξουν υπάλληλοί μας στην φυλακή. Τη ΔΕΥΑΡ που αποφασίζει να καταλογίσει ποινικές ευθύνες στον προμηθευτή της (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) σε μια απέλπιδα προσπάθεια αποφυγής των συνεπειών, γιατί ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Τη ΔΕΥΑΡ που εκτελεί έργα αυθαίρετα, χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, όπως στην πρόσφατη περίπτωση εγκιβώτισης αγωγού σε μπετόν επί του οδοστρώματος γέφυρας μεταξύ Ασκληπιείου και Γενναδίου, καθιστώντας τον δρόμο επικίνδυνο για την ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων και των οδηγών. Τη ΔΕΥΑΡ που δεν συνομιλεί και δεν απαντά στα ερωτήματα που της έχουμε θέσει ανοιχτά-δημόσια αλλά και εγγράφως υπηρεσιακά. Τη ΔΕΥΑΡ που αναγνωρίζει στον εαυτό της το ειδικό δίκαιο να μην συνεργάζεται, να μην λογοδοτεί, να μην πληρώνει, να μην ελέγχεται, να μην ανταποκρίνεται, αδιαφορώντας πλήρως για τους κανόνες δικαίου που διέπουν τους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις.
Προσωπικά είμαι αντίθετος με τη ρητορική των «απέναντι κτηρίων», επαναλαμβάνω. Δεν υπάρχουν «απέναντι κτήρια» στη δημόσια διοίκηση. Οι Φορείς οφείλουν να συνεργάζονται και να παρέχουν ένα πλέγμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών στον πολίτη. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και είναι κυρίως ευθύνη και ηθική υποχρέωση των επικεφαλής, οι οποίοι όταν αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς, να προβαίνουν σε διορθωτικές ενέργειες. Ούτως ή άλλως, η επινόηση εχθρών και το γκριζάρισμα προσώπων και έργων ως πρακτική δεν σε πάει μακριά. Αντιθέτως προσβάλλει θεσμούς, πρόσωπα, την κοινωνία στο σύνολό της και αφήνει έκθετους τους υποκινητές της, όταν διαψευστούν τελικά από τα γεγονότα. Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες πρακτικές δεν εκφράζουν τη Δημοτική Αρχή, με πολλά μέλη της οποίας έχω εξαιρετική συνεργασία.
• Πώς βλέπετε την πρόωρη εκλογολογία και τους εμφανιζόμενους ‘μνηστήρες’ για τον Δήμο Ρόδου; Σε τι στοχεύει αυτό κατά την άποψή σας;
Ξέρετε ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφραστεί και να μιλήσει για τις φιλοδοξίες του και δεν επιθυμώ να τις σχολιάσω ή να τις κρίνω. Προσωπικά επιλέγω να είμαι αφοσιωμένος στο έργο που μου έχει αναθέσει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σε αυτήν τη θητεία μας, επιδιώκοντας να τιμώ με τη δουλειά μου την ψήφο που μου εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μας. Και η δουλειά είναι καθημερινή και σκληρή γιατί τα ζητήματα και τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά. Επιλέγω να είμαι προσηλωμένος στην παραγωγή έργου. Γιατί το αύριο το κερδίζουμε σήμερα με σχέδιο, συνέπεια και υπευθυνότητα.