Συνεντεύξεις

Χρήστος Ευστρατίου: «Ούτε βήμα πίσω από το αύριο που αξίζουμε!»

«Η περιφερειακή αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου είναι η πιο μεταμορφωτική θητεία του β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει περάσει από αυτόν τον τόπο».
Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του προς την ‘δ’ ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου, ξεκαθαρίζοντας πως «Ο Γιώργος Χατζημάρκος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της εκλογικής αναμέτρησης» (του προσεχούς Οκτωβρίου). Επιπλέον αναφέρει τα εξής για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία είναι:
-Η Πρώτη Περιφέρεια σε ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη
-Η Πρώτη Περιφέρεια σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων πανελλαδικά
-Η Πρώτη Περιφέρεια στην Ευρώπη σε ανάκαμψη του Τουρισμού
-Η Μόνη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αύξηση πληθυσμού (εθνική απογραφή του 2021)
• Κύριε Ευστρατίου, στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές και αμέσως μετά, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τις περιφερειακές (και δημοτικές) εκλογές του Οκτωβρίου. Κατά την άποψή σας, ήταν θετική και παραγωγική η θητεία της περιφερειακής αρχής του κ. Γιώργου Χατζημάρκου;
Η περιφερειακή αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου είναι η πιο μεταμορφωτική θητεία του β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει περάσει από αυτόν τον τόπο.
Η «συλλογή» από τις πρωτιές και τα ρεκόρ είναι εδώ για να το πιστοποιήσει:
Πρώτη Περιφέρεια σε ρυθμό ανάπτυξης της Ευρώπης
Πρώτη Περιφέρεια σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων πανελλαδικά
Πρώτη Περιφέρεια στην Ευρώπη σε ανάκαμψη του Τουρισμού
Η μόνη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αύξηση πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής απογραφής του 2021
Το ποσοστό αύξησης του +6,1% που σε συνδυασμό με τη συνολική μείωση του πληθυσμού της χώρας μας κατά -3,1% προφανώς και δεν ήρθε τυχαία. Παραμένεις σ’ έναν τόπο ή μετακινείσαι σ’ αυτόν από κάπου αλλού, όταν εδώ μπορείς να ζήσεις καλύτερα, να δημιουργήσεις, να μεγαλώσεις τα παιδιά σου. Σ’ αυτό ακριβώς στόχευε και στοχεύει το δικό μας σχέδιο. Στη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων και συνθηκών που δημιουργούν ένα ελκυστικό περιβάλλον για να ζει κανείς και να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.
• Φαίνεται ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα για συμμετοχή στην παράταξη του περιφερειάρχη ‘Μπροστά το Νότιο Αιγαίο’. Θα υπάρξει όμως και ανανέωση;
Όλοι οι πολίτες βλέπουν στην παράταξη «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» μια πολύ δυνατή και συμπαγή ομάδα που δουλεύει και φέρνει αποτελέσματα. Μακριά από παλαιοκομματικές συνήθειες και μικροπολιτικές πρακτικές, σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε από όποια θέση και αν βρισκόμαστε. Κυρίως, έχουμε στο τιμόνι έναν άνθρωπο που βλέπει μακριά, σκέφτεται καθαρά και έχει πολύ συγκεκριμένο χάρτη για το πού θέλει να πάει το καράβι. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς μία οποιαδήποτε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Η παράταξή μας είναι παρούσα καθολικά, με όρεξη, με λόγο και προτάσεις. Δεν είναι ακριβώς αυτή η εικόνα και από τις άλλες παρατάξεις. Νομίζω ότι είναι αυτή η επικράτηση της υγείας και της δημιουργίας που εκπέμπουμε έναντι της τοξικότητας και της καταγγελίας. Αυτή είναι που έλκει τους ενεργούς πολίτες στην παράταξή μας και την βλέπουμε σήμερα και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές να συνεχίζει, να μεγαλώνει και να δυναμώνει ολοένα και περισσότερο.
• Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Οκτωβρίου; Μέχρι και σήμερα, δεν έχει εμφανιστεί μια ισχυρή περιφερειακή παράταξη ως αντίπαλος απέναντί σας.
Ο απολογισμός του έργου αυτής της περιφερειακής αρχής και η επικοινωνία μας με την κοινωνία μαρτυρούν ότι ο Γιώργος Χατζημάρκος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της εκλογικής αναμέτρησης. Κανένας αντίπαλος δεν υποτιμάται, απλώς για την ώρα δεν ξεπροβάλλει κάποιος. Εμείς ελπίζουμε να εμφανιστεί σύντομα, γιατί αυτό θα κάνει καλό στην εκλογική διαδικασία και στη δημοκρατία.
• Σχετικά με τις αρμοδιότητές σας, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για φέτος;
Μπήκαμε πλέον στην αντιπυρική περίοδο του 2023 και νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η επαγρύπνηση για τις πυρκαγιές μετά από έναν άνυδρο χειμώνα. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των εθελοντικών ομάδων είναι από τα δυνατά μας σημεία, όπως επεσήμανε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, όταν επισκέφθηκε τη Ρόδο και δεν σταματάμε να δουλεύουμε για την κατάλληλη προετοιμασία τους.
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που τίθεται σε προτεραιότητα, καθώς επηρεάζει την ποιότητα της υπηρεσίας που λαμβάνει ο πολίτης είναι η υποστελέχωση της Δ/νσης Μεταφορών που είναι επιφορτισμένη με μεγάλο όγκο εργασιών. Η στελέχωσή της είναι μια ανάγκη που πρέπει να αντιμετωπιστεί για την ταχύτερη ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών. Παράλληλα το Υπουργείο ψηφιοποιεί όλο και περισσότερες διαδικασίες οχημάτων και δικύκλων. Ήδη υπάρχουν ψηφιοποιημένες στο gov.gr υπηρεσίες που αφορούν στις άδειες οδήγησης, στις άδειες κυκλοφορίας, στις μεταβιβάσεις και ωριμάζει η πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας ταξινόμησης των οχημάτων διευκολύνοντας τους πολίτες και μειώνοντας τον όγκο εργασίας των Δ/νσεων Μεταφορών.
Και φυσικά τα περιβαλλοντικά που είναι θέματα πρώτης γραμμής σε παγκόσμιο επίπεδο και εμείς χρησιμοποιούμε την κρίση ως ευκαιρία και φέρνουμε τα νησιά στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας με τα πράσινα και βιώσιμα έργα μας:
Μέσα από την στρατηγική συμμαχία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον όμιλο TUI και το ίδρυμα TUI CARE και το «THE RHODES CO–LAB. SUSTAINABLE DESTINATION» η Ρόδος γίνεται φάρος για τη βιώσιμη μεταμόρφωση των τουριστικών προορισμών ανά την υφήλιο. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με το οποίο στοχεύουμε να λάβει η Ρόδος την πρώτη θέση στον τουρισμό του μέλλοντος.
Η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island της χώρας μας και μετατρέπεται σε πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης, ενθαρρύνοντας συνεργασίες που προωθούν νέες τεχνολογίες και ενεργειακές πρακτικές χαμηλών εκπομπών άνθρακα για τη μείωση και εκμηδενισμό του Ανθρακικού Αποτυπώματός της.
H Αστυπάλαια γίνεται το πρώτο Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί της Μεσογείου, όπου με το Astybus, την έξυπνη κινητικότητα κατά παραγγελία με τη χρήση app, κάτοικοι και επισκέπτες πραγματοποίησαν το περασμένο καλοκαίρι, μέσα σε 150 ημέρες, 24.370 διαδρομές με ηλεκτρονικό όχημα.
H Τήλος με το «tilosjustgozero» είναι το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων. Zerowaste σημαίνει πρακτικά ότι κάθε απόβλητο που παράγεται στο νησί συλλέγεται και αξιοποιείται με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με στόχο να μην αφήνει αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον. Ουσιαστικά σημαίνει 100% εκτροπή από την ταφή των αποβλήτων. Χωρίς XYTA και δημόσιους κάδους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το νησί με την πρωτοποριακή πόρτα-πόρτα συλλογή και με εφαρμογή διαλογής των βιοαπόβλητων, ανακυκλώσιμων υλικών και υπολειμμάτων, έχει καταφέρει την παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ενώ το ποσοστό ανακύκλωσης προσεγγίζει το 90%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός στόχος έως το 2030 είναι το 60%. Το έργο αυτό έτρεξαν η Polygreen με τον Δήμο Τήλου, τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, μα περισσότερο από όλους οι άνθρωποι της Τήλου.
• Μια που αναφέρατε τον ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου, μιλήστε μας για το έργο που έχει σημειώσει ο Φορέας στη διαχείριση των απορριμμάτων;
Ο ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου απέδωσε, ήδη, σε μόλις 18 μήνες, νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό στη Διαχείριση Απορριμμάτων, τον σχεδιασμό των λύσεων που τα νησιά έχουν ανάγκη, την ωρίμανση των μελετών των λύσεων αυτών, την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων που υπερβαίνουν ήδη τα 100 εκατομμύρια ευρώ, την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των προστίμων που η χώρα πλήρωνε στην ΕΕ, την παρουσίαση και εφαρμογή καινοτόμων σχεδίων Κυκλικής Οικονομίας, την ωρίμανση και υποβολή προτάσεων για Ανακύκλωση και Βιοαπόβλητα. Η ντροπιαστική εικόνα των ανεξέλεγκτων χωματερών που καταστρέφουν και προσβάλλουν την ομορφιά των νησιών μας και ο διασυρμός της χώρας στην Ευρώπη για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα αντιμετωπίζονται τώρα με υπευθυνότητα, σχεδιασμό και επιτέλους αποτελέσματα. Ούτε βήμα πίσω από το αύριο που αξίζουμε!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου